Keskustelut Metsänomistus Hirvitulo

 • This topic has 100 vastausta, 24 kirjoittajaa, and was last updated juuri nyt by GlaGla.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 100)
 • Hirvitulo

  Merkitty: 

  Uusimmassa Metsälehdessä oli juttu hirvenmetsästyksestä ja sen tulojakaumasta. Ongelmana on, kuten artikkelissa todetaan, ettei maanomistaja monestikaan saa korvausta hirvenmetsästyksestä. Myöskäään kannan kokoon ei maanomistajilla ole juurikaan valtaa.

  Nykyinen 1000ha pinta-ala vaatimus on pitkälti syynä näihin ongelmiin.

  Jos hirvi vapautettaisiin kaikkien saataville, ongelmat poistuisivat. Toimiva järjestelmä olisi pyyntilupien arpominen, jossa kytkös maanomistuksen ja hirvenmetsästyksen välillä katkaistaisiin perinteisessä mielessä ja pyyntiluvan hinta nostettaisiin 1000€. Ehdotan mallia jossa hirveä saisi luvan haltija pyytää missä tahansa oman hirvitalousalueensa sisällä, toki nykyiset turvaetäisyydet asuttuihin rakennuksiin ja maanteihin tulisi säilyttää. Riittää että lupa arvonnassa onni on myötä. Se maanomistaja, jonka maalle kaato tehdään, saisi puolet lupamaksusta, loput käytettäisiin nykyistä parempaan tuhokorvausjärjestelmään ja lupahallintoon. Uudessa mallissa hirvikannan koon määrittelisi Luke, haittojen ja susitilanteen perusteella.

  Hirvi lupa olisi henkilökohtainen. Kaadon tapahduttua tulisi ruho merkata lipukkeella Kanadan malliin välittömästi. Se joka tavattaisiin merkkaamattoman ruhon luota, syytettäisiin automaattisesti salametsästyksestä. Koiran käytöön oikeus olisi ainoastaan luvan haltijalla.

  Näillä keinoin pyynti kohdistuisi alueille joissa hirviä on ja luvat pyrittäisiin varmasti käyttämään. Varsinkin jos luvan käsittelymaksuja perittäisiin 30% vaikkei saalista tulisikaan. Samalla nykyinen korvausmäärä kasvisi ja hirvikanta säilyisi järkevällä tasolla. Metsästäjiä kyllä riittää, se ei muodostu ongelmaksi.

 • MJO

  Suorittava:

  Mitä tulee hirven kaatamiseen vapaasti missä tahaansa , ko toimenpide vaatii perustuslain kirjoittamista uudelleen metsästysoikeuden osalta 

  Kun sallitaan lupavapaa metsästys ensiksi. Siihen ei tarvitse, kun nuijan kopautus. Ei ainakaan kauriin metsästykseen kovin montaa vaalikautta.

  Planter Planter

  Ei Suomen perustuslaissa ole kirjoitettu, että hirven kaatamiseen tarvittavan luvan hakijalla on oltava  käytettävissään metsästykseen sopiva yhtenäinen alue, jonka maapinta-alan on oltava hirvenmetsästyksessä vähintään 1000 hehtaaria. Kyseinen lain kohta on metsästyslaissa 26 § ja oikeastaan sotii perustuslakia vastaan.

  Olen sinnikkäästi yrittänyt eri tavoin saada päättäjille perille viestiä, että pidettäisiin hirvieläinkannat tasolla, joka mahdollistaa järkevän metsätalouden harjoittamisen, tämä olisi vastikkeena metsästysoikeudesta, rahaa ei tarvittaisi ja vähävaraisillakin olisi mahdollisuus metsästysharrastukseen.

  Nyt tämä on ainakin lounaisessa Suomessa karannut täysin käsistä. Touhu on mennyt lihakarjan kasvattamiseksi metsissä, ihan mahdotonta meininkiä. Joten pakko on kääntyä ”Oksapuun” kannalle ja ilmainen ”vuokraaminen” loppuu nyt.

  Viimeisessä metsälehdessä oli hyvä juttu ja kartta, josta voi katsoa hirvieläinten ”kantohinnan” omalla alueellaan. Täällä se näkyy olevan reilut 15 000€ / 1000 ha, eli 15 €/ ha. Jos tästä perin aluksi vuokraa kolmanneksen eli 5€/ ha, niin ei kukaan voi väittää, että se on kohtuuton vaatimus.

  Vuokra on johdettu suoraan alla olevan linkin Metsästäjä-lehden artikkelista. Kuvaajasta, kun saalitiheys on yli 20 hirvieläntä / ha, kuten täällä on, tulee maanomistajan vuokraksi noin 5€/ha.

  https://www.aitomaaseutu.fi/media/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-02_2018.pdf

  Jos hirvieläinkanta pysyy tällä tasolla tai nousee,  vuokraa pitää nostaa vähitellen, jos hirvieläinkanta lasketaan tasolle, jossa taimista syödään vain 20%, voi vuokran vaikka poistaa.

  Metsälehden kartan mukaan tällä 30% osuudella metsänomistajille vuokra laskisi pohjoiseen ja itäänpäin mennessä niin, että Keski-Suomessa  se olisi noin 2€/ha, Kainuussa noin 1€/ ha ja Lapissa 0,5 € /ha.

   

  suorittava porras suorittava porras

  Planterille.

  Viittaukseni perustuslakiin koski tätä avauksen esitystä. Ei pinta-aloja.

  Jos hirvi vapautettaisiin kaikkien saataville, ongelmat poistuisivat. Toimiva järjestelmä olisi pyyntilupien arpominen, jossa kytkös maanomistuksen ja hirvenmetsästyksen välillä katkaistaisiin perinteisessä mielessä ja pyyntiluvan hinta nostettaisiin,,,

  Moneen otteeseen olen todennut metsästysalueen mahdollisen  pienentämisen lisäävän vain kitkaa metsästäjien välillä. Toiminta-alueen laajentaminen antaa sitävastoin lisää mahdollisuuksia sujuvoittaa jahtia. Tuhat hehtaariakin käy aluena pieneksi , jos metsästys ampumatilanteessa ei sujukaan odotusten mukaisesti. Jos/kun naapurina on yhteistyöhaluton seurue , tulee helposti isojakin mutkia matkaan ja ongelmat kärjistyvät. Pahimmillaan mennään leivättömän pöydän ääreen asti ja metsästykset ovat siltä kaudelta ohi.

  Mitä tulee maanvuokrien korotuksiin , kehotan Planterin kokeilemaan , mitä korotusehdotus tuo tullessaan . Jään mielenkiinnolla odottamaan lopputulosta. Tosin tiedän sen melkoisella varmuudella jo nyt. Saat nauttia hirvistäsi kaikessa rauhassa kenenkään häiritsemättä.

  harrastelija harrastelija

  Perinteinen korvaus maan omistajalle on ollut kyläyhteisössä järjestettävät peijaat. Tänä päivänä kylien näivettyessä peijaan on vuoden kohokohta. Hirvenlihakeitto on aito luomutuete, oheisena on arpajaisia, vähän puheita, kuvia metsästyksestä, lopuksi sauna ja hyvä porukkahenki.

  Aikaisemmin paistikimpaleen sai se maan omistaja, jonka maalle hirvi kaadettiin. Koska hirvien kulkureitit ovat aika samoja, meillä jaetaan peijaisten lisäksi kimpale paistia sellaisille, jotka eivät itse pääse metsälle.

   

  suorittava porras suorittava porras

  Samalla kaavalla mennään meilläkin Keski-Suomessa. Olen kuitenkin havainnut ,että kaikki porukat eivät pysty enää järjestäämään yksin peijaisjuhlia . Niitä pidetäänkin naapuriporukoiden kesken yhdessä . Onnekkaimmat saavat tilaisuudesta lihapaketin mukaan ja luonnollisesti kaatopala toimitetaan niille ,joiden maalle hirvi kaatuu. Myös kuuma vihje hirvistä tuottaa lihaisan palkkion vaivannäöstä.

  Avauksessa esitetty vuokrien korottaminen johtaisi välittömästi harrastuksesta luopumiseen ainakin nuorempien metsästäjien kohdalla . Sama tilanne olisi pienehkön eläkkeen kanssa toimeentulevilla. Rahaa saattaisi löytyä metsästäjäkunnan harvojen varakkaiden puolelta ,mutta ko joukon tehokkuus jahtitouhuissa ei välttämättä vastaa metsänomistajakunnan odotuksia.

  jees h-valta

  Suorittavalle vain mielenkiintoisia aikoja omastakin puolesta toivotan. Kyllä tilanne on selvä. On epäonnistuttu täysin maanomistajan tahdon toteuttamisessa joten jo vahingon kompensaationa Planterin 5,00euroa/ha on aivan minimaalinen. Seuraan nyt tämän syksyn jahdin ja jos kanta ei ala miellyttää on ehdot selvät. Joko maksu/ha tai metsästysvuokrasopimuksen irtisanominen niiltä jotka eivät vielä maksa. Kaksi seuraa on asian jo kanssani sopinut mutta yksi vielä pitää hoitaa. Sitten on vielä yksi jonka tulen jokatapauksessa irtisanomaan koska seuran hirvipäällikkö ei luvannut hoitaa sillä alueella ollenkaan jahtia.

  Kalle Kehveli

  Liian vähän, reilu rahallinen korvaus on OK. 5-10€/ha. Jos maita ei vuokrata, metsästysseurojen ja kepun valta MMM:ssä murenee.

  harrastelija harrastelija

  KK ei kirjoituksistaan päätellen tiedä juuri hirven metsästyksestä enempää kuin politiikastakaan 🙁 Kukin tulkoon ”ismissään” autaaksi!

  Tolopainen

  Miten se Jesse aikoo hoitaa hirvenmetsästyksen maillaan, jos näitä maksavia seuroja ei löydy. Yleensä palvelusta joutuu maksamaan eli seurojen pitäisi saada maanomistajilta korvaus vahinkoeläinten pyynnistä. Ei kai nuo rottiakaan pyytävät firmat maksa siitä että voivat tulla jyrsijoitä pyydystämään.

  jees h-valta

  Rotista harvemmin pyytäjät saavat lihaakaan pakastinta täyteen. Eivätkä ehkä haluakkaan. Hirvet sensijaan ovat edelleen aivan selkeästi ahnehtimisen aatelia eli jopa lihojen jaossa kateus ja kauna kukoistaa. On kyse taloudellisesta edusta jota valitettavasti haetaan meidän tiluksiltamme korvauksetta.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 100)