Keskustelut Luonto Ilmasto

Esillä 4 vastausta, 601 - 604 (kaikkiaan 604)
 • Kalle Kehveli

  Ympäristön saastuttaminen ja yleinen kulutus pitää erottaa toisistaan. Lukuunottamatta pientä ryhmää länsimaita, jätteet edelleenkin heitetään luontoon tai mereen. Mitään ei kierrätetä tai hävitetä energialaitoksissa. Tämä on ensimmäinen ja tärkein asia, mikä pitäisi korjata, ja sillä on todellista merkitystä. Kaikki muu on silmänlumetta. Meret ovat maapallolle jopa tärkeämmät kuin metsät.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei ole kyse hyväuskoisuudesta, vaan siitä että epävarman tieteellisen tiedon tulkinta, erityisesti ennusteet, ja muuttaminen toimintasuosituksiksi vaatii konsensusta jota on totta kai väännetty yhdessä. IPCC ei kuitenkaan tee toimintalinjauksia vaan se on poliitikkojen tehtävä.

  Mitä tulee väitteeseen että ihmisperäiset päästöt ovat vain 4 % hiilidioksidipäästöistä, niin siinä on väärinkäsitys. Luku johon päästöjä verrataan, on luonnonkierrossa oleva hiilidioksidin määrä. Ihmisen aiheuttamat päästöt sen sijaan kumuloituvat ilmakehään, koska metsät ja meri eivät pysty sitomaan kaikkea fossiilisista hiilidioksidia. Siksi hiilidioksidin määrä ilmakehässä on suurempi kuin pitkään aikaan ja nousu kiihtynee koko ajan koska merien sitomiskyky heikkenee.

  Scientist Scientist

  Kommentteja Päivikka Karhulan artikkeliin ja AJ:lle:

  IPCC on mielestäni tieteellispoliittinen asantuntija organisaatio, ei puhtaasti tieteellinen. Eri maiden hallitukset käsittääkseni nimittävät jäsenet. Puheenjohtajana oli pitkään intialanen rautatieinsinööri, joka sittemmin sai syytteitä mm. seksuaalisesta häirinnästä. Miten tämä poliittiuus sitten ilmenee ? Esimerkiksi siten, että IPCC:lle on tiettyjä tabuja, joita se ei käsittele. Tällainen on väestönkasvu, jolla on selvin yhteys ilmaston lämpenemiseen. Tämä väestön kasvun kritisointi ei sovi monille kehitsmaille.

  Greta Thunberg sanoo itku kurkussa (surullista) ”people are dying because of climate change” vaikka väestö kasvaa vuosittain yli 100 miljoonalla vuodessa ja elinikä nousee edelleen . WMO:n Petteri Taalas sanoo, että ihmisiä syyllistetään elintavoistaan liikaa ja että ei tästä maailmanloppua, ei lähellekään. Uskon kyllä mieluummin tiedemiestä ja kokemusta kuin ahdistunutta nuorta, joka ilmastomuutoksesta huolimatta vastustaa ydinvoimaa.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tämä väestön kasvun kritisointi ei sovi monille kehitysmaille.

  Näinpä, ja kulutuksen kritisointi ei sovi teollistuneille maille.

  Pattitilanne siis.

Esillä 4 vastausta, 601 - 604 (kaikkiaan 604)