Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 12,891 - 12,900 (kaikkiaan 14,822)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Oletan olevan entistä tasaikäistä jaksottaista metsää josta on haluttu  jotain?  ja on ollut naturaa?

    Miten ja missäkohtaa  jk liittyy tuohon  laskelmaan , ei  kai mitenkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko, on ns. männyn jatkuvaa kasvatusta eli jätetään taimikkoon siemenpuut pitemmäksi aikaa.

    Berza

    No, nyt on tunnustettu, ettei jk onnistu kuin metsissä missä on jo aluskasvusto valmiina. Tälläisiä metsiä on valmiina tosi vähän, ehken joku prosentti metsäpintaalasta. Jos sitten ”ryhtyy tekemään” tällaista, mitenkä onnistunee. Jos maapohjan rikkoo, siihenhän syntyy taas samanikäinen puusto, eikä tämä malli taaskaan toimi. Harventamalla valtapuuston tuohon Perkon malliin, taasen helkkarinmoinen riski on tuulituhoille ja on epävarmaa syntyykö sinne eri-ikäistä aluspuustoa. Ymmärtääkseni jk vaatii onnistuakseen juuri sitä eri-ikäistä aluspuustoakin.

    mehtäukko

    ”….nyt on tunnustettu, ettei jk onnistu kuin metsissä missä…”

    Eihän sen epätodennäköinen onnistuminen ratkaise jk:n koko kuvaa kuin murto-osan. Koko se pelehtiminen on yhtä riskien armoilla taiteilua ja  harvennushintaisen puuston harsintaa…

    Perko

    Noin on kuin taimettumisen asiantuntija sanoo , en  väittele!   ”  männyn jatkuvaa kasvatusta eli jätetään taimikkoon siemenpuut pitemmäksi aikaa”  niissä on myös tuottavaa kasvua kaiken aikaa . Puuki  voi sen lakea vaikka sille 30 vuoden jaksolle  tuoton ( 9, 5  -4% mukaan).  Yhteinen hyöty ja tuotto.   About 60 – 90 pine in hectare!

    mehtäukko

    Sp:n  jättäminen männyntaimikkoon ei ensinkään ole jk:sta. Taimikon tuhoutuminen aukkoiseksi yms. ei voi olla vain  nettokasvua, jos sp korjuusta aikanaan livetään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sauli Valkonen (jk-tutkija) on lanseerannut termin männyn jk-kasvatus eli jatkettu siemenpuiden kasvatus. Minä en tiedä mitä ELY tarkoittaa tiheän siemenpuuston jättämisellä Natura-alueella: onko jätettävä pysyvästi vai saako ne myöhemmin poistaa.

    Berza

    Taimettuminenhan on jk.n akilleen kantapää, mutta hs.n mukaan luken professorit ovat huomioineet myös hitaan kasvuun lähdön. Jk.ssa 1,5 metriin menee aikaa 20-30 vuotta, kun taasen jaksollisessa se jää alle 10 vuoteen. Tätä taustaa vasten ei taloudellisessa mielessä ole mitään järkeä pyrkiä vaihtamaan kasvatus mallia. Sen sijaan, jos näkee tässä vaihdossa muita arvoja, mikäpä siinä, jokainen saa päättää, mitä metsillään tekee.

    Visakallo Visakallo

    Kovin, kovin kitumalla kasvaa jaksollisen metsän taimet, jos 1,5 metriin kuluu peräti 10 vuotta! Mistä hemmetin hatusta ne Luken professorit näitä lukujaan oikein vetää?!  Eivät ole ainakaan talousmetsissä käyneet!

    Berza

    No, alle 10 v tuossa lukee, sehän voi olla viisikin. Kun noustaan vaikka kainuun korkeudelle, luku voi olla lähempänä kymppiäkin. Huonoimmillaan jk.ssa tämä aika voi olla 40-60 v, mikäli näihin on uskominen.

Esillä 10 vastausta, 12,891 - 12,900 (kaikkiaan 14,822)