Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,061 - 13,070 (kaikkiaan 14,757)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Tuossa Perkon metsänhoidossa jää vain puiden uudistuminen kovin vähälle huomiolle. Jokainen tukkipuu kun on ensin siemen, taimi ja kuitupuu. Missä ne ovat Perkon metsässä?

    suorittava porras suorittava porras

    Ulottuneeko lukihäiriö myös metsään asti. Olisiko tekoälystä apua siihenkin vaivaan?

    Puuki

    Kerropa Perko miten summafunktiolaskennalla on korjattu puiden lukumäärät.

    Berza

    Olisi mukava tietää, onko puutuomas itse aktiivinen metsänomistaja 🤔

    Itse olen etenkin ensiharvennukset tehnyt pääsääntöisesti omana työnä, myös kakkosharvennuksia. En kyllä oikein usko, että jk olisi mitenkään parenpi vaihtoehto hankinta hakkaajalle, ainakaan taloudellisessa mielessä.

    Päätehakkuun tekeminen ei ole järkevää omana työnä, koska siinä ei saa työlleen juuri minkäänlaista järkevää hintaa. Jos työlleen saisi vastetta, varmaankin riskit miehet tekisi niitäkin, mutta kokonaisuutena  moottorisaha hankintahakkaajien määrä on hyvin pieni. No suuremmilla metsänomistajilla on tänä päivänä usein omat koneet hakkuita varten. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten suuri tai pieni osuus hankintapuista on vielä saha miesten osuutta.

    Metsuri motokuski

    Jostain luin tai kuulin että hankintapuiden määrä yhtiöillä on noin 20 %. Siinä on mukana myös mhy korjuupalvelun puut.  Varmaan mt saha puita on ihan yksittäisiä prosentteja. Olisko edes 5%. ?

    Berza

    Rupesin ihan miettimään, montako keksin omasta pitäjästäni. En ainakaan tiedä, kuin kaksi itseni lisäksi. Kyllä se prosenttiluku on todella pieni.🤔

    mehtäukko

    Vähissä he ovat. Usein olen maininnutkin, kuinka ”rauhoittavaa” on kuulla jostain päin kylää rs:n tai jopa moottorisahan parkaisuja savotan ja elämän merkiksi. Mutta useasti sekin todettua, puukauppain rytmit, markkinat ja tekijäin hupeneminen vaan seuraavat kehitystä vai toisinpäinkö.

    140ärrä

    Kuinkahan paljon ne isompien puiden varjoon siementyneet puuntaimet ymmärtävät jostain summafunktiolaskennoista? 🤔

    Perko

    Summaustehtävästä kerron, kun Puuki on matematiikan mies. Sehän on helppoa yhteenlaskua, niin kuin nimikin. Lasketaan niistä ”kasvuluokista” puiden kappalemäärä, sarja, tuotto, koko/hinta/aika = tuotto %. Menikö oikein? Tuommoiset partit kappalemäärä valikoidaan tuottavuuden mukaan optimikokoisiksi, niin siinähän se on. Laiskuuttani, oikaisin ja pyysin algoritmin laskemaan annetuilla hinnoilla puiden kokoon liitettyinä. Alle kolmessa sekunnissa se vastasi. Saman saa kynällä paperille, mutta se on hieman työläs tehtävä.   Sitä tehdessä  selkeytyy se  ajatuskin ja osaa metsässä nähdä  asiat jopa uudella tavalla.   PS:   Unohdin, kasvunrajoihin  asetettu myyntitavoite pittää  olla myös!

    ”Mitä… puiden varjoon siementyneet puuntaimet ymmärtävät jostain summafunktiolaskennoista?   Hyvinkin  voivat ymmärtää  palstalle kirjoittajia paljon enemmän.

    Jovain Jovain

    Valtaapitäviltä vanhan toistoa ja posketonta väittämistä. Voihan se olla jotain sos. politiikkaa, työtä toimeentuloa ja hyvinvointia ja jakamista monille. Eihän metsänhoidossa toteudu esim. myöhempiä harvennusreaktioita tai kasvun hiipumista, jos huolehditaan puustopääomista, kestävistä korjuun poistumista tai jos ohjatusta metsänhoidosta huolehditaan. Kysymys ei ole puustopääomien syömisestä, vaan enemmänkin jakamisesta. Hoitamattomia ja vajaatuottoisia metsiä suomen maassa riittää ja ovat lisääntymään päin.  Hankintakauppa puolustaa paikkaansa, olipa kysymys omasta työstä tai ostopalveluista.  Puukaupan ja korjuun markkinoilla liikkuu paljon rahaa, sitä riittää myös kotiutettavaksi. Luulisi omaehtoiseen puukauppaan ja metsänhoitoon liittyvän myös edistämistarpeita, ettei ole valumassa kokonaan valtaapitävien hyväksi?

Esillä 10 vastausta, 13,061 - 13,070 (kaikkiaan 14,757)