Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,501 - 13,510 (kaikkiaan 14,860)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Nostokoukku

    Mitä olen toistanut ja kuka on idolini?

    mehtäukko

    EDIT

    Nostokoukku

    Juuta ja jaata on jankutettu 1351 sivua. Olkoonkin, että perusteltua, mutta pelkkää inttämistä ja arvoituksilla kommentointia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voisi pyytää tekoälyltä tiivistelmän ketjusta. Mitähän tulisi ulos?

    mehtäukko

    EDIT

    Nostokoukku

    Ei todellakaan ole, eivät ole edes vastanneet esitettyihin kysymyksiin niillä sivuilla millä olen joskus harvakseltaan käynyt.

    Timppa

    Lue edes se Yrjö Norokorven MT:ssa oleva kuvaus jatkuvasta kasvatuksesta.

    Minä kävin syksyllä katsomassa Norokorven esittelemää ja hänen  suunnittelemaa 8 vuotta aiemmin toteutettua jk-hakkuuta.   Olen tästä kertonut monta kertaa.  Yleensä ei ollut enempää uusia kuin vanhojakaan taimia.  Eräässä pikkuaukossa oli 2-senttisiä koivuntaimia.  Jokainen tietää, ettei niistä kasva koskaan kunnon puita.  Viime kesänä joku koivu oli levittänyt siementä läjäpäin ja olivathan sateesta itäneet.

    Norokorpi osaa kyllä selittää varmaan hyvin, mutta kyllä pitää olla taikalasit, jos näkee taimia siellä, missä niitä ei ole.

    Olen monta kertaa kirjoittanut, että tuossakin olisi monimetrinen taimikko, jos olisi sama puumäärä hakattu aukoksi ja uudistettu.

    Olen kulkenut metsissä reilut 80 vuotta ja vielä ei tullut vastaan kuviota, josta voisi sanoa, että jatkuva kasvatus onnistuu.  Olen ainakin viimeiset 40 vuotta erityisesti tarkkaillut metsiä sillä silmällä, että löytyykö.

    Aika tyypillinen tilanne vanhoissa metsissämme on se, että pystyssä n 200 100-vuotiasta kuusta ja/tai mäntyä.  Sitten pystyssä on n 80 n 70-80-vuotiasta kuusta ja paikoitellen kuusentaimia ja siellä täällä kuitukokoisia hieskoivuja,  En minä saa kyllä noista aineksista metsää syntymään.  Joku uskovainen saattaa onnistua.  Minä en, yritä.

     

    Jovain Jovain

    Aika huonolle vaikuttaa Timpan kuvailema jk metsä. Sitä ei ole myöskään mehtäukon ”tarjoukset” jk metsäksi. Pitäkää vaan ominanne, ei vaan mene jakeluun jaksottaisen tyypeillä, minkälainen on hoidettu ja tuottava jk metsä. Sitä eivät ole nekään metsät, joita lain suositusten innoittamana hakataan liian harvaksi, vajaatuottoisiksi.

    Timppa

    Totta kai jk-metsät ovat huonoja.  Eihän  ne jk-metsiä muuten olisikaan.  Et Jovain ottanut kantaa kirjotukseeni Norokorven suunnittelemasta jk-hakkuusta.  Siis voi kirjoittaa mitä vaan, mutta todellisuus on toinen.

    Noissa minun  näkemissäni entisissä harsintametsissä kasvu oli luokkaa 3 m3/ha/v.  Parempaan ei pysty.  Jos tuohon tyytyy, niin silloin voi tuollaista ”metsätaloutta” harrastaa, kun ei laske tuottoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mitä mieltä Jovain ja Perko tästä?

    ”Poimintahakkuin käsiteltävissä metsissä alikasvoksen ja pienten puiden menestys on hyvää, kun metsä on harvennettu pohjapinta-alaan 10–12 neliötä hehtaarilla. Kun pohjapinta-ala nousee 20–25 neliöön hehtaarilla, on aika seuraavalle hakkuulle.”

    http://www.metsalehti.fi/artikkelit/metsanhoito-15-kysymysta-jatkuvaan-kasvatukseen-siirtymisesta/#d22ca7cc

Esillä 10 vastausta, 13,501 - 13,510 (kaikkiaan 14,860)