Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,641 - 13,650 (kaikkiaan 14,755)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tähänastinen kokemus näyttäisi, että puuston määrällä mitattuna tuplatuotot tulevat jaksollisesta mallista.

    Jovain Jovain

    Niin se on täällä kerrottu ja sellaiseksi osoitettu, mutta se ei pidä paikkaansa. On tutkimuksen ja käytännön tuloksia, jotka osoittavat päinvastaista. Ei ole syytä uskoa, että myöskään peitteisessä metsänhoidossa puustopääomat valehtelevat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Esimerkiksi on onnistuneita kuusen uudistumisia kaksijaksoiseen metsään männyn ja koivun alle. Korpia voi uudistaa suojuspuuhakkuilla ja rämeitä kaistalehakkuilla. Varsinaisen erirakenteisen jatkuvan kasvatuksen hyvät uudistamistulokset sen sijaan puuttuvat?

    Mielellään näkisi seurantatuloksia puustopääomista, kasvuista ja hakkuista joltain riippumattomalta taholta. Jos vaikka Metsäkeskus antaisi käyttöön metsänkäyttöilmoitukset ja tutkija (Luke tai yliopisto tai amk) tekisi seurantaa kohteissa.

    mehtäukko

    ” On tutkimuksen ja käytännön tuloksia, jotka osoittavat päinvastaista. Ei ole syytä uskoa, että myöskään peitteisessä metsänhoidossa puustopääomat valehtelevat.”

    On melkoista itsepetosta takertua yhden osa-alueen osin teoreettisiin asioihin, simulointeihin ja olettamuksiin. Kaikkien työvaiheiden toimintavarmuus ja lopputulos ratkaisevat.

    Jovain Jovain

    Eikö jotain pitäisi tehdä, jos hyvät uudistamistulokset puuttuvat ja sitä uudistamista tehdään metsien tuoton ja kasvun kustannuksella. Eikö tutkimuksen ja käytännön hyvät  tulokset kelpaa, ovat olleet esillä täällä ja muistuttavat jatkuvan kasvatuksen hyvästä tuloksesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain, pidätkö siis jatkuvan kasvatuksen uudistamistuloksia huonoina mutta kasvatustuloksia hyvinä? Kuka on nämä tulokset dokumentoinut ja mistä ne on luettavissa?

    Perko

    Varma tieto 50 vuodessa jk puustosta, ovat myyneet tukkipuuta 300 mottia ( 21000 €/ha ) ja yli sata m3  on reippaassa  kasvussa edelleen . Kuviakin on siitä mutta kun ovat vieraasta metsästä niin en lähetä, ei ole tarpeellista simulointi  arvostelun perusteella just muutakaan numeroita esitellä.

    PenttiAKHakkinen

    mehtäukolla hyviä kysymyksiä minun ”jatkuvan kasvatuksen” sovellutuksesta. Itse mieluummin teetän maanmuokkauksen ja teen istutuksen päätehakkuualoille. Jos alalla on täysitiheä muutaman kymmenen sentin pituinen alikasvoskuusikko niin pakkohan se on sinne jättää ja antaa kaavaa. Kalliiksi tulisi sen tuhoaminen.

    Nämä alat, missä on tällainen alikasvoskuusikosta tullut metsä on jo ensiharvennettu n 25 vuoden iässä ja yksi ala jo kakkosharvennettu 40 vuoden iässä. Siinä mielessä ei siinä paljoa kasvutappiota voi olla. Mahdollinen juurikääpäongelma on kysymysmerkki. Mutta tuolla kasvuvauhdilla siellä on jo 50 vuotiaana tuhti kuusikko, että ei tarvitse ”syöttää” laholle pitkällä kiertoajalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Perkon metsä oli rehevä kuusikko etelässä, tuplat on mahdollinen jaksollisessa. Jatkuvan mallin tuplia en ole nähnyt maastossa, ainoastaan Erkki Lähteen kalvoilla.

    PenttiAKHakkinen

    En ymmärrä Perkon laskelmaa puun myyntituloista.

    Jos on olemassa dataa 50 vuodelta. Ja jos hakkuuväli on ollut 15 vuotta tai pienempi koko alalla niin viimeisen 15 vuoden hakkuista saisi jonkinlaisen arvion kannattavuudesta. Virhettä tulee, kun hakkuissa on mukana puita, jotka ovat vanhempia kuin 50 vuotta. Vasta sen jälkeen, kun kaikki hakattavat ja jäävät puut ovat iältään tarkastelujakson sisällä, voidaan saada tarkkoja tietoja. Siksi käytän arviota, että pitäisi olla tiedot 100 vuodelta.

Esillä 10 vastausta, 13,641 - 13,650 (kaikkiaan 14,755)