Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,755 vastausta, 142 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 5 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 13,651 - 13,660 (kaikkiaan 14,755)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä tiedot olisi  oltava 100 vuodelta. Täällä olen nähnyt jk apostolien kirjoituksia jaksollisen kasvatukset 40 vuotta tamppausta uudistamisesta. Silloinhan vain kymmenenvuotta on 50 vuodessa puunkasvua, joten jk voittaa. Tämän jatkuvan kasvatuksen ketjun voisi kyllä nimetä uudestaan: Jatkuvan jankkauksen ketju/ Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Perko

    Suomen metsät ovat kaikki  Kanadaa pohjoisemmassa, tuo  jk alue on Jyväskylän tasalla.  Kuvista näen selvästi  vahvan kasvun jonka eri-ikäinen sekametsä  tuottaa.  Omassa mesässäni on  kuvia muistuttavia kohtia ja niissäkin on  kasvu kunnossa.

    Jovain Jovain

    Ei tarkasteluaika tilannetta muuta, jaksottaisessa kasvatuksessa on alemman tuoton aika. Jos Perkon kuusikko olisi ”etelälässä rehevällä maalla”, myös kasvu olisi sen mukaista ja ”metsässä on yli sata M3 reippaassa kasvussa edelleen”.  Se niistä tuplista. Ja eihän jk:n lähtötilannetta voi verrata paljaaseen maahan, sillä jatkuvassa kasvatuksessa puuston ikä on aina tarkastelujakson sisällä.

    Perko

    Melkein samanlaisen kuvan  on lähettänyt Reepertti jatkuvankasvatus kuviin 14.2.2025.  On vaan mäntyä ja koivua näissä kuvissani enemmän.   Arvostelussa on epäilystä hakkuuvaurioista. Ammattilainen kertoi; ”sellainen sattui, yksi ropsipuu hajosi alle hehtaarilla.  Sekin meni myynti  ,  heh heh!”

    Kateus paistaa noista kuva-arvosteluista ja samalla pelko ”menee avohakkuuseen seuraavaksi”. Niin , sehän on  pahinta.

    Perko

    Korjuukustannukset: Yleensä oletetaan, että valikoivat hakkuut ovat kalliita avohakkuuseen verrattuna. Ja niin ne ovatkin, hehtaaria kohti. Jaksollisessa erityiseen parikertaa jaksolla.
    ”Mutta kuutiota kohti laskettuna hinta saattaa yllättää, koska jk:ssa hakataan vain isoja puita. Kuutioita tulee siis tunnissa paljon”, Itä-Suomen yliopiston selvitys .

    PenttiAKHakkinen kysyi,  laskussani on kuin  olisit ollut jonkun töissä 50 vuotta ja säästänyt  palkan korkoa korolle  Metsä firma  jatkaa  tuotantoaan .   Noin  yksinkertaisesti,  mutta  tulos  on muuta kuin nuo luvut. Meillähän  on yhteiseksi hyväksi verotus  jota ei ole otettu laskuihin lopputulos on maltillinen, … siihen ei kukaan iskenyt,  ihmettelen.  Laskenta  käyttää verotonta bruttotuottoa!

    mehtäukko

    ”..koska   jk:ssa  hakataan vain isoja puita..”   Monesko valhe?

    suorittava porras suorittava porras

    Tunnissa puuta kertyy korkeintaan puolet poimintahakkuissa verrattuna avohakkuseen. Välillä jäädään kolmannekseen.  Näin , mikäli halutaan säästää pienempiä puita.

    Perko

    Siinä se ero ammattilaisen osaajan  ja  osaamattoman  tuhoojan välillä on.    Jo nauhoituksessa  menee pieleen. Nähty asia.

    Nuakka

    Jos saa ehdottaa niin tämä ketju joutaa sulkea seuraavaksi, ihan pikkuisen kiertää kehää. Aiheesta kiinnostuneet voivat siirtyä ylilaudalle  tai telegramiin.

    Visakallo Visakallo

    Voisihan täällä jatkossakin olla jonkinlainen jk-ketju, mutta asiapohjalta. Se tosin taitaa kyllä olla toiveajattelua.

Esillä 10 vastausta, 13,651 - 13,660 (kaikkiaan 14,755)