Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,731 - 13,740 (kaikkiaan 14,786)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Annoit ymmärtää, että opettajasi tolskaa edelleen virassa. Tyypillistä perkolaista sumutusta.

    Metsuri motokuski

    Perko: Kyllähän metsäkoneopetuksessa on pääpaino edelleen jaksottaisien metsien hoidossa. Siinä eläkkeellä oleva opettaja on ihan oikeassa.  Jatkuvan kasvatuksen metsänhoitoa siellä myös käsitellään mutta se ei ole pääprioriteetti. Jatkuvan kasvatuksen hakkuut vaativat jo niin paljon osaamista kuljettajalta että sen opettamiseen ei yksinkertaisesti ole mahdollista antaa. Pitää muistaa että metsäkoulussa opetetaan myös muita aineita ja varsinainen koneen käyttöön liittyvä maastokoulutus on yllättävän vähäistä johtuen kaikesta muusta opetettavasta asiasta.  Sitten kun muistetaan että heillä ei voida teettää kuin pääosin kuuden tunnin työpäivää niin koulutus on aika vähäistä. Olen ollut aika paljon näiden oppilaiden kanssa tekemisissä ja heidän ammattiosaaminen on yllättävänkin hyvää tuntimäärien nähden. Opettajien ammattiosaaminen on aivan riittävää.  Toki työelämään tutustumista soisin enemmän varsinkin vanhempien opettajien osalta.

    Mitä tulee sitten jatkuvan kasvatuksen hakkuihin urakoitsijoilla niin niitä suorittaa aina kokenemmat kuljettajat. Valveutuneet urakoitsijat eivät näitä hakkuita anna nuoremmille kuljettajille. Se on  myös vaarallista myös urakoitsijan koneille jos osaamista ei ole. Saatika sitten metsänomistajan metsille.

    Perko

    Harvinaisen asiallinen teksti  M motokuskilta siitä kaks plussaa!   Ei  varmaan haittaisi kouluttaa ostohenkilöistä  lähtien koko ”ketju”  käsitteet olisi selkeät.

    suorittava porras suorittava porras

    Jk:ssa kaikki on epämääräistä. Parempi kun ei sotke näppejään koko hommaan.

    jees h-valta

    Kyllähän tuo isojen rääpiminen eka kertaa suhteellisen sankassa metsässä varmasti vaatii sekä tekijän osaamista että koneen joka sietää isojen puiden vaikeita kaatoja. Kerrankin suorittavan kanssa erittäin samaa mieltä.

    Jovain Jovain

    Ei voi yleistää, tästä ei ole pitkää matkaa taaksepäin. AJ:n insertti 1.3 Timo Pukkalan hakkuusta, kertoo aivan toista. Tekijöitä kyllä löytyy ja tulos on hyvää, mitattiimpa sitä millä hyvänsä täällä kiistanalaisella tekijällä. Se on totta, että teollisuus pyrkii järjestämään puuhuoltonsa haluamallaan tavalla ja suosii jaksottaista metsänhoitoa. Yhtiöiden omissa metsissäänkin vain kokeiluja jatkuvan kasvatuksen metsänhoidon puolesta.

    mehtäukko

    ”..teollisuus pyrkii järjestämään puuhuoltonsa haluamallaan tavalla ja suosii jaksottaista metsänhoitoa…”  on edelleen Jojon puppua.

    MG tarjoaa jäsenilleen Metsä Plus-mallia joka on alkuvuonna toteutunut yli 40%:sti MG:n puukaupoissa. Ja siitä vielä maksetaankin.

    Perko

    M G  kertoi aamunuutisissa  muuttavansa metsänkäsittelyä, sain käsityksen paluusta peitteiseen sekametsään (  ennen 1948 julkilausumaa).  Sehän merkitsee kai  samaa kuin jatkuvaa kasvatusta.

    konstapylkkerö2

    Tuskinpa muuttuu käsittelyt jk:ksi. On isossa mittakaavassa täysin sopimaton metsänkäsittelymenetelmä monesta asiasta johtuen.

    Perko

    Monesta  asiasta johtuen voi olla  monelle  ylitsepääsemätön ongelma käsittää jatkuva kasvatus.  Sitä   on kuitenkin  pystytty käyttämään 100 vuotta sitten  varsin vaatimattomilla kotitekoisilla välineillä  kevyellä  laskennalla.  Nykyiset eivät älykoneilla koneilla ,   koulutetut  käyttäjä sotkee kasvatukset jos tarvitaan  harvennushakkuuta.  Millä   asia  korjaantuu?

Esillä 10 vastausta, 13,731 - 13,740 (kaikkiaan 14,786)