Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,741 - 13,750 (kaikkiaan 14,814)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Systeemi lopetettiin harsintajulkilausumalla 60- luvulla metsien puuston tuhoutumisen vuoksi.

    Mikä on, etteivät faktat uppoa joidenkin kaaliin?

     

    Jovain Jovain

    Esität turhaa ramatisointia metsänhoidosta. Määrämittaan harsinta kiellettiin ja julkilausumalla siitä johtuva metsänhoidon taantuminen estettiin. Panostettiin metsien uudistamiseen ja säädettiin liiallista harsimista estävät rajoitukset, mutta ns. jatkuvaa kasvatusta ei siinä yhteydessä kielletty. Sellaiseksi tulkittiin, mutta toisaalta ei ole kielletty tälläkään hetkellä ja siitäkin huolimatta taantuvaan metsänhoitoon päädyttiin. Vapaassa kasvatuksessa rajoitukset poistettiin ja sillä on yhteys metsänhoidon taantumiseen.

    konstapylkkerö2

    Asia korjaantuu tosiaan tosiasioiden tunnustamisella. Jk on marginaalimenetelmä ja pysyy sinä. Keski-Euroopassa yli 100 v.sitten kehitetty menetelmä joka onnistui siellä vain 40% kohteita vaikka olosuhteet on puulajien suhteen paljon paremmat kuin täällä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käytännössä vanhanmallinen jatkuva kasvatus oli kielletty vuoden 2014 metsälakiuudistukseen saakka. Nykyinen menetelmä poikkeaa entisestä olennaisesti. Sauli Valkonen: ennen jätettiin heikoimmat puut kasvamaan, nyt parhaimmat.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Nykyinen menetelmä poikkeaa entisestä olennaisesti. Sauli Valkonen: ennen jätettiin heikoimmat puut kasvamaan, nyt parhaimmat.

    No eipä niistä harvennuksista sitten paljon tukkia kerry…

    mehtäukko

    ”..ennen jätettiin heikoimmat puut kasvamaan, nyt parhaimmat..”

    Uskoo ken tahtoo.

    Jovain Jovain

    Eihän ”vanhanmallista” jatkuvaa kasvatusta jätetty voimaan harsintajulkilausumassa. Ns. jatkuva kasvatus on ollut voimassa sieltä lähtien. Toisin tulkittiin.    Myös jaksottaiseen metsänhoitoon kuuluu luontainen metsänhoito. Kannattaako ramatisoida sen hallinnasta, kuuluu osaksi korjuuta ja puukauppaa, niin myös osaksi puuhuollon logistiikkaa. Luodaan keinotekoisia esteitä ja rajoituksia, onhan se valmius oltava myös luontaiseen metsänhoitoon. Tällä hetkellä nähdäänkin jaksottaista pientä piristymistä. Otetaan luontaisen metsänhoidon vaihtoehtoja huomioon.

    mehtäukko

    Otetaan mitä otetaan, mutta tarkoituksenmukaisuuteen asti ilman ”ramareumatismin” väiveitä.

    Mutta on vain niin, että jaksollisen menetelmin nykyiseen saha- ja selluteollisuuteen on saatu puuta riittävästi. Ja se menetelmä kannattaa metsänomistajille.

    Jovain Jovain

    Ei ollut ukon ”reumatismista”, sen paremmin kuin vanhasta tulkinnasta. Luontainen metsänhoito kuuluu metsänhoitoon ja soveltuu puunkorjuuseen. Kovin kummalliselle tuntuu, jos väitetään, ettei kuulu ei sovellu. Luokitellaan jaksottaiseen metsänhoitoon, mutta mikä ero siellä sitten hoitomuotojen välillä on? Ei taida käytännössä kovin suusta eroa olla ja kannattaako väittää sitäkään, ettei valmiutta luontaiseen metsänhoitoon ja korjuuseen ole. Jatkuvalla kasvatuksella on hyvä tulevaisuus. Hoitomuodolla menee hyvin, kun tarvittavia korjauksia tehdään.

    Kokenut kaiken tietää

    Minulle tehtiin juuri jk hakkuu, tosin ostajan termeissä sitä ei tainnut olla. Yläharvennus taisi olla kauppakirjassa, tukit luokkaa 70 ja kuidut 30. Suurin puu 3 kiintoa.  En tuota valtamenetelmänä parhaana pitäisi. Erikoiskohde tässä kyseessä, vanhaa asutusta joskus ollut, ja peltotilkkuja, lajittunutta soraa ja peltoa multineen. Monenlaista puustoa, kuivaa ja märkää. Mutta kannattaa jk valikoimassa pitää, joihinkin paikkoihin voi hyvinkin sopia.

Esillä 10 vastausta, 13,741 - 13,750 (kaikkiaan 14,814)