Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,751 - 13,760 (kaikkiaan 14,832)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se kiinnostaisi miten jk-porukat selittävät väitteen, että puu kasvaisi muka paremmin jatkuvassa kasvatuksessa. Kun siltä puuttuu jalostushyöty, maanmuokkaushyöty (ravinteet, lämpö) ja jos se on alikasvostaimi, niin siltä voi puuttua valoakin. Meille on opetettu että kasvu tulee kasvutekijöistä, joita viherhiukkaset hyödyntävät. Puut saavat varmaan jotain yliaistillista energiaa, muuten tämä yhtälö ei ratkea.

    Jovain Jovain

    AJ: Hyvä kysymys, sitä rekuloit tuolla toisessa ketjussa. Kujala: ”Puustopääoma pitää olla riittävä että tulee kassavirtaa. Eikä tule maapohjan alihyödynnystä”.

    Perko

    Sekametsässä, jossa kokonaisrunkoluku on 250–350 kpl/ha, valonläpäisy ja taimien selviytymismahdollisuudet riippuvat merkittävästi puuston koostumuksesta ja tiheydestä. Valonläpäisy voidaan arvioida käyttäen puuston lehvästön pinta-ala-indeksiä (LAI) ja puulajikohtaisia valon vaimentumiskertoimia. Havupuilla, kuten kuusella ja männyllä, valon vaimentumiskerroin on yleensä 0,5–0,7, kun taas lehtipuilla, kuten koivulla ja tammella, se on 0,3–0,5. Sekametsässä LAI on tyypillisesti 4–6, mikä tarkoittaa, että valonläpäisy on noin 5–20 %. Tämä riippuu siitä, miten puulajit jakautuvat alueella.

    Kuusi ja mänty pärjäävät hyvin alhaisemmassa valon määrässä, ja niiden taimet voivat selvitä jo 5–10 % valonläpäisyllä. Koivu vaatii enemmän valoa, ja sen taimet tarvitsevat vähintään 20–30 % valonläpäisyä pärjätäkseen. Tammi on vielä valonhimoisempi, ja sen taimet tarvitsevat 30–50 % valonläpäisyä optimaaliseen kasvuun. Nykyisellä puuston tiheydellä valonläpäisy on todennäköisesti riittävä kuusen ja männyn taimille, mutta koivun ja varsinkin tammen taimet saattavat kärsiä valon puutteesta.

    Tutkimusten mukaan taimien selviytyminen on mahdollista, kun valonläpäisy on vähintään 5–10 % havupuille ja 20–30 % lehtipuille. Jos valonläpäisy on alle 5 %, taimet eivät yleensä selviä ilman harvennusta. Nykyisellä puuston tiheydellä valonläpäisy on todennäköisesti 10–20 %, mikä tarkoittaa, että kuusen ja männyn taimet selviävät hyvin, koivun taimet kohtalaisesti, ja tammen taimet saattavat tarvita lisävaloa  ja harvennusta.

    Jatkuvan kasvatuksen kannalta on tärkeää varmistaa, että valonläpäisy pysyy riittävänä uudistumisen tukemiseksi. Harvennuksilla voidaan lisätä valon määrää taimikoilla, erityisesti tammen hyväksi. Valonläpäisyä ja taimien kasvua tulisi seurata säännöllisesti, jotta voidaan tehdä tarvittavia hoitotoimenpiteitä. Tämä taka sekä puuston terveyden että sahapuun tuotannon optimoinnin.

    Metsuri motokuski

    Miten tuo valonläpäisy mitataan?

    Nuakka

    Valonläpäisyn voi todeta olevan riittävä, kun haltijat erottaa alikasvoskuusten välistä. (E. Lähde)

    mehtäukko

    Perkolainen on unettoman yön tunteina kopioinut jostain jk-opuksesta jonniin joutavaa jäljennöstä. ”…Valonläpäisyä ja taimien kasvua tulisi seurata säännöllisesti, jotta voidaan …” Teltanko joudutte pystyttämään hatelikon laitaan? ”…Nykyisellä puuston tiheydellä valonläpäisy on todennäköisesti 10–20 %, mikä tarkoittaa, että…”   Millä nykyisellä, kun vaihtelua syntyy jo vuodenajan ja vrk ajan mukaan eripuustoisiin metsiin?

    Pitihän se arvata, Ekin tonttusatuja !

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Valonläpäisyä ja taimien kasvua tulisi seurata säännöllisesti, jotta voidaan tehdä tarvittavia hoitotoimenpiteitä.” 

    Kaikki nämä vuodet jk:ta on markkinoitu sillä, ettei siinä tarvitse tehdä hoitotöitä. Raivaussahakin joutaa myydä tamppaajille! Onko nyt opit menneetkin uusiksi?

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Sekametsässä, jossa kokonaisrunkoluku on 250–350 kpl/ha”

    Mitenköhän noin pienellä runkoluvulla saadaan aikaiseksi niitä hakkuumääriä, mitä Perko on meille esitellyt? Siinä on maapohja koko ajan melkoisessa vajaakäytössä.

    mehtäukko

    Jojo kun on vatvonut ”puustopäämien” erinomaisuudesta, joutuu taas kerran noloon valoon.

    PenttiAKHakkinen

    Visakallo kiinnitti huomion todella tärkeään näkökohtaan. 350 kpl/ ha runkoja voi tulla alikasvosta ainakin tuoreempiin paikkoihin. Mutta mitä sillä asialla on jk n kanssa tekemistä. Minusta jk ssa  600 puuta/ ha on vielä alakanttiin. Niistä 100 kpl voisi olla alikasvosasteella. Näin jos hakkuita olisi tasaisesti 15 vuoden välein.
    Tuosta Perkon runkolukutiedosta tulee mieleen omat ”jatkuvan” kasvatuksen alueet. Siellä on ollut runkoluku 400 kpl /ha ja hyvä alikasvos. Päätehakkuu ilman istutuksia ja ensiharvennus 25 vuotta päätehakkuusta. Kyllä se siitä.

Esillä 10 vastausta, 13,751 - 13,760 (kaikkiaan 14,832)