Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 13,811 - 13,820 (kaikkiaan 14,873)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • PenttiAKHakkinen

    Perkolta pyytäisin pari yksinkertaista tietoa jk kasvatuksesta.

    Kuinka monta runkoa/ha poistetaan ja tilavuus/runko.

    Minkä kokoisia ja kuinka monta/ha jää hakkuun jälkeen.

    Minulla on parikin erillistä runkosarjaa mietinnässä, millä jk voisi antaa paremman vuosikasvun kuin jaksollinen. Mutta ovat täysin eri maailmoissa kuin  mitä Perko on esittänyt. Mieluummin kehittäisin teoriaa olemassa olevan tiedon pohjalta. Pohjapinta-aloilla en tee mitään, koska puut kasvavat yksilöinä eivät jonain pohjapinta-alakönttänä.

    Kuusiuskova

    Esim -22 meillä päätehakattiin 45v  kuvio jossa harvennuksissa poistettiin yhteensä 250 mottia ja päätehakkuussa 350 mottia. Mun puolesta ois saanu vielä kasvaa, mut viimeisinä vuosina rupes olemaan tuulituhoja.

    Toinen esimerkki, -84 istutettu kuusikko. Tähän mennessä kolme harvennusta jossa on poistettu 220 mottia. Nyt runkoluku n 650 ja rkl noin 28-30cm, sekä pituus 22-24m, eli pystyssä yli 300 mottia. Suurimmat läpimitat jo noin 45cm. Päätehakkuu varmaankin kymmenen vuoden sisällä jos ei kirjanpainajat tuhoa sitä.

    Visakallo Visakallo

    Kasvuolosuhteet tietenkin vaihtelee Suomen kaltaisessa laajassa maassa paljonkin, kun liikutaan Lapin puurajan ja Hankoniemen väliä, mutta kyllä nuo Kuusiuskovan ilmoittamat luvut ovat aivan normaaleja hyvin hoidetun kuusikon lukuja, kun maapohja on kuuselle sopivaa ja muut kasvutekijät kunnossa. Tänään alkoi moto kaataa aivan vastaavaa kuusikkoa täälläpäin.

    PenttiAKHakkinen

    Aika hyvinkasvavat metsät Kuusiuskovalla. Taitaa olla aika vaikea noin hyvinkasvavaa metsää hoitaa. Jotta saisi hyvälaatuista tukkia niin pitäisi kasvattaa todella tiheässä, mutta sitten iskisi tykkylumi. Tarkoitan hyvälaatuisella luston paksuutta.

    Visakallo Visakallo

    Eihän siitä ”hyvälaatuisesta” kuusesta mitään lisähintaa saa. Mitä nopeammin ja mitä järeämmäksi, sitä parempi. Näin se on viimevuosikymmenet mennyt.

    Perko

    Pentti AKH. kun en tunne tapaustasi  niin  jätän  harkintaasi.  Kun  kyse on todennäköisesti  jaksollisesta  puustosta niin  ratkaisun  voit  sommitella, ja mitä vaihtoehtoja niistä saa seuraaviksi vuosikymmeniksi.  Kaikki puut jos tuhoaa  niin kasvu/ tuotto  on finito.  Se  on vaan laskettava  shakki-pelin  tapaan  millä kuviolla peli jatkuu.   Koko alalle optimi juttua tuskin saa.   Jättämällä ~30 cm  puita 60 – 90 kpl / ha  säilyy  kasvu  eikä pääomatuotto laske alle 5 %.

    PS: Niistä pienemmistä harventaa  sopivan  valoisuuden 5- 7 metrin välein   katsoo mitä on tulos.

    Visakallo Visakallo

    Onko tuo Perko olenkaan tosissaan, vai pilaileeko vain aikansa kuluksi!

    ”Jättämällä ~30 cm  puita 60 – 90 kpl / ha  säilyy  kasvu  eikä pääomatuotto laske alle 5 %.”

    Perko puhui aina ennen euroista, mutta nyt ne vaihtuivatkin ihan tuosta vain prosenteiksi!!

     

    Kuusiuskova

    Meillä päin noita kutsutaan siemenpuiksi

    PenttiAKHakkinen

    Perkolle sanoisin, että kyllä sieltä optimi löytyy.
    Näyttää Perkolla olevan samanlainen ajatus kuin minulla, että ensimmäisessä hakkuussa jätetään isoja puita 60-90 kpl. Nuohan pitää poistaa 10 vuoden päästä. Nyt pitäisi tietää, minkä kokoisia ja kuinka monta on kasvamassa noiden 60-90 rungon lisäksi. Minun laskennassani nuo poistetaan 10 vuoden jälkeen ja sitten pidetään pitempi tauko, ehkä 20 vuotta, jotta ”uusi” sukupolvi on järeytynyt.

    Perko

    Lisäsin siihen äskeiseen tekstiin sen.  Kun en niitä lukujasi nyt  tiedä,  hyväkuntoisia  ja runsasoksaisia pienempiä 5 ~ 7 m välein  olen  nähnyt  valon  riittävän jotta taimettuminen  toimii.  Luvut  ovat  sieltä puista johtuvia.

Esillä 10 vastausta, 13,811 - 13,820 (kaikkiaan 14,873)