Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,331 - 14,340 (kaikkiaan 14,858)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siirretty.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Saksassa pyökki jatkuvassa kasvatuksessa varmasti on omaa luokkaansa, pystyy selviämään kasvussa 1-2% päivänvalosta. Se varjostaa muut puulajit hengiltä ja tekee yksipuolisia metsiä. Esimerkiksi tuosta Perkon kirjasta löytyy (beech) jatkuvan kaVatuksen läppää Saksasta missä pääroolissa on pyökki. Olikohan tuo kirja siis joku lopputyö, satoja lähdeviitteitä ja en tiedä miten liittyy Suomessa mahdolliseen JK:n jos Saksassa on tuollaisilla ominaisuuksilla varustettu lehtipuu.

    konstapylkkerö2

    Saksassa kasvaa 3 jk:een sopivaa varjopuulajia. Suomessa 1 puolivarjopuulaji. Silti Saksassakin jk onnistuu vain osalla kohteista.  Suomen olosuhteet ei sovi jk:een ollenkaan.

    Perko

    Auringon asema Suomessa on ainutlaatuinen. Keskipäivällä aurinko ei nouse juuri yli 51 asteen, ja puiden varjot venyvät pitkiksi. Tämä tekee jokaisesta suomalaisesta puusta puolittaisen varjopuun, mutta jatkuvan kasvatuksen (JK) kannalta tämä onkin etu. Alemmat puukerrokset eivät ole pimennettynä, vaan ne saavat riittävästi hajavaloa kasvaakseen. Tässä metsänhoidon uusi todellisuus, entinen umpeenkasvaneet kuusikot muistuttaa enemmän herkkusienten viljelyä kuin perinteistä metsätaloutta.

    Kuvittele metsä, jossa vanhat puut antavat suojaa ja nuoret taimet hyötyvät siitä. JK ei tarvitse täydellistä auringonvaloa, vaan tasapainottua valaistusta. Tämä on juuri se, mitä Suomen luonto tarjoaa. Kun harvennat metsää oikein, auringon säteet pääsevät läpi riittävästi, mutta eivät polta tai kuihduta aluskasvillisuutta.

    Tutkimukset ja simulaatiot osoittavat, että JK-menetelmällä saat 30 vuodessa jopa 60 % paremman tuoton kuin avohakkuilla. Tämä johtuu siitä, että puusto uusiutuu jatkuvasti, ja voit myydä puuta säännöllisesti. Kun avohakkuissa rahat jäävät odottamaan vuosikymmeniksi, JK tuo tuloa tasaisesti.

    konstapylkkerö2

    Harsitut metsät kasvaa kiertoaikana 25-50% vähemmän puuta kuin tasaikäiset. Jalostettu alkuperä ja hyvä maanmuokkausmenetelmä antavat selkeän kasvuedun.

    Jk-metsä ei koskaan saavuta päätehakatun metsän kokonaistuottoa, kun vaihtoehtoissijoituksen tuotto lasketaan mukaan.

    Perko

    Tosiasia on yksinkertainen: jos puuta ei myy, se ei tuota. Jatkuva kasvatus on ainoa järkevä tie, koska se tuottaa rahaa 15 vuoden välein – ei 60 vuoden päästä. Outoa kun  menettelyn kieltäjät  ja  tietämättömät selittää perusteetonta soopaa.

    konstapylkkerö2

    Sinähän täällä sepostat soopaa osaamattomana. Puuttuu laskutaito sinulta.

    Jovain Jovain

    Paljon parempia aikoja elettiin ennen jk sulkua. Hoitomuodot täydensivät toisiaan ja molempia käytettiin. Jostain kumman syystä ei enää sovellu tämän päivän metsänhoitoon. ”Laki kieltää ja vastustajien mielestä ei sovellu lainkaan. Voisi soveltua, mutta osana jaksottaista metsänhoitoa. No, sekin on hyvä lähtökohta, aikaa ottaa, mutta kyllä siitä vielä hyvä tulee?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jatkuva kasvatus alkaa avohakkuusta, niinkuin jovain kertoo kun nämä puulajit mänty ja koivu tulee uudistaa valopuuasemasta. Mm. Sauli Valkonen on sanonut, että koivu ei sovi ollenkaan jatkuvaan kasvatukseen. Sitten kun se kuusikoituu mikä oli myös Sauli Valkosen lopputulema niin se peinaukkohakataan tai avohakataan. Kun se synty avomaan kautta on sama jaksollisessa ja jatkuvassa kasvatuksessa, voittaa jaksollinen kasvatus jalostetuilla taimilla, ojituksilla, lannoituksilla sekä päätehakkuun tulojen korkoerolla. Ei ole olemassa mitään jatkuvaa kasvatusta joka alkaa tyhjästä 15 vuoden hakkuuvälillä.

    Jovain Jovain

    Raivooja hyvä: Vielä 60-70 luvulla kun molemmat hoitomuodot olivat käytössä, katsottiin, jos metsän kasvu oli päättymässä tai metsällä ei enää ollut uudistumisen mahdollisuuksia. Metsä avohakattiin ja uudistettiin; viljeltiin, kylvettiin tai käytettiin siemen ja suojuspuuasentoja. Siihen aikaan kaikkia metsiä ei avohakattu, ”niin kuin tällä hetkellä tehdään. Hakataan hyvinkin nuoria metsiä ja enimmäkseen parhaassa kasvukunnossa olevia metsiä aukeaksi. Tuskin peitteisessä metsänhoidossakaan jalostushyöty tai muokkaus jäävät hyödyntämättä, ovat ne siellä mukana, mutta ovat vähän hitaammassa kierrätyksessä, niin kuin hoitomuotokin.

Esillä 10 vastausta, 14,331 - 14,340 (kaikkiaan 14,858)