Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,781 - 14,790 (kaikkiaan 14,791)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • konstapylkkerö2

    Tarkemman tuottovertailun saisi nettonykyarvon käänteismenetelmällä; laskemalla kohteen kaikki tulot vähennettynä menoilla aloitushetkestä lähtien ( joka yleensä on päätehakkuu tai harsinta,jos se on edes mahdollista). Jokainen saatu erotus lasketaan sen jälkeen korkoakorolle menetelmällä aina seuraavaan tuloon asti, sitten lasketaan uuden jäännöksenvtulo jne. Molemmista menetelmistä kiertoajan loppuun asti. Lopussa verrataan summia keskenään, ja yleensä päädytään lopputulokseen,että tasaikäinen viljelymetsä voittaa ylivoimaisesti harsintakasvatuksen.

    Perko

    Onko tuo metsä mistä peräisin josta laskelmia tehdään ja kenelle ne paljaaksihakkuun tulot kuuluu, onko joku jäänyt  välistä pois.  Millä ne edelliset  tamppaajat ovat palkittu. Käteinen puuttuu.  Pimeys on vallalla!  En  puutu  korjailemaan.  Ahventen  puhdistus on mielekkäämpää puuhaa.

    konstapylkkerö2

    Sinusta ei ole korjailemaan joten pysy vaan ahventen parissa.

    Jovain Jovain

    Tuskin on tarvetta korjailla, 2/3 osan poistumalla ja jäävä puusto 100 mottia kuitupuuta, ei ole mahdollista. Metsän taantuman ja hävittämisen puolelle menee ja voi olla jopa suositusten mukaista. Kolmanneksen poistumalla ja puuvalinnoilla tulosta jo tehdään?

    konstapylkkerö2

    Pienemmällä poistamalla jk pärjää tod.näk. vielä huonommin. Harsintaan pääsee vähän aikasemmin mutta tuottoero on sitten suurempi.

    Jovain Jovain

    Tykkäät tehdä aukkoja, mutta metsän kasvatusta voidaan myös jatkaa. Merkittävät tuoton tuloerot ovat siinäkin ja ihan normaaleilla hoidon kustannuksilla ja puunhinnoilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tällainen tulos kyselytutkimuksessa (Metsäuutiset). Väitteen ”Median antama kuva jatkuvasta kasvatuksesta on pääosin totuudenmukainen” kanssa oli vastaajista täysin eri mieltä 57 prosenttia, osittain eri mieltä 31 prosenttia, osittain samaa mieltä 10 prosenttia ja täysin samaa mieltä vain 2 prosenttia.

     

    puutuomas puutuomas

    Köyhät ja/ tai kyvyttömät teettävät laajoja aukkohakkuita metsiinsä, onhan se kuitenkin tehokasta ja taloudellisinta, tilan isäntä ja markkinat huomioon ottaen, monessa tapauksessa. Todella taitavat metsänsä hoitajat hankintahakkailevat ajatuksen kanssa, itsenäisesti ja manuaalisesti, jatkuvaan kasvatukseen pyrkien, välttäen viimeiseen asti, kuitenkin joissain tapauksissa järkevintä, avohakkuuta pystykaupalla. Kyllähän puu pitäisi pyrkiä kasvattamaan kasvunsa loppuun asti, ”yli”suurien tukkien halpuutus ja hyljeksintä jalostuspuolella estää tämän tyylisen, minusta kaikkein mielekkäimmän metsänhoidon yleistymisen valitettavan tehokkaasti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko hankintahakkailijan mahdollista myydä ylijäreäksi kasvaneet tukit eri paikkaan kuin standarditukit.

    konstapylkkerö2

    Tyhmimmät uskovat jk-firmojen väitteet kritiikittömästi.  Tehden sitten typeriä päätöksiä metsänsä hoidosta. Hankintahakkuut on enää hyvin pienen ryhmän toimia. Pystykaupat kilpailuttaen ostajaehdokkaat on nykyään se juttu.

Esillä 10 vastausta, 14,781 - 14,790 (kaikkiaan 14,791)