Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,891 - 2,900 (kaikkiaan 15,042)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Lähteen kirjan kasvumallien mukaan varttuneen jaksollisen metsän siirtyminen jk-metsäksi kestää 60 vuotta. Kuulostaa uskottavalta. Sitä en tiedä, miksi se pitäisi tehdä harvennushakkuiden kautta, koska nykyisen puuston kasvatus päätehakkuuseen + jk-metsän perustaminen taimikkovaiheessa on paljon varmempi tapa. Silloin saadaan pioneerilajit hallitsevaksi ja kuusi nousee näiden alle myöhemmin.

    Toki ongelmana on se, ettei se ole jk:ta, vaan luonnonmukaista jaksollista kasvatusta.

    aegolius aegolius

    Eikö tuossa ole vähän sisäistä ristiriitaa? Jos ”aidon” jk-metsän luominen on niin vaikeaa, niin miten se aito jk-metsä voi pysyä jk-metsänä? Eikö ne samat ongelmat tule vastaan ”jo” alle sadassa vuodessa? Tämä nyt on lähinnä teoreettinen ongelma, jonka ydin on siinä onko jatkuvalla kasvatuksella jatkuvuutta olemassa. Ei se ensimmäinen sata vuotta tarkoita jatkuvuutta, vaikka yrityksen markkinointiosastolle riittää jo hyvin 10-20 vuottakin.

    Gla Gla

    Näitä ongelmia olen nostanut keskusteluissa esiin useampaan kertaan. Lähteen yms. kirjat ovatkin vain menetelmän markkinointia eli samaa, jota käytetään mm. laihdutus- ja hierontatuotteiden esittelyssä tv-shopissa. Sielläkin lihakset kasvaa ja paino putoaa sohvalla maaten.

     

    Puuki

    Wanha mainos oli : ”Aja millä ajat ja Braunilla loput”.   Vähän samoin käy jk:n metsissäkin pääsääntöisesti.  Kasvata miten vaan ja lopuksi päätehakkuu.     Jk:n markkinointi kannattavimpana ja kaikin puolin parhaana menetelmänä perustunee 6%;n provision vaikutukseen.  Muuten ei ole ymmärrettävissä kaiken asiallisen kritiikin poissulkeminen.

    Taimien aikaansaaminen vaatii  PPA:n laskemisen niin alas, että vajaatuottoisuus tulee mukaan kuvaan.   Valmiiksi erirakenteinen metsä (yleensä täks hyvän maanmuokkauksen vaikutuksen) toimii eri lailla ainakin alkuvuosikymmenet, jos kasvupaikka ja puusto sopii jk:een.

    aegolius aegolius

    Tämän päivän ensimmäiset kunnon naurut, kiitos Gla! Olen tähän tv-shopmaiseen markkinointiin koettanut puuttua, mutta on myönnettävä, että silti säikähdin Lähteen ”voima-videon” nähtyäni. Tai en oikeastaan pystynyt katsomaan sitä kokonaan. Aivan väkisin tulee mieleen, että viedäänkö tässäkin heikommilta yksilöiltä sekä puut että rahat (Arvometsän 6 % komissio). Ihminen voi vain tarkoittaa hyvää, mutta ei tunne yhtään metsäalaa, avohakkuu mietityttää ja sitten tulee tällainen vaihtoehto, jota monen median toimittajatomppelitkin pitävät jatkuvasti pinnalla.

    Edit. Puuki ehti tiivistää ison kuvan erinomaisesti tuossa edellä.

    Perko

    Silloin kun metsässä kasvaa taimia ja niitä suurempia puita, paksuuden mukaan laskevalla tiheydellä ennen hakkuuta ja sen jälkeenkin  se on jatkuvan kasvatuksen eri-ikäinen ja monikerroksinen metsä. Nimikin sanoo ja taimet sen jatkuvuuden tekee  . … .  Niin , metsässä pitää olla taimia ja normaalisti niitä syntyy ylen herkästi.  Onkohan sattunut tarkoituksella, että nuo nykyiset istutuksilla kasvatetut  puut ovat kyvyttömät jatkamaan sukua ja siten ehkä vahingossa tarkoitus edistää myyntiä.

    Se  että olosuhteen takia   koneet ei kykene  heikolla osaamisella hakemaan puita metsästä ei johdu kasvusta.  Korjaukseksi  taimettumiseen voi istuttaa  ne 350 uutta tainta ja hakea koneen joka on sopiva tehtävään. Se on sitä nopeaa korjausta, just’ kuin Puuki oli tehnyt. lisäys***; ”Taimien aikaansaaminen vaatii  PPA:n laskemisen niin alas, että vajaatuottoisuus tulee mukaan kuvaan. ”  Tuo on totta vain  aukossa jossa se on miinuksella !

    Varmasti tarvitaan monen kertaan parsia entisen lain aiheuttamia töppäyksiä ja parannella maaperän puutoksia ja tehdä    hoitoja ennekuin luontainen uudistuminen palautuu normaaliksi. Se  ei ole minkään pienen pläntin ongella!      Turvallista jatkoa  F35 A  siiven alla!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taimien aikaansaaminen vaatii  PPA:n laskemisen niin alas, että vajaatuottoisuus tulee mukaan kuvaan.

    Tähän jiikoo-uskovaisella on vastaus valmiina: ei jiikoossa pyritäkään puuntuotannon maksimointiin.

    Puuki

    Siinäpä se alkaa arpominen miten paljon pitää arvokasvun lisääntyä jotta kasvun  väheneminen/ha tulisi kompensoitua.   Hyvällä kasvupaikalla ei yl. riitä arvokasvun lisääntyminen koska viljelty/luont.tasaikäinen metsä kasvaa  paljon paremmin jatkossa.

    Joskus  laskin noita eroja ja tarkistin myöhemmin laskelmat Motti-ohjelmalla. Lehtomaisella kankaalla viljelty kuusikko antoi paremman kiertoaik. lopputuloksen kuin  vast. jk olisi antanut ( 3, 4 ja 5 %:n korkokannalla , kun uud.kulut oli tavallista vähän pienemmät eli tod. kuluilla laskettuina) .

    aegolius aegolius

    >Niin, metsässä pitää olla taimia ja normaalisti niitä syntyy ylen herkästi.

    Ensimmäinen lause pitää erinomaisen hyvin paikkansa. Jälkimmäinen ei. Perko ei ole vieläkään kertonut onko hänellä lainkaan kokemusta MT-, VT tai CT -kohteista. Lehto-pohjasta irtoaa puuta jopa jatkuvasti kasvattamalla. Sekin riittää, kun tasainen tulovirta on pääasia. Miksi jätät nämä aina mainitsematta ja pysyt tv-shop tasolla?

    Perkon viestin kun lukee muutamaan kertaan, niin eiköhän siitä selviä mikä on argumentoinnin taso. Unohtui sekin, että tällä hetkellä Suomen puista ylivoimainen enemmistö (jopa 80 %) on inventoinnin mukaan luontaisesti syntynyttä. Silti uudistuminen ei ole itsestään selvää, vaikka Perko koetti hatustaan uuden kanin vetääkin.

    Visakallo Visakallo

    Onkohan Perkolla omaa metsää olemassakaan?

Esillä 10 vastausta, 2,891 - 2,900 (kaikkiaan 15,042)