Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,981 - 2,990 (kaikkiaan 14,987)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • käpysonni käpysonni

    No mut onhan Saksassa myös perinteistä  metsäteollisuutta, paperi- kartonki- ja sellutehtaineen,  sahoja ja vaneritehtaita, mistä nämä saa puunsa, jos Saksassa niin kovasti vastustetaan ”tehometsätaloutta” ?

    Jätkä

    Jeessi. Ne sinun Tammet ja Pyökit on äkkiä ”harjattu” vaikka katuharjalla.

    Kun kolmimetrisen tyvipöllin hinta on kolmetuhatta € , niin vaikka pitäisi istuttaa puun juurelle alispuita, sekin kannattaa, kun on kyse jalopuista.

    Pystykarsintaa ei siellä tehty lainkaan, ellei silmujen poistamista harjaamalla siksi lasketa.

    jees h-valta

    Jos ne saisikin kasvaa häiriöttä eli ilman hirvieläinten vikuutuksia niin rungot muodostuisikin oksattomiksi ja laadukkaiksi mutta nyt niiden ympärille on jätettävä piiskaavaa puustoa ja pystykarsintaakin on tehty. Lisäksi ympärillä olevat hieskoivut ovat suojanneet rungon kalvamisiltakin. Ei pääse liika pahasti ympäri kaluamaan.

    Puuki

    Täälläkin kannattaisi esim. kasvattaa männiköt hyvin tiheässä taimikkovaiheessa niille sopivilla kasvupaikoilla  ja tehdä muutakin laadun eteen , jos laadukkaista tyvitukeista maksettasiin niiden arvonlisän mukaista hintaa eikä pilattaisi sitäkin etua (= lisää arvonnousua myymällä laatusahatavaraa sinne missä sitä osataan arvostaa)  bulkkihinnalla jo kannolla.     Nyt kannattaa esim. e-puuhakkuussa jättää suurimmat juuri ja juuri min. laadun täyttävät tulev. tukkiaihiot pystyyn koska hintaeroja ei ole ja isommat kasvaa nopeasti tukkipuiksi.    Mh:n ohjeenahan olisi että parhaan laadun ohutoksaiset, hyväkuntoiset  männyt jäisi pystyyn mutta ei kannata tehdä enää niin.

    Perko

    Mitä  Puuki  jättäisit kasvuun kun olis tarkoitus saada nopeimmin     myyntiin ja parasta tuottoa? ( umpeenkasvanut mä, ku ja koivu D17- 20cm, alla on turve 60cm ).   Ihan vaan harkiten nyky hinnoin  ja ”rukkastuntumalla”.

    Puuki

    Puut pois ja rahkaturvetta jos on , niin kaikki turve 10 l säkkeihin pakattuna kasvuturpeeksi mark3ttien hyllyille myyntiin.   Tosin liian ahneeksikaan ei kannata alkaa, loppupelissä ei saa mitään mukaan.

    Visakallo Visakallo

    Oletan, että alueen vesitalous on kunnossa. Pelkästään päättelemällä suosisin kuusia, jos kerran alue on kokonaan umpeenkasvanut ja jos kuusetkin ovat samaa kokoluokkaa mäntyjen ja koivujen kanssa. Mäntyjen ja koivujen latvukset ovat silloin supistuneet liikaa, eivätkä siitä enää kunnolla toivu. Alue saattaa tarvita terveyslannoituksen. Sen jälkeen kuusien kasvu voi olla todella kovaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallon linjoilla. Mikäli kasvupaikka on riittävän rehevä eli sopii kuuselle, sen jättäisin, se toipuu kasvuun paremmin kuin valon puutteesta kärsineet valopuut mänty ja kuusi. Puulajivalintaa voi vielä täsmätä maastossa katsellen millä lajilla on parhaat latvukset.

    Gla Gla

    Ainoa poikkeus on juurikääpä, jolloin suosisin muita lajeja kuin kuusta. Mutta todennäköisesti turvemaalla ongelma ei ole paha.

    KeMeRat

    ”rehevä eli sopii kuuselle, sen jättäisin, se toipuu kasvuun paremmin kuin valon puutteesta kärsineet valopuut mänty ja kuusi.”

    Oikein! Tosi puuntuottaja hakkaa kuusen pois ja samalla suosii kuusta. 5+302 joka paikkaan.

Esillä 10 vastausta, 2,981 - 2,990 (kaikkiaan 14,987)