Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 14,967 vastausta, 143 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 3,051 - 3,060 (kaikkiaan 14,967)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Pilottivaiheessa on ja tuskin jatkuvaa kasvatusta kannattaa verrata jaksottaiseen metsän kasvatukseen ja käyttää sen tuottamattomia osia laskennallisten etuuksien osoittamiseen. Puhuu metsänomistaja, jolla ei ole jatkuvan kasvatuksen metsiä, mihin verrata ja yksi Lapinjärven koeala ei riitä vertailemaan metsähoidon paremmuutta. Samaa ajatusjatkumoa edustaa myös Puuki ja käyttää 10 m2 PPA:ta jatkuvan kasvatuksen laskennallisena metsänä, vaikka ei välttämättä sitä ole. On jaksottaista metsänhoitoa ja on kyllä metsälain valinnan vapauden piirissä.

    mehtäukko

    Esitin ruotsalaistutkimuksen tulosta kauan sitten, jonka sikäläisen yliopiston proffa esitteli. Perko ei ymmärtänyt luvusta keskim.1700€/ha tappiota jk:ssa yhtään mitään!

    Vieläkö Jovain seikkailee pilottivaiheessa?

    Puuki

    Jovain: 10 m² ei ole mikään laskennallinen metsä enkä ole käyttänyt . Eihän se olisi kuin 1/10-osa  aarin kokoinen. Pitää olla paljon isompia koemetsienkin , ja niinhän ne onkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se 10 m2 tulee siitä, että metsälain mukaan suunnilleen sen verran pitää hakkuun jälkeen puuta jäädä pystyyn, jotta hakkuu voidaan katsoa kasvatus- eikä uudistushakkuuksi. Koealoja on monta muutakin eikä pelkästään yksi Lapinjärvi tai puolen hehtaarin Nalle Puh -metsä. Koealoja on myös Lapissa.

    Jovainista ota taas mitään selvää, kun välillä kritisoit jiikoota ja välillä vaikutat sitä puolustavan. Totta kai metsänkasvatusmenetelmien tuloksia pitää verrata. Miten muuten osataan neuvoa metsänomistajia?

    Puuki

    Se on 10 m²/ha se min PPA  jossain tapauksessa. (E-Suomessa yl.)  (tarkkana pitää olla kuin sonnan ajossa /sanonta ennen vanhaan) .

    Timppa

    Jos Lapinjärvellä Suomen parhaat asiantuntijat eivät pääse parempaan, niin missä sitten.  Epäilemättä kaikista systeemeistä löytää parempia ja huonompia esimerkkejä,  Meillä jaksollisessa löytyy vain hyviä tai vielä parempia liki 60 vuoden aikana tehdyistä uudistuksista.   Joissakin on ollut työläitä tai vielä työläämpiä alkuvaiheita, mutta sellainen kuuluu tietysti kaikkeen yritystoimintaan.  Kokonaisuus ratkaisee.

    Meilläkin on ollut noita erilaisia harsintametsiä ja varsin helppo on niistäkin nähdä menetelmän heikkoudet.

    Katselin metsäsuunnitelmasta, että lehtomaisella kankaalla 2008 tehdyn hakkuun jälkee istutetun kuusikon kasvu on nyt 5 m3/ha/v.  20 vuoden kuluttua se on luokkaa 15 m3/ha/v ja 40 vuoden kuluttua varmaankin luokkaa 10 m3/ha/v. Tuoreilla kankailla nuo luvut ovat kaiketi n 20 % pienemmät.

    aegolius aegolius

    >ei riitä vertailemaan metsähoidon paremmuutta

    Metsänhoidon paremmuuden ratkaisee omistaja. Minä olen puhunut enimmäkseen kannattavuuserosta ja sen ratkaisee eurot eivätkä muut arvot. Jatkuvalla kasvatuksella on paikkansa ulkoilualueilla, taajamametsissä mahdollisesti joillain turvemailla ja metsissä, joiden omistaja ei ideologisista syistä halua avohakkuuta. Näissä tapauksissa painavat muut arvot, eivät talous. Taloudellisesti kannattavammaksi pitkällä aikavälillä jatkuvaa kasvatusta ei saa. Lyhyellä aikavälillä jk-markkinoijien ajatus on puhua arvokasvusta ja tehdä yläharvennuksia. Toimiihan se (taloudellisestikin) aivan loistavasti niin kauan kuin pohjalla on jaksollisesti kasvatettu metsä. Uudistaminen ei sitten välttämättä sujukaan kuin teoreettisissa malleissa.

    Jovain Jovain

    AJ: En kritisoi jiikoota vaan tapaa jolla sitä tuotetaan. En lähtisi lakirajoilta sitä toteuttamaan, kun se on yleisesti todettu, että ei toimi, ei taimetu ja kun kysymys ei ole edes jk hakkuusta.  Jk hakkuut ovat muuta ja kohdistuvat erirakenteisiin metsiin. Ei ole syytä lähteä jaksottaisen tasaikäisiä metsiä harsimaan lakirajoille, sitä toki tehdään ja toimiihan se ihan bisnesluokassa, niin kuin aegolius tuossa edellä maalaa ja jaksollisesti kasvatettavia metsiä riittää.

    Perko

    Annelille kiitokset  riistapäivä linkistä.    Oli paljon tuttuja paikkoja. Tutkimukset ovat  hyvät, miulta jäi mainitsematta Anttonille villisiat, ne ovat nyt poistettu lähitienoolta    josta saattaa olla merkittävää hyötyä linnuille.

    Metsänkäytöstä  on  paljon erilaista  tietoa tallennettu sen ymmärryksessä  muutamat valittaa olevan vaikeuksia.  Puukin kokeissa ja laskelmissa on  näyttöä miten muutokset voivat vaikuttaa tulokseen mikäli  toteuttaa lopuksi  metsäntuhon itse.  Kyllä se rukkastuntuma toimii ja tulokset näkee hetimmiten.   No, oletuksena toimii mutta puuttuu vertailu ja kun otetaan luonnonparametrejä vaikka 30  ja käsittelyyn aika joka  300 – 400 vuotta niin minun ja  myös Puukin  numeromurskain  uupuu. Eikä tarvii aikaa  olla edes 40 v niin  kyvyt hyytyy.  Kyse  on samasta  jos pelaa shakki tietokonettavastaan.  Aalto -yo:n superkone jauhoi metsän optimointia ensin  170 h  ja toisella ohjelmalla  selvisi vajaassa päivässä.  Tein 80- luvulla ohjelman kotikoneelle  37  parametrillä ja 5 mahdollisuuden muutoksilla.  Kone jauhoi yli kuukauden  yötä päivää.   Kerkesin kylvää viljat peltoon, kävin vain välillä katsomassa tuloksia.  Lopulta tuli valmiiksi ja toimi.

    Sään aiheuttamaan luonnontuhoon ei  paljon voi vaikuttaa.  Jos myrsky tai tuli sattuu kohalle niin menee  täyttä mehtää yhtälailla kuin taimikkoakin mutta aukko säästyy! ( sehän on hyvä, täällä niin monella sitä on ja voi hekotella naapurin huonoa tuuria.)

    Hyväkeino on pitää metsäpääoma alhaisena arvokasvussa  niin vahingot jäävät pienemmiksi kuin lopullista tuhoa odottavassa  pylväsmetsässä. Jatkuvapeitten metsä itse  ei aiheuta myrskyjä  tai tuhoja havainnot  ovat juuri toisin päin.  Tuossa ko tapauksessakin tuhot jäi  siedettäviksi vastaten aukoksi tekoa( sellupuuta enimmäkseen) eikä siinä tuhoutuneet  ne rahapuut jotka oli jo lankkuina ja siitä  oli saatu tili.

    Rane

    Tässäkin olisi ollut fiksua jättää kallis välivaihe pois.

    Jatkuvan kasvatukseni loppu – taloudellinen tappio -1700€/ha – Metsälehti (metsalehti.fi)

Esillä 10 vastausta, 3,051 - 3,060 (kaikkiaan 14,967)