Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,551 - 5,560 (kaikkiaan 9,560)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • aegolius

    >Savon korkeudella juurikäävästä ei juurikaan ole haittaa ja kirjanpainaja tuhoja on pitänyt seurata. Onneksi ei ole ollut havaittavissa, mutta tiedä sitten miten kauan.

    Kyse ei ollut nyt siitä mitä Savon korkeudella.

    Kyse oli tästä:

    >Jatkuva kasvatus, millä nimellä ja miten sitä toteutetaankin, on hoitomuotona mahdollista kaikkialla metsissä.

    Pyysin ajatuksia siitä millainen jk-hakkuu minun olisi kannattanut teettää 1,5 ha eteläisen Suomen palstalle, jossa kolmasosa kannoista oli jo vähintään osittain lahoa ja kirjanpainaja-alueita oli jo kaksi, joista toisessa oli jo yli tusina täysin menetettyjä runkoja ja tuho jatkui. Alikasvosta oli vain kahdessa yksittäisestä kohdassa (jossa isompi osuus lehtipuuta). Äläkä nyt ehdota avohakkuuta, vaan jatkuva kasvatus, eli avohakkuuttomuus, on mielestäsi mahdollista kaikkialla metsissä (ja jopa tuplasti kannattavampi taloudellisesti).

    Perko

    Avohoidon peruja saastunut tuhoutuva metsä ei ole  jk menettelyyn sopiva kohde.  Korvauksia voi kysellä metsäneuvojilta.

    Kyseessähän on ollut  metsän hävitys  eli  nyt se on muu ala!

    aegolius

    >Avohoidon peruja tuhoutuva metsä ei ole  jk menettelyyn sopiva

    No nyt on Jovain sitten ihan yksin ajatuksensa kanssa, kun ei perkonkaan mielestä jk sovi kaikkiin metsiin.

    >Avohoidon peruja tuhoutuva metsä

    En kyllä ymmärrä, mikä tämä tällainen metsä on. Tuo juurikääpä vaivasi tällä palstalla pellon reunaa. En osaa sanoa varmasti miksi (vanha kesällä tehty ojankaivuu?), mutta koko mitaltaan ongelma näytti olevan sieltä lähtöisin. Jk-höperön mielestä kirjanpainajatkin varmaan syö vain jaksollisen puita.

    Perko

    Höperyys  ei ole  pahaksi mutta  tyhmyydestä on suurta haittaa  se aiheuttaa monenlaista lahoa.

    aegolius

    Mistähän mahdat puhua nyt? Ei näistä jatkuvista kiertelyistä ota mitään selvää ja se varmaan tarkoitus onkin.

    Jovain

    Se on ihan ”totta”, että metsänhoidon ohjeet on vielä lukematta ja on jäänyt puutteelliseksi kouluttautuminen muutenkin. Se voi johtua siitä, että meillä lapsuuden kodissa oli monta hevosta. Risukarheilla ajeltiin pitkin metsiä jo siihen aikaan. Ei ole avautunut oikein vieläkään, mikä ero on jaksottaisella metsänhoidolla ja jatkuvalla metsän kasvatuksella. Mutta aikoinaan faija tuumasi, kun seurasi touhujani ja voi olla että hieman opastikin. Kyllä sinusta vielä metsämies tulee, kun pienenä poikana lehmihaassa leimasin päreellä kaikki puut lehmän paskalla. Meni oppi perille, kun leimat kuivettuivat ja karisivat pois. Seuraavana päivänä sai leimata kaikki puut uudestaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    aegolius

    Juuri näin, Jovain. Tämä vahvistaa ajatustani siitä, että kirjoittelu ja vastaaminen teksteihisi ei ole ollut turhaa. Saisi pari nimimerkkiä ottaa oppia tästä. Vielä muutama ilta tuon AJ:n linkin parissa, niin alkaa keskustelu sujua paremmin. Suosittelen vaikka aloittamaan niistä jk-osioista, jos vaikka kiinnostavatkin eniten.

    Jovain

    Valitettavasti minun on tuotettava Aegoliukselle jälleen pettymys. Metsänhoidon ohjeissa toki jatkuva kasvatus hoitomuotona määritellään erikseen. Sen määrittelyyn on käytetty paljon vaivaa, miten se muuten sitten voisi ollakaan? Esim. puukauppa ja Kemera eivät jatkuvaa kasvatusta tunnista. Ei ole olemassa jk puulle omia hintataulukoita tai Kemerassa omia tukimuotoja. Jos pidetään välttämättömänä jatkuva kasvatus hoitomuotona määritellä erikseen, pitäisi myös sen käyttö, hoitomuodosta maksettavat korvaukset määritellä erikseen.

    Toisaalta mikä erottaa nämä hoitomuodot toisistaan. Ei mikään, päällekkäisistä hoitomuodoista on kysymys. Mikä ero on esim. edelleen kasvatettavalla taimistolla. Onko se jaksottaisesta metsästä tai jk metsästä. Mikä tunnistaa poimintahakkuun ylispuukakkuusta, väljennyshakkuusta tai siemen/suojuspuuhakkuista, kaistaleista? Tai onko aukon koko suurempi tai pienempi. Kannattaako nähdä vaivaa metsänhoidon erittelyyn, kun metsänhoitoa voidaan toteuttaa samassa metsässä.

    Timppa

     Ei ole olemassa jk puulle omia hintataulukoita tai Kemerassa omia tukimuotoja. 

    Eräs suuri puunostaja käyttää jk-hinnoitteluun harvennushintojaan.  Kun otat tämän hinnoittelupohjaksi, tiedät missä mennään.

    Kemeran tarkoitus on parantaa metsänkasvua.  Jatkuva kasvatus huonontaa sitä.  Pitäisikö Valti0n tukea metsinsä kasvua tietoisesti huonontavia?  Mitä mieltä itse olet?

Esillä 10 vastausta, 5,551 - 5,560 (kaikkiaan 9,560)