Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,801 - 5,810 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Jaa, niinkö pitäisi laskea,  että  nykymenot (uudistaminen ym.) lasketaan mukaan mutta ei tuloja( eikä niiden eroa lähtötilanteessa) ? Mitäs järkeä siinä olisi kohteen vertailun kannalta ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puuki: koska halutaan verrata investointeja metsään joita ovat alussa vain uudistamiskulut vs. jäävän puuston arvo.

    aegolius aegolius

    >Olen aegolius pyrkinyt kertomaan, että emme kumpikaan tiedä mitään satavarmaa.

    Et saa RR minua mukaan sekaviin pyörittelyihisi. Oma ajatteluni on selkeä ja pysyy yhdessä asiassa kerrallaan. Nyt ei ollut kyse kasvatusmenetelmien vertailusta eikä koronkoron prosentista, vaan tästä yhdestä esimerkistä Arvometsän blogissa.

    Oli kyse siitä, että ostetaan palsta, johon sopii yhdenlainen harvennushakkuu erittäin hyvin, hakkuutapa tulkitaan blogissa hyvin aktiivisesti jk-hakkuuksi (vaikka toisenlainenkin tulkinta olisi aivan normaalia) ja esitetään mittaustodistuksen lukuja esimerkkinä erinomaisesti onnistuneesta jk-hakkuusta ja korkeasta tukkiosuudesta (valikoitu järkälekohde).

    Sinä et siis osaa yhtään sanoa onko tuossa mitään ongelmaa? Minä osaan. Mitä sanoisit, jos esimerkin irrottaa tuolta johonkin toiseen blogiin ja se esiteltäisiin jaksollisen kasvatuksen loistavana menestyksenä. Hieno tilaisuus toteuttaa jaksollisen kasvatuksen yläharvennus ja jatkaa kiertoaikaa jäljelle jäävän kuitukokoisen puuston kanssa (mutta ei eletä utopiassa, että sen alle syntyisi mitään). Mitä sanoisit? Olisiko erinomainen esimerkki jaksollisen yläharvennuksesta? Mielestäni olisi. Nyt teksti on luonteeltaan täysin harkittu yrityksen mainos ja johtaa harjaantumattoman lukijan (ja näemmä osan vähän harjaantuneemmistakin) hakoteille.

    Puuki

    AJ.   Niin voi laskea muuta se on ”epärehellistä” todelliseen tilanteeseen verrattuna, jos/kun päätehakkuussa saadaan suurempi kantorahatulo (myös korjuukulujen eron vuoksi ; parempi yksikköhinta) kuin vertaillulla kasvatustavalla .   ”Menoksi” pitää laskea kaikki tulojen erotukseen vaikuttavat tekijät myös lähtötilanteessa , jos halutaan tehdä arvio vertaamalla  2 eri menetelmän tulosta .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos hakkuutulot haluaa pitää mukana, silloin ne otetaan molemmista hakuutavoista. Halutessaan voi huomioida myös sijoitustuotot jonnekin metsän ulkopuolelle. Tavallaan kantohintojen erot tulevat huomioitua kun mukaan lasketaan seuraavan päätehakkuun tulot, mutta ne ovat niin kaukana että vaikutus on pieni kuten RR totesi.

    aegolius aegolius

    >Hakutessaan voi huomioida myös sijoitustuotot jonnekin metsän ulkopuolelle

    Sitä ainoaa oikeaa työkalua tähän (koronkorkoa) käytettäessä ei tarvitse ajatella mitään sijoitustuottoja minnekään. Valittu rahan hinta (eli korkoprosentti) on menetelmässä aina mukana.

    Puuki

    Se seuraavan päätehakkuun tulojen mukaan ottaminen tavallaan on se ”koukku” joka aiheuttaa vikaan menevän lopputuloksen käytännön tilanteissa.  Ihan päivänselvä asia miten pitää laskea , jos miettii vähän tarkemmin.  Joko prolongaamalla (koronkorkoja laskien valitulla %:lla  ) tai NNA- laskelma jossa otetaan huomioon kaikki syntyvät tuloerot myös lähtötilanteessa.

    R.Ranta R.Ranta

    Gla tuolla aiemmin minusta osuvasti kommentoi, että kaikki on jatkuvaa kasvatusta, kunnes tehdään avohakkuu. Keskusteltavaksi jää vain  se, tehdäkkö jossain vaiheessa avohakkuu vai ei ja kaikki evät halua, kuka mistäkin syystä. Eli niin tehdään, mikä kulloisenkin tiedon varassa näyttää perustellulta ja/tai kulloisenkin omistajan mielihalujen mukaan.

    Timppa

    Eihän se noin mene kuten RR kirjoittaa.  Hakkuutavoissa on alusta asti eroja.  Jos siis harventaa päätehakkuuseen saakka jaksollisella ja sitten yrittää siirtyä jatkuvaan, niin seuraa katastrofi kuten Konneveden esimerkki osoittaa.  Omistajan mielihaluista puut eivät yhtään piittaa.

    Gla Gla

    Kyllä Reima tuossa on mielestäni oikeassa (Timpan vastine edellisellä sivulla). Tarkastellaan esim. kuviani koivikosta, jossa on luontaista alikasvoskuusikkoa. Vaihtoehtoja on ollut matkan varrella, miten kuviota käsitellään. Alun perin sinne on istutettu tasarakenteisen metsän taimikko, mutta myöhemmin olen vaihtanut kasvatustapaa kaksijaksoiseksi. Kuvien yhteydessä käyty keskustelukin osoitti, että erilaisia ratkaisuja sinne porukka nyt tekisi. Tuskin vaihtoehdot jatkossakaan loppu on, joten kulloisenkin omistajan ajatusten mukaan mennään ja niihin vaikuttaa moni asia. Ei ainoastaan taimikon perustaja ratkaisu. Meistäkin monen arvostukset voi poiketa nyt siitä, miten suhtautui johonkin asiaan 30 vuotta sitten.

    Toki huonojakin ratkaisuja voi tehdä, mutta ei se vesitä Reiman kommenttia. Kukapa alusta loppuun sakka yhden suunnitelman mukaisessa hoitoketjussakaan virheitä täysin välttäisi. Raivauksessa tulee tehtyä vääriä jätettävien yksilöiden valintoja, tiheys poikkeaa tavoitteesta, heinäys myöhästyy, ensiharvennus epäonnistuu jne. Tilaisuuksia on lukematon määrä.

    Visakallon ajatuksen kehitysluokkajakautumasta ymmärrän teoreettisella tasolla, mutten käytännössä. Jos ajatuksena oli se, että sopivalla jakautumalla saadaan hyviä leimikkokokonaisuuksia ilman, että tarvitsee liikaa aikaistaa tai viivästää kuvioiden hakkuita, toki tukkiprosentti nousee muihin tilanteisiin verrattuna. Mutta jos puhutaan kohtuullisen kokoisesta tilasta ja suunnitelmallisesta hoidosta, en pidä kehitysluokkajakaumaa keskeisenä asiana tässä suhteessa. Enemmän asiaan vaikuttaa kuviokoko ja tarve yhdistää kuvioita.

Esillä 10 vastausta, 5,801 - 5,810 (kaikkiaan 14,403)