Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,811 - 5,820 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Minä ymmärsin sen Reiman kirjoituksen niin, että minulla voi olla taimikko, jossa 1800 kuusta/ha.  Harvennan pari kertaa ja en teekään päätehakkuuta vaan ”Konneveden” hakkuun.  Seuraus on siis katastrofi.

    Meilläkin on kuvio, johon istutettiin kuuset,mutta halla vikuutti niistä suuren osan.  Sattui vieressä olemaan superkoivu, jonka siemenistä alkoi kasvaa hyvä koivuntaimikko.  Päätettiin alkaakin kasvattaa koivua ja annettiin niiden kuusentaimien jäädä omilleen.  Katsotaan aikanaan mitä tehdään.  Kasvatetaan ensin koivikko.  Yritetäänkö aikanaan sen jälkeen kuusikkoa alustaimista vai ei.  Tällaiset ovat tietysti poikkeustapauksia eikä metsän käsittelyä suunnitella niiden mukaan.  Ei siis toisaalta yritetä turhaan taistella luontoa vastaan.

    Husq165R

    Trolleja ei pitäisi ruokkia, mutta yritetään vielä kerran jos joku muu osaisi selittää näitä luonnon ihmeitä.

    Hakkuutin 3,4 ha päätehakkuukuusikon talvella 21-22. hakatun kuvion ympärillä, lähellä ja kauempana, on monenlaisia kuvioita. Yhdellä sivulla ojitettua suota, yhdellä sivulla 14 m pian eh-männikköä jne. Muutaman sadan metrin säteellä tuosta nykyisestä avohakkuualasta löytyy monenmoista pituutta, eri puulajeja, eri tyyppisiä metsämaita, hakatun kaltainen päätehakkuuvuoroaan odottava ala jne. Kuvioita palstalla n. 30 kpl.

    Miten tuon tilan kuviot  vaikuttivat alussa mainitsemani päätehakkuun tukkiprosenttiin? (tai tulevat vaikuttamaan siihen seuraavaan hakkuuseen)

    Se on se kysymys, ei tasainen kassavirta, hoitotöiden mielekäs jaksottaminen, henkilön metsävarallisuus tai vaurastumisen tunteen kokeminen. Vaan nimenomaan ympäröivien kuvioiden ja niiden osuuksien vaikutus tuon hakatun ja tulevaisuudessa hakattavien alueiden tukkiprosenttiin.

     

    Gla Gla

    Reima: ”1+ 1 = 2 ja 1 + 2 = 3 eli yhtälöö laitetut arvot vaikuttavat lopputulokseen Gla. Ei kait kukaan ole muuta vakavalla naamalla väittänyt.”

    Ei ole väittänyt, etteikö vaikuttaisi. Mutta on väittänyt, että jk-metsä kasvaa ilman hoitokustannuksia ja vieläpä tasarakenteiseen verrattuna kohtuullisen hyvin. Sehän ei pääsääntöisesti pidä paikkaansa.

    Turvemaiden yhteydessä on todettu, että korvessa kuusi uudistuu luontaisesti, mutta tällaisia on turvemaista vain pieni osa. Kuitenkin tämä reunaehto on unohdettu ja lavennettu jk soveltuvaksi em. perustein yleisesti ottaen turvemaille. Silloinkaan lähtöarvot ei pidä paikkaansa. Tästä on kyse.

    ”Tekisi mieli kaivaa arkistoista sinulle parinkymmenen vuoden takainen lehtikirjoittelu kahden Tapion miehen ja Tahvosen välillä. Tapion miehet väitti kiven kovaan, että metsänomistajan taloudellinen tavoite on puuntuotos eikä taloudellinen kannattavuus.  Se on se syy,miksi vieläkin vierastan sanaa Tapio. Kirjoittamaan piti lopulta valjastaa lauma huippuekonomisteja.”

    Kaivetaan sen sijaan muutama Tapion julkaisema metsätaloutta käsittelevä kirja, minun hyllystäni löytyvät taitaa olla kirjoitettu pääosin n. 2000-2010. Asiat ei poikkea millään tavalla nykyisin vallitsevasta käsityksestä. Toisaalta nykyään löytyy edelleen monenlaista näkemystä metsien käsittelystä mm. päättäjien, alan asiantuntijafirmojen ja tutkijoiden taholta, joten ei tilanne tässä suhteessa ole mihinkään muuttunut. Tällä palstalla löytyy esimerkki metsäalan ammattilaisesta, jonka mielestä hirvituhot voi välttää oikealla hoidolla, eikä hirvieläinkantaa siksi ole tarvetta metsätalousperustein leikata. Aina löytyy siis pöhköjä mielipiteitä, jos on tarve niillä jotain osoittaa. Ratkaisut tekee ja niistä vastuun kantaa kuitenkin metsänomistaja. Ongelma asiasta tulee, jos lainsäädäntöä aletaan muuttaa näiden nykyajan kettutyttöjen toiveiden mukaiseksi.

    Visakallo Visakallo

    Kehitysluokkajakautuma edesauttaa metsäomaisuuden hoidon suunnitelmallisuutta ja suunnitelmallisuus taas johtaa kohti hyvää kehitysluokkajakautumaa. Ymmärrän kyllä, ettei se kaikissa tapauksissa ole mahdollista, mutta jos on, sitä kohti kannattaa pyrkiä. Suunnitelmallisuus autaa menestymään kaikessa yritystoiminnassa ja muissakin toimissa. Minua hieman ihmetyttää, että ne samat hyvät asiat, joita nähdään jatkuvassa kasvatuksessa, eivät joidenkin mielestä olisikaan hyviä jaksollisella puolella. – Mikä tämän eron mahtaa tehdä? Metsänkasvatus on sinällään yksinkertaista työtä, eikä siitä kannatakaan tehdä yhtään sen monimutkaisempaa, mutta ajattelu on aina kuitenkin aivan suotavaa.

    Husq165R

    Pahoittelen toistoa. Miten tuon äskeisen esimerkin tilan kuviot tai niiden kehitysluokkamäärät vaikuttivat alussa mainitsemani päätehakkuun tukkiprosenttiin? (tai tulevat vaikuttamaan siihen seuraavaan hakkuuseen)

    Lisäys.

    Vastaus: ei millään tavalla. Vaikka toisin näytetään väitettävän.

    Sen sijaan joillekin kirjoittajille voisi olla paikallaan miettiä vaikka muutaman minuutin ajan että onko sanottavaa, onko jo sanottu,  onko mitään järkevää sanottavaa, osuuko aiheeseen jne. Vaikuttaa vähän siltä että filtteri unohtuu joskus kokonaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos lukee nykyisiä Tapion suosituksia eikä 20 vuoden takaisia on paremmin ajassa kiinni. Erityisesti se talousosio kannattaa vilkaista; joko RR sen luit?

    Aloitin metsäopinnot Joensuussa tasan 40 vuotta sitten. Silloin puuntuotanto oli metsän tärkein hyöty kuten nykyäänkin, mutta erilaiset metsänuudistamistavat olivat käytössä erilaisilla kasvupaikoilla. En muista koskaan missään kehotetun investoimaan uudistamiseen kuinka paljon tahansa. Ehkä aika kultaa muistot, pitänee kysyä kavereilta vuosijuhlissa.

    Oli tietenkin ”metsäsotia” kun omistajat halusivat käyttää luontaista taimiainesta ja tarkastajat eivät niitä hyväksyneet. Henkilökohtaisia tragedioita seurasi ja ihmisiä joutui käräjille. Ei niin kunniakas luku metsäalan historiassa.

    Visakallo Visakallo

    Niin Husq165R, vaikuttaahan se siinä mielessä, että nyt sinulla on sitä rahaa, jotta voit kasvatella niitä muita kuvioita järeämmäksi. Metsäomaisuuden hoito on näin yksinkertaista, – vai mitä Husse!

    Gla Gla

    Visakallo: ”Suunnitelmallisuus autaa menestymään kaikessa yritystoiminnassa ja muissakin toimissa. Minua hieman ihmetyttää, että ne samat hyvät asiat, joita nähdään jatkuvassa kasvatuksessa, eivät joidenkin mielestä olisikaan hyviä jaksollisella puolella. – Mikä tämän eron mahtaa tehdä?”

    Voitko ottaa jotain käytännön esimerkkejä, kun minäkään en saa langan päästä kiinni?

     

    Husq165R

    Uskomatonta. Nyt tuo sama trolli väittää tietävänsä tavoitteeni metsänomistajana ja välillisesti rahatilanteeni ”kasvatella muita kuvioita”.

    Vielä aamulla nimim. Visakallolla tukkiprosentin ja palstan kehitysluokkajakauman välillä tuntui olevan vahva yhteys. Joka osoittautui siis täydeksi huuhaaksi.

    Tuolla tasolla liikutaan sitten tällä keskustelupalstalla. Ei tosin yllättänyt.

    Visakallo Visakallo

    Vastaus Gla:lle:

    Se mahdollisimman suuri kiertoaikainen tukkiprosentti ja sitä kautta myös puusta saatava hinta.

    Toiseksi tulee hoitotöiden ennakointi ja tasainen kuormitus.

    Jaksollisella puolella nämä asiat ovat faktoja, mutta jk:ssa pitkälti valitettavasti vain toiveita.

Esillä 10 vastausta, 5,811 - 5,820 (kaikkiaan 14,403)