Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,841 - 5,850 (kaikkiaan 14,390)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • suorittava porras suorittava porras

    Jatkuvan pioneeri esiintyi maakuntalehdessä ihan puolen aukeaman kuvassa ,kun oli konsultoimassa Konneveden surullisen kuuluisaa leimikkoa. Nyt voisi tehdä jutun tapauksen viimevaiheista ja tuloksista. Aihetta riittäisi kevyesti koko aukeamalle.

    Perko

    Täällä on   ollut vahvasti tahtoa vaikuttaa vieraaseen metsään jopa uteliaisuutta myynnistä ja kuutioista.   Keroin dataa puista vast’ikään mutta ei sitäkään kukhaa halunnut lukea, uskoa ja on näköjään pyyhkiytynyt muistista nopeasti. Ei se haittaa.

    No , A J :n ohjeissa  keskustellaan vain sallituista tietystä asioista, niin on hyvä. En kuitenkaan tue uskontoja ja uskomuksia joita mainitsit,  enempi ”tulee  pyrkiä totuuteen” ; Mark Wain.

    Vertailemalla metsänkäsittelyä rakettitieteeseen niin sekin on melkein sitä ollut. Perustelen , että  nykyisin Pohjois-Korea rakettimies  posauttelee tulitusta taivaalle ja  kansa pureksii juuria tai mitä löytää,  on ojennusleireillä syventämässä ajattelua.  Naapurissamme  ” narodna” on yhtälailla pimennetty  ja rakettieteen käyttäjät ovat ylistettyjä.  Kasvatusjatkuvuutta siellä  on todella ollut   jo 300 v.

     

    aegolius aegolius

    Olen suorittavan kanssa samaa mieltä. Asiantuntijaa ja tutkijaa luulisi tilanne kovasti kiinnostavan ja alkaisi pohdinta/selvitys siitä miksi kävi niin. Myyntimies taas menisi tuossa tilanteessa mieluummin piiloon ja keskittyisi uusien asiakkaiden hankintaan.

    aegolius aegolius

    >Täällä on ollut vahvasti tahtoa vaikuttaa vieraaseen metsään jopa uteliaisuutta myynnistä ja kuutioista. Keroin dataa puista vast’ikään

    Täällä on kovaa kiinnostusta jatkuvasta kasvatuksesta käytännössä. Uteliaisuus on eri asia. Sellaista en ole havainnut. Ihan hehtaaria kohden kerrotut tunnusluvut kiinnostavat. Ei kukaan kysy onko niitä 5, 50 vai 500.

    Muistankin nyt tuon sinun ”datan puista”. Olit käynyt muutaman rungon mittaamassa metsässä. Ehkä tosiaan ajattelit, että sillä olisi jotain merkitystä jollekin? Metsäsi puustosta et taida osata tai haluta mitata mitään ja siksi keskustelu on tätä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puuston mittaamisesta tuli mieleen kun opettelin itse leimaamaan jatkuvaa kasvatusta. Merkkasin punaisella kuitunauhalla poistuvat puut ja mittasin niistä läpimitat ja arvioin pituudet ja laskin kertymän. Lisäsin puita niin kauan että kertymä oli riittävä.

    Poistuvia olivat siinä tapauksessa suurimmasta alkaen kaikki puulajit  painottaen kuusen poistumaa muita suuremmaksi valoisuuden säilyttämiseksi. Lisäksi jonkin verran siementäviä yli 25 senttiä paksuja kuusia pitää jättää mikäli taimia halutaan syntyvän ennen seuraavaa hakkuuta.

    Lisäksi voisi mitata pieneltä alueelta jäävän puuston ja laskea paljonko hakkuun jälkeen jäi. Sama seuraavaa hakkuuta ennen ja jälkeen. Alkaa menetelmän mahdollisuudet konkretisoitua.

    R.Ranta R.Ranta

    Kaiken näköisiä ongelmia tulee vastaan metsänhoidossa, kun kasvatusaika on niin pitkä. Pitää ymmärtää, että osa poruksata vierastaa avohakkuuta, kun se tuottamaton alkuvaihe on niin pitkä ja joskus aika kovan työn takana ja kalliskin. Ja monesta monesta muusta syystä, tunnesyistäkin. Kun näin on, on vain hyvä, että muuhunkin etsitään ratkaisuja, ongelmista huolimatta. Sikisi minun on vaikea ymmärtää tätä panikoimista jk:sta. Kehitys kehittyy ja aika näyttää mihin se johtaa ja kuten kaverini joskus totesi, että aikoja sitten olisimme olleet jo paratiisissa, ellei välillä mentäisi taaksepäin. Eletty vuosisata on ollut poikkeuksellisen kehityksen ja vaurastumisen aikaa, mutta kaikella on hintansa.

    Perko

    Ismo Leikolan esitys –  haen you tubesta— Hetkinen!–  En  nyt ehdi sitä hakemaan se kuvasi sattuvasti pöllön ajattelua.

    Jk  menettely sallii mielekkäitä harrasteita, eikä  vaadi jatkuvaa tamppausta helteessä!  Kerrotte   vaikeuksista   aukon jälkeisestä puustosta  heittää lennossa jk  myyntiin.  Eihän se ole  JK metsä!

    suorittava porras suorittava porras

    Ei puhuta panikoimisesta jk:n suhteen. Ainoastaan siitä ,että menetemä on kokeneellekin hyvin haastava ja soveltuu vain pienialaisille kohteille ,joilla on varmasti kehtyskelpoinen taimikko olemassa.

    On helppo huudella jk:n edullisuudesta ,kun noukitaan vain rusinat pullasta ja jätetään alue uudistumaan itsekseen/ oman onnensa armoille. Ongelmat realisoituvat vasta seuraavan sukupolven/omistajan kohdalla. Ei paljoa naurata korjata puita kitukasvuisesta aluskasvoksesta hitaasti kehittyneestä metsästä/kuusikkosta. Puusto on läpeensä laho ja alueella runsaasti vain heinää kasvavia laikkuja. Tässä vaiheessa on tuskin otsaa väittää ,että jatko onnistuu ilman avohakkuuta. Mikä onkaan noissa olosuhteissa puusta saatava hinta ja uudistamisesta koituva kustannus? Runsaasti lahoa sisältävän kuusikon korkealla tukkiosuudellakaan ei paljon elvistellä. Pahimmassa tapauksessa arvotyvestä on tullut halpahintaista lahoa tai energiapuuta.

    Gla Gla

    ”Pitää ymmärtää, että osa poruksata vierastaa avohakkuuta, kun se tuottamaton alkuvaihe on niin pitkä”

    Kun metsää on harsittu pari kertaa ja kasvatettava puusto alkuvaiheensa kuusten alla kituen kasvanutta, hakkuuväli venähtää tällaisessa kohteessa helposti yhtä pitkäksi tai jopa pidemmäksi kuin jaksollisen tuottamaton alkuvaihe.

    Perko

    Holyn pölyä,  kaks’kertaa hakattu ja  on muka pitkä  alkuvaihe.. !

Esillä 10 vastausta, 5,841 - 5,850 (kaikkiaan 14,390)