Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,851 - 5,860 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta R.Ranta

    Tapauksia on vaikka minkälaisia, eikä me ihmiset olla lähellekään aina, tai edes yleensä, rationaalisia. Väitän jopa, että valtaosalle metsänomistajista rationaalinen käsitys metsätaloudesta on aamuhämärissä. Vedätetty on suuntaan jos toiseenkin.

    On jäänyt huvittavana mieleen, kun teimme kerran ostotarjousta eräästä metsätilasta. Myyjä totesi tarjouksestamme, että hänelle metsällä on tunnearvokin tarjoustamme huomattavasti suurempi. Kauppaa ei syntynyt, kun emme olleet ostamassa hänen tunnearvojaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Vertailussa jk:n ja jaksottaisen kasvatuksen välillä näyttää olevan monissa tapauksissa systemaattinen virhe, jolla pönkitetään jk: n mainetta. Vertaillaan hommaa aloitusvaihessa ,jolloin toinen tekee reippaan harvennuksen jaksottaisesti aikaansaatuun päätehakkuukypsään metsään ja toinen tekee vastaavaan paikkaan aukon. Pitäisi verrata keskenään kymmeniä vuosia jk:lla kasvatettuun puustoon saman verran jaksottaisesti kasvatettuun verrattuna. Tällä hetkellä hommassa on pahasti ryöstöviljelyn makua ,kun jaksottaista kasvatustapaa muutetaan jatkuvaksi ja otetaan osa toisen kasvatustavan tuloksista jk:n eduksi. Olisi mielenkiintoista nähdä tästäkin tutkittua tietoa ja faktatietoa siitä mikä on tilanne toisen jk-käsittelyn jälkeen jo kauemmin jk:n piirissä kasvaneessa metsässä.

    Rukopiikki

    Silloin kun pyritään taloudellisesti kannattavaan metsätalouteen niin lannoitus on yksi tärkeimpiä metsänhoitotöitä. Mieluusti kaksi kertaa kiertoajalla. Kun metsään kylvetään lantaa niin siellä tulee olla riittävästi hyvälaatusta puustoa sitä vastaanottamaan. Jos metsä on harsittu harvaksi, jotta se taimettuu niin pystyykö tällainen metsä hyödyntämään lannan. Jos metsää ei lannoiteta niin tulos jää aina huomattavasti heikommaksi valtaosalla kasvupaikoista.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Heinä ja vadelma hyödyntävät erinomaisesti lannoituksen ,mutta samaa rataa varmistuu sekin ,että vähätkin taimet tukehtuvat heinään eikä uusia tule.

    Visakallo Visakallo

    Kyselin tuolla aiemmin, miksi Suomen suurimmat metsänomistajat eivät ole siirtyneet jatkuvaan kasvatukseen, mutta vastaukset taisivat jäädä sillä kertaa saamatta, eli yritetään nyt uudestaan!

    marttitapio marttitapio

    Meidän suurimpien metsänomistajien käytössä on viimeisimmät tiedot metsien kasvun potentiaalista, kuten jalostuksen tuomasta hyödystä ja uudisalan käsittelyn antama varmuus viljelyn onnistumisesta.     Lisäksi siellä on laskentataitoista ammattikuntaa, jotka pystyvät erittelemään huuhaan, tai muun kuvitellun tuoton.

    Aika pitkälle omaa koeteltua toimintaa, mikä ei sulje pois erilaisia toimintatapoja sitä vaativissa kohteissa. Kokonaistuotto kuitenkin ohjeistuksessa etusijalla.

    Olisiko parin hymiönkin paikka

     

    Visakallo Visakallo

    Olen siinä mielessä hyvässä asemassa, että voin halutessani seurata hyvinkin läheltä useamman erittäin suuren omistajan metsänhoitoa. Olen huomannut, että ne samat opit soveltuvat erittäin hyvin myös itselleni paljon pienimuotoisenpaan metsätalouteen.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tällä kertaa noin. Kunpi milloinkin parenpi. Se vaihtelee viikottain että onko sitä Suomen suurmetsänomistaja vai pienenmästä/köyhenmästä talosta. Toisekseen ja tiedoksi, ei ne isot toimijat käy kerran kesässä raivaamassa 1m korkeita pihlajan vitsoja ympäri tiluksiaan. Ne kesittyy puun kasvatukseen eikä pipertämiseen.
    Se taitaa olla vielä opiskeltavana, että iso kuvio eri ikäisiä puita sisältävää metsää ei tarkoita ihan välttämättä jatkuvaa kasvatusta. Ne meinaa nyt mennä sekaisin, esim. jk ja kehitysluokka. Muutenhan ne pohjatiedot jo melko vahvat onkin, ja lisää kertovat t-illoissa.
    Leena

    suorittava porras suorittava porras

    Isot eivät todellakaan piipertele. Tekevät hoitohommat kunnialla suunnitelman mukaan maaliin asti. Ei se jatkuvankaan omistaja vähällä pääse. Tuhannen motin savotan jälkeen riittä taimissa heinäämistä ja raivaamista nelinkertaisella alalla avohakkuun tekijään verrattuna. Heinä tuhoaa pienet taimet parissa vuodessa hakkuun jälkeen ,jos mitään ei tehdä . Myöhemmin sikiävä koivuvesakko hoitaa loput.

    marttitapio marttitapio

    Pieni tarkennus tuohon ”meidän suurimpien”. Itse en lukeudu meidän suurimpiin, niinkuin tuosta joku saattaisi ymmärtää. Metsä pinta-alani on sillain sopivan kokoinen, minkä hoitotoimet pystyy pääosin omin porukoin hoitamaan. Myyntejä ei läheskään joka vuosi, mutta joskus hiukan suurempikin kauppa, mikä sitten on suuri.

    Justeerin huonommasta päästä olen aloittanut, mutta työelämän saanut viettää hyvässä porukassa, ja päätteen ääreen päädyin, kun maastokelpoisuus alkoi huonontaan. Eläkkeelle hengissä, kuten eräs kolleegani tavoitteensa määritteli. Jonkinmoisen pätkän minäkin olen eläkeukkona saanut viettää, metsäasioita seuraillen.

Esillä 10 vastausta, 5,851 - 5,860 (kaikkiaan 14,403)