Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,001 - 6,010 (kaikkiaan 14,360)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    En kertonut puiden kaatumisista . Ranen olisi luettava oikein. Kerroin taloudellisesta  riskistä euroina.  Paljas aho  jatkaa tappiota jo tyynellä säällä.  Kasvava metsä tuottaa  siihen saakka kun yksikin puu on pystyssä ja myyntiarvo on myös niillä kaatuneillakin puilla jos vahinko sattuu. Se siitä vertailusta.

    Puuki

    Kannattavuusvertailu on tehty virheellisillä oletuksilla, jos ei lasketa todellisen tilanteen mukaisesti.   Esim. jk-firman tekemissä vertailuissa unohdetaan yleensä jk:n  (jäävän puuston pääoma-arvo)  ja 2. vaihtoehdon eli päätehakkuun kantohintojen selvä ero .    Jos pystyyn jää paljon puuta, niin niiden pääoma-arvo kasvaa helposti suureksi,  ja jos jätetään vain vähän , niin ne puut ei aina riitä kasvattamaan riittävästi arvokasvua oletettuun seuraavaan harsintakertaan mennessä .    Tätäkin asiaa on tahkottu pitkin ja poikin jo varmaan kymmenen kertaa mutta joillekin ei mene perille koska ollaan omassa poterossa eikä voi myöntää tosiasioita.     Jk:sta ei saa millään leivottua parasta vaihtoehtoa joka osa-alueella.  Ei kannattavuudessa (useimmissa tapauksissa) eikä hiilinielun lisäämisessä.   Muuten voi olla kyllä sopiva ja jossain tarpeen esim. maisemametsäksi.

    Perko

    Hakkuutapojen erot eivät oikeuttaisi noihin puunhintoihin.  Se on selvästi selluteollisuuden halusta viedä puuta alehintaan paljaaksihakkuuta suosimalla paremmilla ns tarjouksilla.  Myyjällä on vahva mahdollisuus vaatia puilleen  hinta.  Mitään taulukkohintoja ei ole ollut  vuoisiin ( Aulangon puunhinta sopimukset, ”juopottelut”) joten niihin vetoaminen  kuuluu hyödyttömille idiooteille.  Mikään haitta tukkipuun korjuussa ei ole perustetta  suurille  hinnaneroille.  Myynnin pitää skarpata!

    Puuki

    Hintaa voi tietysti vaatia mutta eri asia on saako vaatimansa. Voi jättää puut myymättäkin , se on myös yksi vaihtoehto .    Taulukkohinnat on vain keskiarvoja ja jokainen leimikko hinnoitellaan erikseen ja kantohinnat vaihtelee  mm. korjuukulujen ja kunkin puutavaralajin kysynnän mukaan.  Eroja korjuukuluihin tulee esim. ha-kertymän  muuttumisesta  ja metsäajomatkan pituudesta , puiden keskikoosta, -valinnasta  , alikasvoksen varomisesta ja korjuukelpoisuudesta maaston  ja kelien suhteen.

    Joku ihmetteli toisaalla miksi leveistä ajourista ollaan huolissaan (ensi)harvennusmetissä mutta ne ei haittaa  jk:n metsässä. Sille on selvä syy ; niiden puustojen rakennehan on ihan erilainen, isoja puita korjataan kun niiden arvokasvu% on laskenut. Myös puuston tiheys vaikuttaa siihen miten  ajourien leveys sopii mihinkin metsään.  Toisaalta liian leveät urat ja jäävän puuston liian pieni PPA voi laskea metsän kok.kasvua liiaksi  jotta jäävien puiden arvokasvu kompensoisi sen.

    Jovain Jovain

    Valinnanvapaus, minkä laista metsänhoitoa ns. omassa metsässään metsänomistaja voi toteuttaa, on metsänmistaja kohtaista. Esim. hyvää metsänhoitoa tietyin reunaedoin vapaasti omassa metsässään. Mutta myös parhaassa kavukunnossa ja iässä olevia metsiä saa hävittää. Metsän uudistaminen vaaditaan, ei taida olla muita rajoituksia.

    Sen sijaan ns. kuusi viisasta miestä aikoinaan asettivat rajoituksia. Määrämittaharsinnat, käytännössä avohakkuut, eli metsän hävittäminen kiellettiin.

    Näin ne mallit ja metsänhoidon tavat muuttuvat. Nyt uuden metsälain myötä avohakkuut jälleen sallitaan ja ilman rajoituksia. Niitä jopa suositellaan tehtäväksi. Tarkoitan tällä sitä, että myös edelleen kasvatettavat metsät ja parhaassa kasvatuskunnossa ja iässä olevia metsiä hakataan aukeaksi ilman rajoituksia.

    Tiedä sitten minne ne viisaat miehet ovat kadonneet, tuntuvat siellä kuitenkin olevan. Tehtävää on siinäkin, minkälaista metsänhoitoa valvotaan. Harsintajulkilausuman opetuksia, tuskin kuitenkaan?

     

     

    suorittava porras suorittava porras

    Eniten olen huolissani jk metsien monista korjuukerroista. Jaksottaisissa korjuukertoja on 2-3/ 60-70 vuotta. Jk:ssa 15 vuoden välein. Melkoista ramppasmisya siis. Toiset tamppaa, toiset ramppaa .. .?

    Perko

    On perin tyhmää jos ei osaa määritellä puilleen hintaa!

    Timppa

    Jovain ymmärrät sen Harsintajulkilausuman täysin väärin.

    Kiellettiin kaikki harsinnat.  Asian ydin oli se, että kasvatetaan metsälöitä, joissa uuden metsän kasvuun lähtö aikaansaatiin siemenpuuhakkuilla.  Kun taimikko oli syntynyt, niin sitä sitten kasvatettiin tasarakenteisena hamaan päätehakkuuseen.

    Silloin 1948 nykymuotoinen taimikoiden perustaminen oli mahdotonta käytännön syistä.  Ei ollut teitä, tekijöitä, liikuntavälineitä, taimia ym.  Taimikoiden perustaminen ja hoito osattiin  aivan yhtä hyvin kuin nykyäänkin.  Minulla on kirjahyllyssä Tapion vuosikirja 1913, joissa opetetaan metsäpuiden taimien kasvatusta ja vuosikirja 1914, jossa opetetaan taimikoiden ( jotka ovat syntyneet luontaisesti tai keinollisesti istuttaen tai kylväen) täydennysistutuksia ja perkauksia täysin nykypäivään soveltuvin opein.  Opetettiin  mm tekemään varhaisperkaukset kitkien sateiden jälkeen, kun maa on märkää ja vesakko irtoaa helposti.

    Perko

    On ollut kirjallisuutta työn ohjaukseen  mutta ei pätkän vertaa julkaisuja metsänomistajan  tuloksen edistämiseen. Eikä ne teollisuuden kuusi lobbaria  sen selvempiä olleet.  Pohtikaas milloin viimeinen kartelli suhmuroitiin? Metsäliitto siinä mukana!

    PS,  Timpan ajattelusta: ”Ymmärtääkseni metsänomistaja saa tulonsa puun myynnistä.  Siis puun kasvatuksen opetukseen pitää panostaa.”

    Se on kuin sadusta, hölmöläisten valonkantoa säkillä eikä pirtti kirkastunut.  Oppivat luukkujen teon niin niitä suurennettiin kunnes koko rakennelma romahti.   Eli jos ei osaa myyntiä niin kaik` muu raataminen on turhaa!

    Virolaiset ovat siinäkin viis kertaa  etevämpiä.  Ovat neukkuajan jälkeen oppineet myynnin ihan tyvestä alkaen.  Meillä haikailevat edelleen tsaarin hallintoa  yksityiseen yritysten valvontaan. Luulis hirvihallinon  jo riittävän kiusaksi.

    Timppa

    Ymmärtääkseni metsänomistaja saa tulonsa puun myynnistä.  Siis puun kasvatuksen opetukseen pitää panostaa.

    Vuonna 1948 teollisuuttakin oli vähänlaisesti.  Paljon oli jäänyt rajan taa.  Ymmärtääkseni niiden viisaiden huoli oli, ettei harsinnoilla pilattaisi metsiä lopullisesti.  Epäilemättä toinen tavoite oli löytää tapa, jolla vähäisillä resursseilla saataisiin puuta mahdollisimman tehokkaasti markkinoille.  Puuhan oli ainoa, jolla saatiin ulkomaan valuuttaa,  Sitä tarvittiin myös niin sotakorvauksiin kuin kotimaan jälleeenrakentamiseen.

    Olivat fiksuja kavereita ja oppi meni hyvin perille, kun nähtiin hyvät tulokset ja tiedettiin entisen tavan surkeus.

    Fakta on ettei ilman osto- ja myyntikartelleja Suomella olisi tämän tasoista metsä. ja metalliteollisuutta.  Mutta aika aikaa kutakin.  Eikä se ostokartelli ollut mikään täydellinen, koska sahat eivät kuuluneet siihen.  Itse luulen, että tarkoitus olikin nitistää yksityiset sahat.  Ei siinä metsänomistaja kärsinyt, kun tukin hintaa nostettiin ja kuidun laskettiin.

     

     

Esillä 10 vastausta, 6,001 - 6,010 (kaikkiaan 14,360)