Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,011 - 6,020 (kaikkiaan 14,360)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MaalaisSeppo

    Onko tämä eri kasvatustapojen kannattavuuden räknäily todella näin hankalaa? Yksinkertaisinta on vetää tilan ympärille taseraja ja seurata, kummalla tavalla taserajan yli tulee eniten nettoa verojen jälkeen. Olen varma, että useimmissa tapauksissa jaksollinen voittaa jatkuvan mennen tullen.

    Rane

    ”En kertonut puiden kaatumisista . Ranen olisi luettava oikein. Kerroin taloudellisesta  riskistä euroina.”

    Voitko tarkentaa?Miten ”puuttomalta aholta” avohakkuuhinnalla kaadetut  tukkipuut jotka jatkavat kasvuaan muina sijoituksina voivat olla isompi riski kuin jatkuvan kasvatuksen metsässä nurin köllöttävät tuulenkaadot?

    Jovain Jovain

    Timppa, ns. viisaat miehet eivät ole metsänhoidollista harsintaa kieltäneet. On uudessa metsälaissa, jos vaikka riittämättömänä. Jos puhutaan ns, samasta metsästä, pienaukot ja niihin liityvät poimintahakkuut eivät riitä avaamaan metsänhoitoa. On metsänhoidon suositus, mutta tarvitaan avointa lähestymiskulmaa metsänhoitoon, jossa mukana on hyvät elementit, hoitotavasta riippumatta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MaalaisSepolla on taseraja metsänsä ympärillä. Entä jos taserajan sisällä onkin yksi metsikkö kuten YLE:n Arvometsän tapauksessa. Vaikuttaako silloin metsänkäsittelypäätökseen lainkaan se kuinka paljon sijoitettu raha tuottaa metsän/metsikön ulkopuolella taserajan toisella puolella? Viime vuosina ei ole juurikaan tuottanut pankissa käyttötilillä, mutta esimerkiksi vuokra-asunnossa uudiskohteessa tai pörssissä on voinut tuottaa. Esimerkiksi pitää päättää, otanko nyt metsiköstä ulos euroja 5000 vai 15000 ja mitä sitten tapahtuu.

    Perko

    Sijoituksista  en valitettavasti osaa ( uskalla) Ranelle vastata. Käy vaikka  meediolta tai ennustajalta hakemassa apua varallisuuden hoitoon. Näinä aikoina olen havainnut, että aiempaa heikomman  tuloksen ennusteet onnistuvat parhaiten, hyvän avun saat halvalla  pankkiireilta, metsän lannoitekauppiailta ja jopa pirssikuskeilta.  Hae heitä ja heiltä ohjeet sitten voit nukkua yöt levollisena. Mie annan puiden jatkaa kasvua ja irrottelen verkoista muikkuja.

    Timppa

    Harsintajulkilausumassa 1948 kirjoitettiin näin:

    1.  Varsinainen harsinta, jota hyvällä menestyksellä voidaan käyttää suotuisammissa olosuhteissa on meillä luonnonvastainen ja epätaloudellinen hakkausmenetelmä.  Meikäläiset kasvupaikat eivät ole niin hyviä, ilmasto ei niin suotuisa eivätkä puulajit niin varjonkestäviä, sitkeähenkisiä ja  toipumiskykyisiä, että harsintarakenteinen metsikkömuoto voisi johtaa edes tyydyttäviin tuloksiin.  Kun lisäksi mm. näistä syistä varsinaisella harsinnalla käsiteltyjen metsiköiden tuotto jää huomattavasti pienemmäksi kuin tasarakenteisempien metsiköiden ja puutavaran hankinta niistä muodostuu kalliimmaksi ja jäljellä olevaa puustoa vahingoittavaksi, on selvää että tämä menetelmä ei voi meikäläisissä olosuhteissa tyydyttää edes vaatimattomia metsätaloudellisia vaatimuksia.

    2. Kun metsänhoidollisiakaan näkökohtia noudattava harsitahakkaus ei meille siis sovellu, on itsestään selvää, että metsänhoidollisista näkökohdista täysin piittaamaton, epämääräinen harsinta, metsikön parhaimpien  puiden jatkuva poiminen ( määrämittaharsinta ja sitä lähentelevät hakkausmenetelmät) on täysin tuomittava ja johtaa hyvin nopeasti jatkuvasti vajaatuottoisina säilyviin tai pilattuihin metsiin….

    Voisiko asiaa selkeämmin sanoa?  Tuo ”varsinainen harsinta” on siis sama kuin nykyinen ”jatkuva kasvatus”.

    MItä mieltä Jovain olet?  Tuomittiinko ”metsänhoidollinen harsinta”?

    t

     

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Geneettistä rappiota vähentää metsäpuiden tuulipölytteisyys: metsänviljelyssä metsään tuodut hyvät geenit leviävät myös jatkuvan kasvatuksen metsiin.

    Puuki

    Kun ei ole  yhteneviä pitkän ajan tuloksia koealoilta ainakaan vielä saatavissa, niin pitää tyytyä vertailuissa mallinnuksiin jotka on melko epävarmoja ja  helposti manipuloitavissakin sopivalla muuttujien valinnalla.

    Vierekkäiset isohkot koealat samanlaisella alkupuustolla  ja -kasvupaikalla olisi paras lähtökohta vertailuun luonnossa.   Onhan niitä koealoja jo jonkin aikaa ollut mutta kun tulokset poikkeaa toisistaan usein paljon, riippuu kuulijasta/tulkitsijasta mitä uskoo ja mitä ei.

    Ylen radio-ohjelmassa toimittaja kertoi itsekin olevansa ihan pyörällä päästään, kun kertoi miten hyvä on ”uusi” jk-metsänkasvatusmenetelmä suhteessa avohakkuuseen.  Siteerasi mm. Soimakalliota jonka mukaan metsän/maaperän hiilitaseen normalisoitumiseen entiselleen saattaa kulua 100 v. kun tehdään avohakkuu.   Sehän nyt ei ainakaan pidä paikkaansa, jos metsä uudistetaan edes jotenkin.

    Omat ”koealat” joilla on tehty yläharvennusta on ainakin toistaiseksi onnistuneet ihan kohtalaisen hyvin.  Esim. yhdellä lehtomaisen kankaan sekametsäkuviolla joka on aikoinaan istutettu männylle  on 5 vuotta sitten tehdyn 2. (ylä)harvennuksen jälkeen alikasvoskuusetkin elpyneet hyvään kasvuun tänä vuonna .  Tukkipuukokoisilla puilla ei harvennusreaktio ole  ollut myöhässä vaan kasvu jatku  entisellään tai oikeastaan entistä parempana  heti harvennuksen jälkeen.     2v. sitten tehtiin vastaava hakkuu n. 4 ha:n kuviolle samalla tyylillä.   Kasvupaikan (ja puuston) pitää olla sopivia yläharvennukselle ja alikasvosmetsän kasvatukselle eli vähintään tuoretta kangasta eikä saa olla juurikääpää . Nuo kuviot on aikoinaan toinen avohakattu ja toisessa on tehty sp-hakkuu, aurattu lehtomainen ja tuoreen kankaan kuvio on äestetty ja puita mistä valita kasvatettavaksi on ollut riittämiin.

    Perko

    Kynnökselle sekoitettu  metsäpohja   on hävittänyt  geneettistä perimää melko tarkkaan!     Timpan kuvauksella  ei ole yhteyttä jatkuvaan kasvatukseen ja  kirjoittaja on ulkona kuin vesikelkka.   Eri-ikäisestä metsästä myydään enimmäkseen niitä  vanhimpia puita.   Jk- menettely ei sovellu Timpan kuvaukseen mitenkään.  1995  havaittiin  huima kasvun lisäys lustoon paksuuksissa kun siirryttiin pois  riukuahtaudesta.  Nuo -48  teoriat (lue  lorut)  eivät ole tutkimukseen perustuvia. Ainoa tavoite oli saada paperimyllyihin halpaa  lue ILMAISTA PUUTA  kustannuksista välittämättä, se on FAKTA! Paavo Talvela  paperi& selluliiton  johdosta ohjasi lainsäätäjiä ja lobbarit  todisti!

    PS .. pahoittelen, sanasokeuteni lukihäiriöllä sotkee ajatukseni tekstissä. Onneksi fiksut  lukijat kyllä osaavat  korjata merkit tarkoituksen mukaiseksi. Suur kiitos!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se on Gakta mutta ei fakta. Oli tutkimusta ja kokemusta viime vuosisadan alkupuolelta. Ei tietenkään nykyisestä jatkuvasta kasvatuksesta, vaan siitä silloin harjoitetusta mallista, jossa ei ehkä osattu huolehtia jäävän puuston määrästä, laadusta eikä siemenpuista.

    Seuraavan nimimerkkien retkeilyn aihe voisi olla ”onnistuneet jatkuvapeitteiset metsät”.

Esillä 10 vastausta, 6,011 - 6,020 (kaikkiaan 14,360)