Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,121 - 6,130 (kaikkiaan 14,353)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Olen uudistanut vanhoja kuusikoita kylväen kertomallani tavalla. On saatu aikaiseksi jk metsän edellyttämä monipuolinen ja riittävä taimisto. Siihen ei useinkaan jk metsän uudistamiseen, uudistamisen alarajoille tarkoitettu poimintahakkuu ja pienaukot ole riittävä tapa.

    aegolius aegolius

    >On saatu aikaiseksi jk metsän edellyttämä monipuolinen ja riittävä taimisto.

    Sekametsän edellyttämä… Mutta kiitos tarkennuksesta. Ei taida kukaan muu tässä maassa pitää muutaman vuoden ikäistä taimikkoasi jk-metsänä. Sinä kutsut niitä sellaisiksi, kunnes niihin tehdään seuraava avohakkuu. Tuolla sinun määrittelylläsi minunkin jokainen hehtaari on jk-metsää – myös pari viikkoa sitten kaatunut aukko. Taisi Gla tehdä saman havainnon. Mitäs me jk-kasvattajat.

    Visakallo Visakallo

    Juuri näin kuten aegolius totesi! Eipä ole meikäläiselläkään ollut kasvatustaukoja metsässä. Puuta on nyt enemmän / hehtaari kuin 40 vuotta sitten. Eikö se jos mikä ole sitä jatkuvaa kasvatusta?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos sallitaan kuitenkin Jovainille ja muillekin avohakkuu tarvittaessa. Ei jatkuvan kasvatuksen ikiliikkujaa kuitenkaan saada juuri missään meidän leveysasteilla ja meidän puulajeilla syntymään.

    Jovain Jovain

    Mikä rajakohta se on avohakkuuton tai avohakattava metsänhoidon vaihtoehto? Metsänhoidossa on näitä rajakohtia muitakin, kuten lyhyt kierto tai pitempi kierto, alaharvennus tai yläharvennus. Uudistuuko maapohja vai eikö uudistu. Kaikki määrittävät ja kaikilla määritellään metsänhoitoa jollain tavalla.  Mikä rajakohta se on 0.3 ha määrittelemään metsänhoitoa. Se vaan on, kun se raja on jollekin kohtaa pitänyt laittaa. Sama on poimintahakkuussa, jossa jk metsän uudistuminen on määritelty, riippumatta siitä, uudistuuko metsä vai eikö uudistu?

    Gla Gla

    Jatkuva kasvatus on talousmetsän hoitoa jatkuvasti peitteisenä. Avohakkuut eivät siis tuohon kuulu pl. alle 0,3 ha pienaukot, joiden koko on lainsäädännön vaatimusten mukaan päätetty tuollaiseksi.

    Jos yli 0,3 ha avohakkuut sallitaan, silloin ei puhuta jatkuvan kasvatuksen metsistä. Silloin puhutaan hakkutavoista. Reiman viittaama jatkuvan kasvatuksen suuntaan menevä malli on hybridi, jossa tehdään poimintahakkuita ja avohakkuita. Uudistaminen tehdään keinollisesti tai luontaisesti.

    Vaihtoehtona on puhua vaan poimintahakkuista, jolloin määritelmä on voimassa aina seuraavan hakkuuseen saakka. Mutta jos puhuu jatkuvasta kasvatuksesta, sitoutuu kasvattamaan metsää jatkuvasti peitteisenä. Jovain ei tähän pysty, joten silloin ei jk:sta pidä puhua.

    Toki wannabe jk-kasvattajallekin jää mahdollisuus puhua jk:sta ja tehdä silti 25 vuoden kuluttua aukko. Mutta se on sen kaverin oma häpeä, ellei sitten myönnä olleensa väärässä, kun jk:sta puhui.

    Visakallo Visakallo

    Jatkuva kasvatus on aihe, josta puhutaan ja kirjoitetaan jatkuvasti, vaikka sitä ei Suomessa ole olemassakaan. Jotkut ovat tehneet siitä itselleen ihan bisneksenkin.

    Perko

    Vanha 3 -4 tukin umpeen kasvatettu kuusiko josta on raivattu kaik alta puhtaaksi on vain sammalet myllätyt hakkuun jäljeltä. Eihän se ole eri-ikäis- eikä jk – metsää nähnytkään. Jovainin menettely on silloin vallan sattuva. Muutoksessa pitää osata jo ne seuraavat kasvun vaiheet mitä on haluamassa. Puunostajalla ei monesti ole päällimmäisenä seuraavat myyjän huolet tärkeimmät niin saattaa tuhoutua sellainenkin  kuvio jossa on jk:hon mainio jatkumo.

    suorittava porras suorittava porras

    Ei todellakaan ole päällimmäisenä jatkuvaan kasvatukseen hurahtaneen huolet. Ensin tehdään laillisesti lakirajat alittava yläharvennus ja ostetaan puut harvennuspuun hinnalla. Kun palsta muutaman vuoden kuluttua on tuulen kumoon tuivertama ,puu kelpaa energiapuun hinnalla ,jos edes sillä. Sittenpä onkin edessä pakolliset uudistushommat heinän valtaamassa aukossa.

    Perko

    Puunhinta ei ole hakkuutapaan määrätty  eikä missään laissa tai edes ostajan yksin määrättävissä.  Sama ”pikkutukki”  on keksitty hintahuijaus!   Energiapuu voi olla vaikka satasen motti eikä sitäkään ole kiveen hakattu.  Noin 2/3 ostajista joutuu hinnan takia ulos kaupoista.

    Suorittavalla on oma tyylinsä.

    PS,  Silloin kun istutukset ovat tehty eivät metsänviisaat toukista tai tuulista puhuneet. Kaikki muutkin taloudelliset riskit oli sivuutettu tietämättömyydellä. Teollisuuden paperipuulle raadettiin !

    Lisä; Ja ukot vain nyökyttelee edelleen.

    Puuki oletko pelikunnossa?

     

Esillä 10 vastausta, 6,121 - 6,130 (kaikkiaan 14,353)