Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,351 - 6,360 (kaikkiaan 14,405)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Voi olla, että näkyy jo metsien kasvun taantumana. Poistettiin myös riittävä puuston pääoma. Kyllä 200 kuution puustopääomalla jo tulosta tehdään.

    Per Ä Reikäs

    Älkää myykö liian halvalla

    Koivupuu perus lähtö raaka-aines hintoja, työt ja kuljetukset lisiksi:

    Koivu

    Päätehakkuu

    22,16

    Kasvatushakkuu

    19,98

    Ensiharvennus

    15,32

    Hankintakauppa

    38,63

    Tekemättömät jäätyköön, jollei omista puita ja sossu ynms. Tuilla pelailee

    Gla Gla

    Sirkka-Liisa Anttila oli ministerinä, kun mmm alkoi esittää maanmuokkausvelvoitetta. Taustana oli tieto siitä, miten paljon paremmin uudistaminen onnistuu muokatussa maassa eli miten Suomeen saadaan jatkossa hyväpuustoisia metsiä. Tuolloin ei hiilinieluista puhuttu, vain teollisuuden raaka-ainetarpeesta. Onnistuihan silloin jopa lobbaus puupulasta.

    Kansa suuttui mmm:n aikeista, jolloin tehtiin täyskäännös. Sirkka-Liisa ymmärsi, että metsänomistuksen tavoitteet ovat muuttuneet (tai omistajat ovat aiempaa valistuneempia), joten alettiin pohjustaa metsälain muutosta aivan toisista lähtökohdista. Kuvaan kuului jatkuvan kasvatuksen salliminen, vaikka se vaatikin paljon lobbausta vanhakantaisessa järjestelmässä.

    Lakia muutettiin siis, koska haluttiin monipuolistaa metsänkäsittelymenetelmiä. Lakia ei muutettu siksi, että puutteellisen tiedon varassa olisi päätetty sallia myöhemmin huonoksi osoittautuneita asioita. Toki vapaampaa lakia aina joku käyttää hyväksi, mutta tuskin kukaan kuvittelikaan muuta. Vaikka itsekään en jatkuvaa kasvatusta pidä hyvänä menetelmänä, poimintahakkuille tai yläharvennuksille voi hyvin olla paikkansa. Olisi typerää, jos niitä ei silloin saisi tehdä.

    aegolius aegolius

    >Voi olla, että näkyy jo metsien kasvun taantumana. Poistettiin myös riittävä puuston pääoma. Kyllä 200 kuution puustopääomalla jo tulosta tehdään.

    Tämä Jovainin puustopääoma-ajatus on kyllä jännittävä ja omaperäinen. Onko niin, että 400 kuution puustopääomalla tehtäisiin vielä tuplatulosta?

    Visakallo Visakallo

    On ristiriitaista, että juuri metsälain vapauttamisen jälkeen jaksollista kasvatusta harjoittavien puuntuottajien toimintaa ohjailevia ja rajoittavia hankkeita alkoi tulla kuin ovista ja ikkunoista niin kotimaan kuin EU:n suunnalta. Mitä vapautta sellainen on, joka ei kohtele metsänomistajia tasapuolisesti?

    Timppa

    Kyynikko sanoisi, että uudistamisvelvoitteen poisto johtuu siitä, että vapautta vaativat tiesivät, ettei jatkuvan kasvatuksen metsä uudistu kunnolla.  Kun tilanne tietenkin onkin tämä, niin heitä ei voi syyttää lainrikkojiksi.

    Petkeles Petkeles

    Yllättävä tieto, että uudistamisvelvoite on poistunut. Lienee sieltä reaalitodellisuuden puolelta lainattua.

    Gla Gla

    Timppa varmaan kommentoi Petkelkselle uudistamisvelvoitetta. Visakallon hämmästelyyn totean, että Suomen metsälakiuudistuksella tuskin on mitään tekemistä asian kanssa. Lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon. IPCC:n ärhäkkä raportti vei ilmastokeskustelun ihan uudelle tasolle ja samalla muukin luontokeskustelu on aktivoitunut.

    Kotimaista alkuperää on ilmeisesti pettymys siihen, ettei metsälakiuudistus saanutkaan metsänomistajia luopumaan avohakkuista. Se näkyy esim. avohakkuukieltoa vaativana kansalaisaloitteena ja muuna aiheen ympärillä pyörivänä keskusteluna. Valinnan vapaus ei ollutkaan riittävä, vaan piru vei pikkusormen ja hamuaa lisää. Toisenkin vertauksen voisin esittää, mutta se herättäisi moderaattorin.

    Visakallo Visakallo

    Petkeles on tällä kertaa täysin oikeassa. Uudistamisvelvoite on kyllä muodollisesti olemassa, mutta käytännössä ei. Metsälain vapauksia voidaan nyt täysimääräisesti käyttää uudistamisvelvoitteen kiertämiseen. Toisekseen uudistamisvelvoitteen laiminlyöntiin puuttumisen kynnys on nyt erittäin korkea. Tällaisia tapauksia on koko valtakunnassa todella vähän.

    Timppa

    Juuri noin kuin Visa kirjoitti.  Pitää syntyä 10 vuodessa puolimetrisiä hieskoivuja, mikä toki yleensä tapahtuu.

    Kunnon havupuutaimikko saattaa siinä ajassa kasvaa vähintään 4-metriseksi.

Esillä 10 vastausta, 6,351 - 6,360 (kaikkiaan 14,405)