Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,531 - 6,540 (kaikkiaan 14,353)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • kim1

    Hyvää Uutta Vuotta myöskin!…p.s.jk on parhaassakin tapauksessa ainoastaan jatkettua kasvatusta..,heh

    R.Ranta R.Ranta

    Ennustaminen on vaikeaa Timppa – varsinkin tulevaisuuden ja joka tässä tilanteessa on etistäkin enemmän hämärän peitossa.

    Sitäpaitsi se on aivan yhtä vaikeea NNA:n kanssa kuin ilman sitä eli et voi väittää jollakin muulla tavalla ohittavasi tämän ongelman.

    Ei pidä myöskään liioitella virheen vaikutusta NNA:ssa. Nykyarvona virheen vaikutus pienenee, mitä kauempana tulevaisuudessa se on.

    Puuki

    NNA antaa periaatteessa niin  oikean lopputuloksen kuin se sillä tavalla on mahdollista laskea. Käytännössä siten laskemalla ei oteta huomioon nykytilannetta tarpeeksi hyvin, kun yleensä kyseessä on päätehakkuu tms. ja sen kannattavuusarvio.   Yhtenä muuttujana on päätehakkuutulo.     Itsensä pettämistä (komppaan Timppaa tässä) on kuvitella jonkin leimikon päätehakkuutulo edellisen puusukupolven tuloksi joka on diskontattu sen sukupolven 0-vuoteen.   Teoriassa on sekin oikein mutta ei toimi niin käytännön laskennassa eikä toimissa.   Pitäisi olla ihan selvä asia jokaiselle.

    Siksi kun aikaväli on pitkä, on parempi laskea prolongaamalla nykyhetken tulot-menot erotusta alkuun eteenpäin lyhyemmällä aikaperspektiivillä kuin koko kiertoaika on.    Korkoakorolle laskenta on NNA-laskelma toisin päin mutta on helpompi käsitellä lukuja niin koska nykyhetken vaikutus saadaan siinä paremmin esille.

    R.Ranta R.Ranta

    Olet Timppa sanonut olleesi rakentamisen kanssa tekemisessä. Etkö ollenkaan ole huomannut, että rakennusaikaiset korot ovat kustannustekijä, joka on otettava huomioon ja rakentamisajat ovat sentään normaalisti lyhyitä puun kasvatukseen verrattuna.

    R.Ranta R.Ranta

    Ei ole Puuki teoriassa eikä käytännössä muuta tapaa.  Kaikki mitä siihen lisätään on itsensä pettämistä. Niin taloudellista  laskentaa tehdään kaikkialla, pösrssissä jne. jne.

    Jovain Jovain

    Hyvää Uutta Vuotta kaikille metsien miehille ja naisille! Jatkuvaa kasvatusta ajan hengessä ja alvejakaan unohtamatta.

    Puuki

    Ei ole R.Ranta noin.  Opiskele kustannuslaskennan perusteita ja korkoakorolle laskenta erityisesti mitä se tarkoittaa.

    Hyvää Uutta vuotta.

    Gla Gla

    ”Mkä laji Gla”

    Eri lajeilla on erilaisia vaatimuksia. Minä tunnen ehkä 1% lajeista tai sitten paljon vähemmän, mutta rautalankaesimerkkinä kuukkeli vaatii yhtenäistä metsää, taimikkomosaiikkia ei kelpaa. Hömppä taas kärsii siitä, että joutuu vaihtamaan asuinpaikkaa, kun vanha hakataan pois vaikka seudulla olisikin muuten sopivia kuvioita.

    Perko

    US  puheenvuorossa oli jälleen lähtökohdat Lapinjärveltä ja ”Saarijärveläisen louhikoista”, noilla selityksillä  rinnastaen tiedot ovat vahvasti puutteelliset koko Suomen metsistä.  Yhteismetsästä  jutun  mukaan siinä €-tuotto tuskin yltää 1% yli. Mistä   on  tieto   selitellä ettei  jk metsät taimetu.  Kirjoittaja ei tunne  tai ymmärrä, että jatkuvapeitteinen  metsä uudistuminen on jokavuotista, taimettuminen jatkuu hakkuista riippumatta. Aukkohakkuissa ovat kertaistutukset, sitten sitä parsitaan ja tampataan.   Kuvissa ei ollut  kumpikaan jk -metsää.

    Hyvää  Uutta vuotta !

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Kirjoittaja ei tunne  tai ymmärrä, että jatkuvapeitteinen  metsä uudistuminen on jokavuotista, taimettuminen jatkuu hakkuista riippumatta. ”

    Enpä ole tuota vielä 65 vuoteen onnistunut näkemään. – Odotellaan…

    Oikein Hyvää Aavistushakkuu ja Ojanperkuu Vuotta 2023!

Esillä 10 vastausta, 6,531 - 6,540 (kaikkiaan 14,353)