Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,411 - 7,420 (kaikkiaan 14,405)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    FSC sallii avohakkuun, mutta sallii myös vaihtoehtoisen metsänhoidon. Siitä Visalla tuskin on laskelmia, kun ei ole vaihtoehtoisen (peitteisen) metsänhoidon metsiäkään. Tarjoilet aivan muuta. Peitteinen metsänhoito jäljittelee metsän luontaista kehitystä, jota sukkessiota, voidaan ohjailla metsänhoidon toimenpiteillä. Sukkessio toteutuessaan tarkoittaa eliöstön ja kasviston kehitystä luonnontilassa.

    Tomperi

    Jovain, aikahyvä esitys sukkessiosta löytyy suomenkielisestä Wikipediasta.

    (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ekologinen_sukkessio)

    Puuki

    Melko vaikea on yhdistää jk ja lehtipuiden suosiminen , kun ainut puolivarjopuu Suomessa on kuusi ja koivut lähtee ensimmäisenä harsittaessa pois yleensä ylispuina eikä uudistuminen alikasvoksesta onnistu lehtipuilla.  Säästöpuuryhmissä ja riistatiheiköissä voi olla lehtipuitakin joukossa tähteellä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myös avohakkuu jäljittelee sukkessiota.

    Hömötiaisesta mainittiin Birdlifen sivulla että kesällä se ruokailee mielellään lehtialikasvoksissa. Näitä poistuu raivauksissa joten niitä ehkä olisi hyvä säästää erikseen sopivissa paikoissa (rannoilla ja säästöpuuryhmissä jne.).

    Tomperi

    Se jos mikäon helppoa, kuusi uusiutuu itsestään koivun alle, koivut aikanaan pois kuusi tilalla, lehtomaisilla kankailla näkyy kuusetkin uusiutuvan kuusikon alle, esimerkiksi ajourille mutta hankalaa on niitten kasvattaminen mutta koivulla uusi metsä tilalle ja miksei voisi kasvaattaa muutamaa kymmentä kuusta metrin paksuiseksi ertikoispuuksi, kait silloin puhutaan kjatkuvasta kasvatuksesta, suurimmat puut jjoita kaupallisiin tarkoituksiin kassvatetaan euroopassa ja jotka olen nähnyt oat olleet kooltaan yli 30 kiintokuutiometriä, suurin puu jonka olen euroopassa nähnyt on ollut 50 kiintoa, jne.

    Vuoristoisilla alueilla tai mäkisillä päätehakkuista vältellään keinollisen uudistamisen kalleuden takia, ja sen takia että istutettujen puiden heikompi tuulen kestävyys, alttiimpia tuulivaurioille. Esimerkiksi kuusipuut uudistetaan esimerkiksi liukuvin reunametsä hakkuin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muista Tomperi kun ihannoit kuusten kasvatusta vanhoiksi ja suuriksi: Keski-Euroopassa on viime vuosina tehty nopeasti kasvava määrä tuhojen jälkeisiä pelastushakkuita, erityisesti Saksassa ja Tsekissä, jos muistan oikein. Se näkyi EFI:n raportissa jonka linkitin tänne johonkin ketjuun (olisiko ollut siinä mitigation potential -aiheessa). Kyllä meilläkin jotkut kasvattavat ylisuuria kuusia (esim. Veli-Jussi Sahalassa), mutta eivät kutsu hommaa jatkuvaksi kasvatukseksi.

    Panu Panu

    Kyllä männikön alle nousee lehtipuuta. Lehtipuun alle lähinnä kuusta. Kuusen allekin nousee vaikka mitä jos uskaltaa vetää harvaksi, minä en uskaltaisi.

    Jovain Jovain

    Metsänhoitotavoissa Euroopassa mennään edellä, Suomi junnaa perässä ja onhan Euroopassa pitempi aikainen kokemus viljelyn haitoista. Metsänhoidon kurut (edellä) ovat tässä vahvoilla ja puoltavat parasta madollista puustoa kasvatettavaksi. Olikohan sillä väliä, onko jaksollista tai jatkuvaa, myös avohakkuu jäljittelee sukkessiota ja sieltä avohakkuun kautta sitä uutta alkua on yleensä haettava.

    Metsuri motokuski

    Anneli. Säästöpuuryhmiä ei raivata.

    Nostokoukku

    Avohakkuu jäljittelee sukkessiota, mutta onnistuu siinä vain maisematasolla. Maisema avartuu hetkeksi.

Esillä 10 vastausta, 7,411 - 7,420 (kaikkiaan 14,405)