Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,421 - 7,430 (kaikkiaan 14,407)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mm kirjoitin epäselvästi mutta juuri siihen viittasin, että jätetään kohtia joissa alikasvosta ei raivata. Ehkä niitä voisi lisätä, jättää vaikka lehtipuuvitelikoista osan harventamatta.

    Nostokoukku ei tykkää avohakkuun rinnastuksesta luonnonprosesseihin, mutta itse näen että niistä avohakkuuseen menee jatkumo, jossa alueelle jätetyn puuston määrä vaihtelee. Jos halutaan lähentyä luonnontilaa, liikutaan janalla kohti peitteisempää tilannetta. Ollaan jo liikuttukin, kun avohakkuulle jätetään säästöpuita.

    Gla Gla

    Panu: ”Kuusen allekin nousee vaikka mitä jos uskaltaa vetää harvaksi, minä en uskaltaisi.”

    Miksi pitäisi uskaltaa, kun pyrkimys on kannattavaan metsätalouteen.

     

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”Siitä Visalla tuskin on laskelmia, kun ei ole vaihtoehtoisen (peitteisen) metsänhoidon metsiäkään.”

    Jovainilta on näköjään mennyt kaikki nämä vuodet ohi, kun olen täällä sanoin ja kuvin sekä numeroin kertonut omista jk-kohteistani ja -kokemuksistani, vai onko valikoiva muisti? 70-luvulta tähän päivään on kertynyt vertailuaineistoa jk:n ja jaksollisen väliltä melkoisesti.

    Jovain Jovain

    Suojuspuukuusikot ovat vastaavia kuin siemenpuut männyllä uudistettaessa. Jasksottaisena metsänhoitona niitä on pidetty ja on kuusella vaikeasti uudistettavia. Sen osoittaa myös nyt uuden lain aikana, poimintahakkuilla uudistettavien heikko tulos.

    Nostokoukku

    En tosiaan tykkää avohakkuu rinnastamisesta luonnonprosesseihin. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Ja noloa sekä puunkasvatusalueita että metsiä kohtaan.

    Perko

    Onko   puheet puuston uudistamisesta tuhoja tehden tolkullista?  niin silloin aukontekijä on myös tuholainen kuin myrsky, toukka tai tulipalo.  Jos tuo on  selitys  millä kierretään lakia   ”metsää ei saa tuhota” .  Sehän on kuin sadussa  keisarinpuvusta.  Koulutetut ihmiset  selittävät  paljaalla maalla olevansa  metsässä. Käyttävät muutamaan kertaan kemera-rahaa itse tehdyn  hävityksen korjaukseen. Ne Kolmerosvoa  kannustaa hinnoittelulla hävitykseen.

    Visakallo Visakallo

    Eiköhän Perko ole kuitenkin niin, että juuri niiden kolmen rosvon ansiosta meillä on nyt metsiä ja niissä puuta niin paljon kuin on. Asia on myös huomattavasti laajempi. Puumarkkinat ovat maailmanlaajuiset. Kun vastapelureinamme ovat Etelä-Amerikan FSC-plantaasit ja koko pohjoisen havumetsävyöhykkeen suuret maat, niin eipä siinä Suomi-neidolla ole kovin suurta korkokenkää laittaa markkina-oven rakoon ja huudella sieltä omia ehtojaan.

    Gla Gla

    Panu: ”Kyllä männikön alle nousee lehtipuuta.”

    Varsinkin turvemailla näyttää näin käyvän, pääasiassa hieskoivua. Kasvatuskelpoista tuo ei kuitenkaan talousmetsänäkökulmasta ole.

    Gla Gla

    Nostokoukku: ”En tosiaan tykkää avohakkuu rinnastamisesta luonnonprosesseihin. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Ja noloa sekä puunkasvatusalueita että metsiä kohtaan.”

    Kyllä ja ei. Noloa on markkinoida jk:ta väittämällä sen matkivan luonnon prosesseja. Väitteeseenhän sisältyy oletus, että jaksollinen ei matki.

    Sikäli taas ei ole noloa, että prosessit pitää jollain tasolla tuntea, jotta voi harjoittaa metsätaloutta. Talousmetsän tavoitteet eroaa luontaisesta kuitenkin niin paljon, että keskustelun kannalta on hedelmätöntä yrittää määritellä riittävän luonnonmukainen tapa käsitellä metsiä. Tai jos joku haluaa tästä aiheesta jatkaa, alan puhua kaksijaksoisista kuusi-koivikoistani.

    Jovain Jovain

    Kovin on pienialaista, jos näkymä on vain kuusen alikasvoksissa koivikossa. Voidaan pitää kuitenkin peitteisenä metsänhoitona ja metsän luontaisena  uusiutumisena. Metsissä on paljon kohteita, jotka voidaan vapauttaa metsän kasvulle samassa tarkoituksessa. Ei kuitenkaan mahona syntynyt ajatus, kuten (usein) uusiutumattomat ja vajaatuottoisiksi hakatut poimintahakkuut ja kuten, viime aikoina ensiharvennukset. Vievät tuottoa ja metsien luontaista uusiutumista päinvastaiseen suuntaan ja ilman uuden metsälain antamaa turvaa.

Esillä 10 vastausta, 7,421 - 7,430 (kaikkiaan 14,407)