Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,781 - 7,790 (kaikkiaan 14,357)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Mehtäakka

    Jovain’in töräytti totta torvellaan.

    Sehän on just niin, hakataan metsät avohakkuulla pois, ei  käydä maastokäynnillä edes uteliaisuudesta. Toivotaan, toivotaan tyyliin odotellaan että taimikko syntyy tosta noin vaan. Arvostellaan niitä metsänomistajia, jotka istuttavat ja jälkihoitavat  taimikkojaan”sehän on ihan turhaa, vesoo kuitenkin” Satoja tonneja tuli tiliä ja hups rahat meni ja eikun uutta kauppaa soittelemaan.  Velvollisuus aukkojen hoitoon ei kaikkia kiinnosta, vain raha.

    Pitäis olla laki voimassa ja sanktiot.

    Persuuksille potkijoita pitäis olla joka huushollissa.

    Rumpuvaaran Kunkku

    Toivotaan, toivotaan tyyliin odotellaan että taimikko syntyy tosta noin vaan.

    En ole nähnyt semmoista aukkoa, johon taimikkoa ei olisi luontaisesti syntynyt. Se onko puulaji toivottu on asia erikseen. Meilläpäin hieskoivu täyttää kosteammat maat ja mänty kuivat. Kuusta ei saa juuri muuten kuin istuttamalla.

    Visakallo Visakallo

    Rumpuvaaran Kunkku: ” kuivana kesänäkin 3 metriä syvän kanavan vieressä 5 metrin päässä olevassa ajourassa oli vettä.”

    Tuo on aivan totta. Turpeella on ilmiömäinen kyky sitoa vettä. Tuon huomasi nyt ennen sateiden tuloa, kun kävin tarkistamassa keväällä aavistushakkuu-aukkoon istuttamiani kuusentaimia. Olivat oikein hyvässä kasvussa, vaikka tuuli pöllytti rutikuivaa turvemaan pintaa. Vain viiden sentin syvyydessä turve oli niin kosteaa, että sormenpäät kastuivat! Tämä näyttää selittävän aikaisempien turvemaille perustamieni kuusikoiden hurjat kasvut myös kuivina kesinä.

    mehtäukko

    Torvensa töräyttelijä kyllä tunnetaan ja onko niissä puhalluksissa katetta.

    Tuskin kukaan koskaan on kiistänyt, ettei uusi metsä syntyisi.Kysymys on kuitenkin taloudellisuudesta — /ajasta joka on käytettävissä aktiiviseen metsätalouteen.

    Jos tällä ei ole merkitystä, se on sitten samantekevää.

    Perko

    On se paljaaksihakkuu murheellista,  hetimmiten joutuu katumusta tehden korjailemaan tekojaan.  Eikä sitä entisenlaista temppelihongikkoa kerkeä edes vävyt näkemään saatika tiliä saamaan siitä tulevasta aherruksesta. Puutonmetsä on kuitenkin ”viisaiden tohtorien” luoma systeemi selluntuotannolle.  Katseleija tarvitsee vain mielikuvitusta!

    mehtäukko

    ”… juttu Sahalan kartanon 10 vuotiaan koivikon ensiharvennuksesta…”

    ”… kerkeä edes vävyt näkemään saatika tiliä saamaan siitä tulevasta aherruksesta…”

    Kovin on ristiriitaista tämän foorumin ulosanti…!!?

    Visakallo Visakallo

    Perkon jutut ovat vähän mitä sattuu milloinkin. Kyllä se hoidettu jaksollinen metsä vain kasvaa paljon nopeammin, mitä Perko julistaa. Minullakin on nyt tilanne, että tästä eteenpäin kaikki päätehakattavat kohteet ovat minun ikäisiä tai nuorempia, eivätkä todellakaan ole mitään keppimetsiä.

    Husq165R

    Ottamatta kantaa Perkon kirjoituksiin niin ei se tainnut kuitenkaan olla Perko joka peesaili että ”…alle 20-litraisia ja kertymä hehtaarilta alle 20m³ on ihan hyvä ensiharvennus…” (Sahalan savotat)

    Gla Gla

    Anneli: ”En oikein ymmärrä mikä simuloinnissa on niin kuumottavaa. Se tehdään ihan oikeissa metsissä mitattuihin aineistoihin sovitetuilla malleilla.”

    Simuloinneissa ei ole periaatteessa mitään vikaa, menetelmähän on miltei kaikkialla jossain muodossa käytössä. Itsekin käytän Motti-ohjelmistoa.

    Ongelma jatkuvaan kasvatukseen liittyen on siinä, että tekijän asenteet tai intressit näkyy tuloksissa liian hyvin. Mehän emme ole unohtaneet uutiskynnyksen ylittänyttä tutkimusta, jossa jaksollisen kasvatuksen metsä kasvoi ensiharvennukseen 60 vuodessa ja näin saatiin jatkuva kannattavammaksi. Tai miten jatkuvan kasvatuksen metsän kasvumalliin ei syötetä raivaustarvetta.

    Mallinnuksessa on ihmeellinen takaiskuventtiili, jota ei voi avata. Kun mallin mukaan metsä näin kasvaa, se on silloin kiistaton fakta. Noin kymmen vuotta sitten suomalaisessa tutkijayhteisössä syntyi kohu Tahvosen laskelmista. Alan kulttuuri ei ainakaan silloin kestänyt kriittistä keskustelua.

    mehtäukko

    ”…Kovin on ristiriitaista..” tarkoitti sitä mitä totesin samoin kuin Rukopiikin kummallinen vertaus toisaalla turisteista pohjoisen elättämiseksi,- olla vai eikö olla?

    Lukijalta vaatii melkoista seulomista, mitkä asiat selostetaan ristiriitaisesti. No mitä sillä ajetaan takaa?

Esillä 10 vastausta, 7,781 - 7,790 (kaikkiaan 14,357)