Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,861 - 7,870 (kaikkiaan 14,353)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joku voisi kertoa kuinka paljon 65 vuoden aikana saa jiikoo-metsästä Päijät-Hämeessä puuta myytyä niin voisi vertailla taloutta.

    Visakallo Visakallo

    Tarkoitin asuntovertauksellani lähtöhinnaltaan ja sijainniltaan täysin samanlaisia asuntoja, joten kysymyksessä oli pelkästään erilaiset tavat hoitaa niitä.

    Metsäpuolella on jaksollisen ja jk:n vertailut myös aina tehtävä samalla periaatteella. Eihän vertailuissa olisi muuten mitään järkeä.

    Gla Gla

    Kyllä. Laske remonteille 4% korko ja vertaa sitä asunnon arvon kehitykseen.

    No, en väitä, että asuntoa kannattaa pitää huonosti. Tällä laskentatavalla joku onnistuu harsintametsät saamaan kannattavaksi. Tosin apuja tarvitaan esim. raivauskulujen sivuuttamisesta ja kasvumallien manipulaatiosta.

     

    Visakallo Visakallo

    Metsävertailuissa unohtuu useimmiten myös metsien jälleenmyyntiarvo. Ei tarvitse olla kovin hyvä metsäasiantuntija todetakseen, että jaksollisesti hoidettu, kehitysluokkajakautumaltaan hyvä metsätila on arvokkaampi kuin saman kokoinen ja saman kuutiomäärän sisältämä jk-metsätila.

    mehtäukko

    Aloittajan autenttisessa esimerkissä hinta on jo kuralla. Entäpä kun sieltä on nyysitty ”lihoneita hakkuukypsiä” vielä 2-3 kertaa ?

    ”…kasvua oli kiintoakaan…” ja siihen aikajänne.

    Jovain Jovain

    Kaiketi lain mukaisesta tulkinnasta on kysymys ja näin kun on, tuskin kannattavuusvertailun tuloksista jää epäselvää. Valmiit taimistot (myös luontaiset) ja kasvatettavat metsät luetaan jaksottaiseen metsänhoitoon. Käytännössä uusiutuviin metsiin. Sen sijaan  pienaukot ja poimintahakkuut ovat jatkuvaa kasvatusta ja ovat käytännössä uusiutumattomia metsiä. Voi olla, että hoitomuotojen välinen vertailu, määritelmä on hyvinkin kyseenalainen. Lainlaatija on kuitenkin nähnyt asiakseen näin menetellä.  Ennen aikaan määritelmä oli huomattavasti yksin kertaisempi, luontainen on luontaista ja keinollinen on keinollista. Ei ollut hoitomuotojen välistä vertailua, ei myöskään vastakkain asettelua. Porkkanoita kyllä jaksottaisen hyväksi lisättiin.

    Perko

    Onhan jk- juttuja julkaistu täälläkin ja monessa tutkimuksessa.  Pitää Visan  lukea ja muistaa mitä lukee. Mites se  Visan  puhdastuotto  on onnistunut mitatulta ruudulta?  Ei sitä ole näkynyt tosin tänne on tarkoitus  kirjoitella eri-ikäismetsien ns jk metsien juttuja.  Nuo asunnon vuokrajutut ei ole   lähelläkään   monikerrosmetsää..   asunnot eivät kasva  ja uusiudu rakentamatta ym !

    Visakallo Visakallo

    Perko käyttää tuota ”monikerrosmetsä”-termiään. Siinä on vain se huono puoli, ettei se täällä Suomessa oikein toimi. Jos puita kasvatetaan talousmielessä, kuten jk:ssa erityisesti korostetaan tehtävän, väistämätön tosiasia on, että eri puulajit kasvatettaisiin niille parhaiten sopivilla maapohjilla ja muutenkin soveliaissa olosuhteissa. Tämä johtaa taas siihen, että ainoaksi vaihtoehdoksi jää koivikko, jossa on kuuset alikasvoksena, ja sen lopputuloksena on kuusikko. Vasta sitten, kun ja jos ilmastomme lämpenee niin paljon, että tammesta ja muista vastaavista puolivarjoa sietävistä lehtipuista tulee meille kilpailukykyisiä markkinapuita, voidaan alkaa puhua jk:sta.

    Perko

    Mihin koealaan  visa  perustaa nuo  väittämät  ja oletuksensa?

     

    Jovain Jovain

    Jos Visa haluaa arvostella alikasvoksia – luonnon taimistoja, ne luokitellaan jaksottaiseen metsänhoitoon. Samoin, jos jostain syystä on muodostunut kerroksellinen metsä, nekin halutaan luokitella jaksottaiseen metsänhoitoon. Suositus on, ainakin vanhan lain aikana oli avohakkuu. Mahdollisena ei pidetty puhdistushakkuuta ja edelleen kasvatusta. Ilmeisesti Visalla ei ole uuden lain mukaisia jatkuvan kasvatuksen metsiä ja kun luokitus on mitä on. On erittäin kyseenalaista vertailla metsänhoitoa lain mukaisista lähtökohdista. Sen sijaan tutkimus lähtee uusiutuvista metsistä, samoin Perkon esimerkit.

Esillä 10 vastausta, 7,861 - 7,870 (kaikkiaan 14,353)