Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,571 - 8,580 (kaikkiaan 10,063)
 • Jatkuva kasvatus käytännössä.

  Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

  Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

  En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

  Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

  En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

  Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

  Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

 • Gla Gla

  Kolumnista: ”Luontoväki voittaa metsäväen viestinnässä. Joka kerta.”

  Tämä pitää paikkaansa. Syy on yksinkertainen. Luontoväelle riittää, kun luettelee ongelmia. Ne poistuvat, kun ongelmia aiheuttava toiminta lopetetaan. Lisäksi mitä enemmän ongelmia luetellaan, sitä enemmän luontoväki pönkittää omaa jakkaraansa.

  Metsäväen tilanne on paljon vaikeampi. Toiminnan muuttaminen tavalla, jolla tarkasteltava ongelma poistuu, ei ole ratkaisu asiaan. Vaihtoehtoinen tapa on todennäköisesti huonompi monessakin suhteessa ja metsäväen pitää ottaa tämä huomioon. Luontoväen tarkastelun ei tarvitse ulottua nokkaa pidemmälle.

  Esim. avohakkuista luopumisessa luontoväen ei tarvitse tarkastella sitä, miten metsät jatkossa kasvaisivat, mistä teollisuus saisi raaka-ainetta, tuloja, työpaikkoja ja tuottaisi sekä verotuloja, että uusiutuvia raaka-aineita ja tuotteita.

  Sähkökriisi ei opettanut luontoväkeä ymmärtämään tuotannon ja markkinoiden syy-yhteyttä. Kaikkien muiden pitää se toiminnassaan ja mielipiteissään huomioida. Kunhan vain ymmärtäisivät, eivätkä hyppäisi tyhmyyksissään luontoväen kelkkaan. Ainakin Ylen ja Hesarin kommenttipalstoilla näyttää näitä hyväntahtoisia idiootteja tai sitten luontoväen aktiiveja riittävän. En tiedä, johtuuko tuo vain näiden aktiivisuudesta, vai indikoiko kansan mielipiteiden määrällistä jakaumaa.

  Se on totta, että metsäväen pitäisi aktivoitua viestinnässä. Luontoväen tehokkuus perustuu menetelmiin, joita elinkeinoelämä ei ole tottunut käyttämään. Sellaisen ehkä koetaan olevan riski perinteisessä yrityskulttuurissa. Lisäksi yhteistyö kilpailevien yritysten kanssa voidaan kokea ongelmalliseksi. Luontojärjestöjen ei tarvitse kilpailla toistensa kanssa markkinaosuudesta samalla tavalla kuin metsäalan yritysten.

  Jovain

  Pitäisi metsäväen ymmärtää se, että kehitystarpeita on myös metsiin ja metsänhoitoon liittyvissä kysymyksissä. Tuskin ovat tarkoitettu luontoväelle ja onhan se kohtalokasta metsien kannalta, jos tulevat torjutuksi. Aika lyhyestä oppimäärästä on kysymys ja on toinen tarkastelukulma, jos ovat luontoväelle mieleisiä.

  Perko

  <p>Berzan aloitusta mukaillen.  Havaitsin noita  jk – ja jatkuvan myynnin metsiä syntyvän  taajamareissun varteen nähtäväksi. Lähellä on kohde josta  edellinen myynti oli  alle viis’ vuotta sitten.  Jälki on tosi siisti  nuori eri-ikäinen metsä ja seuraavaan myyntii pääsee jälleen 10- 15 vuoden syklillä.   Se toimii sittenkin !  Tukkipuuta on enimmäkseen pinossa.</p>

  Perämurikka

  Muutama vuosi takaperi yks tuttu metsänomistaja sano harrastaneensa aina jkta.joka talvi hasalle hakkasi ja sano että aina on ollu myyä puuta ja oli tyytyväinen kuulema.pienaukkoja suosi.harmi kyllä ei saa enempää tietoa sen menetelmistä ku on haudassa.

  mehtäukko

  Niin kyllähän köykäistä on kehuskella ”aina on ollu myyä puuta..” Siinä täytyisi todentaa lähtötilanne, kehitys ja lopputilanne euroja unohtamatta.

  Makarov

  Aina on ollu myydä puuta vaikka jaksollistakin metsänhoitoa harrastaa. Hyvin hoidetulla metsätilalla pystyy aina myymään puuta, harvennuksia/päätehakkuita aina tilanteen ja kysynnän mukaan. Kyse on pitkälti ammattitaidosta. Tukkipuuta oli enimmäkseen nytkin kesällä pinossa  no oli kyllä tuossa talvellakin. Pitkähän tuo Perkon väli on jos aina 10-15 vuoden syklit on puuta myydä. Itsellä käytännössä joka vuosi.

  Perämurikka

  No eipä se kehuskellu.kehujat erikseen.ikäsä ite mehtäsä hoitanut ja jos on ollu tyytyväinen nii eikö se oo sillon ok?Ei ollu perillisiä mihin lie metät meni

  Perämurikka

  Mikä v…u siinä on että kauhia ruikutus jos joku toimii erilailla? Onko se joltain muulta pois?kaikki ei välttämättä laske pennejä vaan nauttii metästä.

  Jovain

  <p>Täällä esiintyy asiantuntijoina tahoja, joilla ei ole kokemusta peitteisestä metsänhoidosta. Tähdellisempää olisi keskustella siitä, mittä vuosikymmeniä kestänyt sulkuaika on aiheuttanut metsänhoidolle. Toisaalta siitäkään ei ole apua, kun se kokemus peitteisestä metsänhoidosta puuttuu.  Näkee vielä tänäkin päivänä, joskus 60-70 luvulla leimattuja metsiä, joissa metsänkuva ei ole muuttunut. Tuottavat edelleen tukkia ja ovat sitä tehneet ylimenokauden ajan. Eivät jää tuotossa jälkeen, kun huomioidaan hoidon kustannuksia. </p>

  mehtäukko

  Ketä kiinnostaa Joovainin menneisyyden haudankaivuu- jutut?

  ”Joku saa toimia vapaasti oloissaan erilaillakin”, mutta eipä siinä ole perusteita keskustella, vaihtaa mielipidettä.

Esillä 10 vastausta, 8,571 - 8,580 (kaikkiaan 10,063)