Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus UUDISTUMINEN

Esillä 8 vastausta, 51 - 58 (kaikkiaan 58)
  • Jatkuva kasvatus UUDISTUMINEN

    Jaksollisen kasvatuksen uudistamisen ongelmat on aika tarkkaan täällä jo käsitelty, siksi ajattelin tehdä tästä jatkuvan kasvatuksen metsän uudistumisesta oman keskusteluketjun.
    Omat havaintoni pienaukoista ovat, ettei ne uudistu toivotusti tai ei lainkaan, jos niissä ei ole ennen ylispuiden poistamista olemassa elinvoimaista taimikkoa.
    Voidaan sanoa, että metsän uudistuminen vanhemman metsän alle ja pienaukkoihin on enemmänkin hyvien sattumusten summa kuin automaattinen tapahtuma.
    Karumpien maiden männiköissä onnistumisen mahdollisuus uudistua oikealle puulajille eli männylle on suurin.
    Kuusi taimettuu myös, mutta valitetavan usein liian karulle maapohjalle.

  • Reima Ranta

    Emme kukkaan ole täydellisiä Gla.

    No jaa.

    Erään viriilin nuorenisännän perhe tuossa kasvoi niin vaudilla, että hänen naapurissaan asuva vanhaisäntä alkoi jo huolestua ja totesi, että eikö nyt jotain pitäisi panna jo väliin. Siihen nuori-isäntä totesi, että se on niin ”täyrellistä” ilman.

    Nostan sinulle Gla vilpittömästi hattua, tietosi metsäalasta ovat erittäin huippuluokkaa. Pykälät tunnet paremmin, kuin omat taskusi.
    Pieni asennevamma sinua minusta kuitenkin vaivaa ja se on harmillista. Jokin järjellinen selitys sille täytyy olla, jota nimimerkki ei kerro. On minusta kovin surullista, että talous- ja metsätieteet ovat ajautuneet tällaiseen vänkäykseen keskenään, kun olisi pitänyt kyetä tekemään rakentavaa yhteistyötä. Eturistiriidat ja perinteet niitä varmaankin selittävät, ja oma napahan meitä kaikkia lähinnä on.

    Minäkin pyrin tietysti sellaisen puumäärän maksimoimiseen, josta saisi mahdollisimman paljon euroja, mutta korko huomioiden.

    Ei tietenkään ole mitään mieltä maksaa lainasta korkoa 4% ja riskisijoitaa sitä kohteeseen josta saa tuottoa 2% jne. eli korko on huomioitava ja sen suuruus on väistämättä aika ratkaisevassa roolissa menetelmien taloudellisuutta arvioitaessa. Lisäksi Suomi on niin pitkä maa, että olosuhteetkin vaihtelevat rajusti.

    Jos saa metsän kasvamaan istuttamalla niin, että puusto 20-vuoden kuluttua on 200 m3/ha, niin toimenpide on varmaankin perusteltu. Se kestää jo luokkaa kuuden prosentin koron ja kolmen prosentin korolla paljaan maan arvoksi tulee jo yli 3000e/ha. Ehkä kuitenkin lannoituksia tuo jo vaatii.

    Reima Ranta

    Niin ja kiitos kiittämisestä uudehko …, minun keksintöni millään muotoa koron huomioiminen ei kuitenkaan ole.

    Gla Gla

    Kerrotko Reima vielä, mihin laskuesimerkilläsi pyrit? Saatko itse 0,2 ha aukon jollain perusteltavissa olevalla korolla uudistettua kannattavasti? Se, että keskityn toteamaan menetelmän kannattamattomuuden ilman sen tarkempia laskelmia ei tarkoita sitä, että käyttäisin nollakorkoa tai että mitään ristiriitaa olisi metsätalouden ja -tieteen välilä.

    pihkatappi pihkatappi

    Väittäisin että moni metsänomistaja pitää yhä 3 % korkovaatimusta pitkäaikaiselle sjoitukselle riittävänä. 3 % korolla metsänomistaja saa 1200 lämpösummalueen OMT:llä viljelyketjua käyttäen laskea paljaan maan arvoksi 3500 euroa, MT:llä 1800 euroa. Pienaukkojen tekeminen ajatuksella että josa sinne 10 vuodessa taimikko tulisi on tuolla korko vaatimuksella sama kuin repisi rahojaan. Paljaan maan arvo romahtaa viljelyketjua käyttäen MT:llä 4 % korko vaatimuksella vajaaseen 500 euroon, noin halvalla MT-aukkoja ei kuitenkaan saa ostettua.

    Olisiko siellä MT:llä sitten pienet saumat odotella ilmaisia taimia, jos niistä jo merkkejä on, OMT:llä tuo odotelu on mielestäni todella typerää.

    uudehko metsänomistaja

    Kehuin Reiman kirjoitusta, koska se avasi minulle uuden näkökannan puuttoman metsäpläntin uudistamiseen.

    Usein näen metsässäni pienen tuulenkaatojen, pinon pohjien tai jostakin muusta syytä syntyneen puuttoman paikan. Harmittaa, koska täysi kasvava metsä näyttäisi paljon paremmalta. Joskus ryhdyn toimenpiteisiin istuttaakseni aukkoon taimia, joskus odottelen luonnon tekevän tehtävänsä. Ratkaisu näyttää tapahtuvan kulloisen mieletilani mukaan.

    Reima tarjosi asiaan laskennallisesti ymmärrettävän ja selkeän taloudellisen laskukaavan. Sen mukaan kykenen arvioimaan, paljonko tienaan, jos istutan aukon itse. Onko istuttaminen sen vaatiman työmäärän arvoista?

    Mielestäni on selvää, ettei laskukaavan muoto ole mitenkään aukon koosta kiinni. On myöskin selvää, että muilla teetetty työ vaatii tarkemmat laskelmat kuin minun ”omatyöni”.

    pihkatappi pihkatappi

    Isot kuviot ovat ostajille mieleen, niissä koneisiin liittyvät siirtokustannukset eivät näyttele niin suurta osaa.

    Minäkin olen täydennysistuttanut pikkuaukkoja, joita on tullut tehtyä ihan tarkoituksella. Metsä on ollut niin eri-ikäisrakenteinen, tai ollut yksittäinen selvästi rehevämpi kohta vajaapuustoisena, 0,1 ha:n OMT alaltakin roskapuut pois ja jalostetut kuuset kuokalla tilalle. Kuitenkaan tuohon eri-ikäisrakenteisuuteen ei minun näkemykseni mukaan kannata pyrkiä, siitähän tässä on puhuttu.

    Omatoimisuutta vaatii juuri noiden pienten kuvioiden oikea-aikainen hoitaminen, se on pipertelyä, toki parhaan tuoton (ainakin teoriassa) saa kun käsittelee agressiivisesti ja ennenkaikkea omatoimisesti kaikki alueet mahdollisimman hyvään kasvuun. Kun on niitä suuria hyviä kuvioita hakkuuseen, nämä pienetkin tulee hoidettua samoilla koneilla ja samoilla kustannuksilla. Mutta jos on sitä ennakkoraivaamatonta harvennusta 10 hehtaaria niin eihän sitä taideta ihan normitaksoilla enää nykyisin ostaa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tarkkojen laskelmien teko ajan hukkaa,niiden lopputuloksena mikään ei kannata.Itse en ole laskelmia suuremmin pienistä investoinneista tehnyt,eikä ole pettynyt.Tilakaupoissa kylläkin kannattavuus mututuntumalla täytynyt tehdä,koska investoinnit suurempia.Lopuksi on todettava ,että paremmin on kannattanut,kuin alunperin ajattelin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Yli 0,3 ha aukko on pakko saada kehityskelpoinen taimikko lain mukaan. Laskukaava ei tässä maailmassa voi olla sama. Sitten alle 0,3ha aukossa kasvu ei ole niin hyvää ja kuolemankaistalla ei kasva puut kunnolla. Tuulipinta-alaa on pienaukotetussa metsässä enemmän. Pienaukotuksen tuotto ei uudistaamatta jättämisestä ole koskaan kannattavampi kuin paljaaksi hakkaaminen.

    Seuraavaksi voi UMO voi miettiä mikä hyöty on ollut harsittujen metsien tonttiin laitto ja vesitalouden kunnostaminen.

Esillä 8 vastausta, 51 - 58 (kaikkiaan 58)