Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Timppa

    Kyllä meillä jatkuvasti syntyy myös mäntyvaltaisia metsiä sopiville paikoille.  Parempi kuitenkin on sekin, että metsässä kasvaa kuusta kuin arvotonta vesakkoa.

     

    Näätä

    Timppa: ”En kyllä ymmärrä miksi näin päivänselvää asiaa joidenkin  pitää yrittää kiistää.”

    Kukaan ei kiistä, etteikö 80 vuoden päästä olisi perillisilläsi tai heidän perillisillään hieno metsä hakattavana. Mutta kumpikaan meistä ei osaa ennustaa paljonko tuolloin tai välillä tapahtuvissa harvennushakkuissa saadaan myyntituloja. Lähivuosien taimikon perustamiskustannukset ja taimikonhoitotoimenpiteiden kustannukset osaamme aika tarkastikin ennustaa. Asia mikä ei ole päivänselvää, on se, että onko taimikon istuttaminen taloudellisesti kannattavin ratkaisu. Kyllä sinne 80 vuodessa muutakin kuin heinikkoa syntyy, vaikka palstalla muuta väitetäänkin.

    Jovain

    Hyvä Timppa, eihän näin selvässä asiassa ole mitään kiistämistä. Ei ole myöskään turhan jauhamista, metsänomistajat kyllä tietävät mikä on puunkasvattamisen ”lisäarvo”. Kyllä se on siellä palvelutuotannossa ja sopii hyvin Ay aktiiville palkansaajalle, joita tämän palstan enemmistö on. Vähemmän jää tilaa metsänomistajalle, jota huolettaa metsänkasvattamisen tulevaisuus ja sen kannattavuus ja se, että metsänomistaja toimijana ei voi olla mukana.

    En usko edes metsänomistajien enemmistöön tällä palstalla, vaan edustamaanne kovaääniseen vähemmistöön.

    Timppa

    Päivänselvä asia on se, että saamme vuosittain myymistämme avohakkuista niiden paremman hinnan vuoksi uudistuskuluihin käyttämämme rahat verrattuna jatkuvien harvennusten hintoihin.

    Rehevillä mailla istutus on ainut mahdollinen vaihtoehto kunnollisen metsän perustamiseksi.  Toki aina jotain kasvaa, mutta sehän on ryöstöviljelyä, jos jälkipolville jätetään huonompi metsä kuin mitä aukossa kasvoi.  Kuka sellaista haluaisi?  Näätäkö?

    Karuilla mailla on mahdollista käyttää luontaista uudistamista tai kylvöä sen mukaan millaisiin lopputuloksiin haluaa päästä.   Itse näen tilanteen sellaisena, että pyritään saamaan jalostushyöty kylvösiemenillä.

    Tässä jaksottaisessa uudistusjärjestelmässä ei tarvitse ennustaa mitään.   Riittää, että osaa valita kullekin maapohjalle sopivan uudistustavan.

    Jätkä

    Voi hyvä ihme tuota JOOVAAN:ia.

    Metsänomistaja SAA olla kaikella tarmollaan mukana kaikessa touhussa, mitä metsässä tehdään. Kukaan ei sitä ole kieltänyt.

    Saa hakata ja ajaa itse, saa muokata maan itse, saa uudistaa haluamallaan tavalla itse. VAAN KUN EI VIITSI! Ei edes taimikonperkausta, vaikka siitä verovaroista maksetaan palkkaa, eikä taimikonharvennuksesta, vaikka siitä maksetaan samoista varoista palkkaa.

    AINOA, mitä metsänomistaja viitsii, on mouruta tukia moisiin hommiin, yleensä niitä ei kuitenkaan tehdä.

    suorittava porras suorittava porras

    Jatkan tuohon jätkän kommenttiin,että ei ole pitkäkään aika siitä , kun neuvottiin metsänomistajia raivaamaan hakkuualue koneellisen harvennuksen JÄLKEEN, että alueelle saadaan kemerat . Kenenkään mieleen ei tullut tehdä raivausta ennen hakkuuta , jolloin siitä olisi ollut jotain todellista hyötyä . Huonosti suunnattu tuki tukee vääriä valintoja ja on kokonaistaloudellisesti kelvoton vaihtoehto . Virheistä ja laiminlyönneistä tulee jokaisen kantaa henkilökohtainen vaastuu. Niistä ei ainakaan pidä palkita .

    Timpan ja Jätkän ajatusmaailmassa asetukset ovat kohdallaan . Tulevaisuuteen on ainakin pyrittävä panostamaan .

    Kyseessä ei pitäisi olla mitenkään poikkeuksellinen tai ylivoimainen asia . Teollisuus investoi tulevaisuutta silmällä pitäen. Asuntoja rakennetaan uusille sukupolville . Liikenneväylätkin tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin . Miksi metsä olisi poikkeus ? Vapailta markknoilta ostetun ”halvan” taimikonkin on joku istuttanut tai kylvänyt . Tuotantopanoksia on siihenkin käytetty vaikka” jovain ”on onnistunut palstaan pilkkahinnalla ostamaan . Rusinoita pullasta noukkimalla ei kovin pitkälle pötkitä .

    Metsuri motokuski

    Aika paljon täälläkin kirjoitellaan mitä taimikon perustaminen maksaa ja mitä sen hoito kustantaa. Usein ajatellaan että kyseessä on suuri investointi jollekka ei saa vastinetta.

    Tänä kesänä olen laskuttanut seuraavat hinnat:

    – taimien istutus 0.15 euroa / kpl. Istustusmäärä on ollut noin 1600 tainta /ha = 240 euroa / ha. Taimet ovat olleet 0,22 euroa / kpl joka on noin = 352 euroa. Muokkaus on ollut 360 euroa/ha. Uudistuskulut on ollut reilu 950 euroa / ha. Tietenkin kulut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa

    – taimikon perkaus on ollut keskimäärin 260 euroa / ha josta kemera osuus on 160 euroa. Metsänomistajalle on jäänyt maksettavaa 100 euroa / ha.

    – nuorenmetsän kunnostus on ollut tähän mennessä noin 340 euroa / ha josta kemeraosuus on ollut 230 euroa hehtaari. Metsänomistajalle on jäänyt maksettaavaa noin 110 euroa / ha, josta suurin osa verotuksessa vähennettävää tuloa.

    Jos lasketaan kaikki yhteen niin taimikon saa valmiiksi vieraalla teetettynä kannokosta ensiharvennukseen noin 1200 eurolla / ha. Minusta ei ole  ollennkaan kallis investointi

    Jos mietitään sitä mitä auton huollattaminen merkkiliikkeessä maksaa niin kustannukset pyörivät ainakin minulla noin 500 euron paikkeilla / kerta. Tämä sitten joka vuosi joten kolmantena vuonna huollot ovatkin jo kalliimpia kuin metsänhoito kannosta ensiharvennukseen.

    Puuki

    Voihan sitä kustannuksia verrata noinkin. Melkein oikein oli Mm:n lukemat; kemeratuki on nykyään verollista eli vähän nousee kustannukset tuosta.

    Hyväkasvuisilla kohteilla kannattaa sijoittaa mm. hyviin taimiin joilla saa nopeutettua kasvua. Mutta jos saman sijoitukset tekee alueella, jossa kasvu on esim. 1/3-osa siitä , niin kauan saa odotella että sijoitus tulisi takaisin. Esim.luontaisen uudistamisen ja viljelyn yhdistäminen on silloin useimmiten järkevämpää kuin kalliin uudistamisketjun käyttäminen.

     

    Näätä

    Metsuri motokuski, laskelmassasi unohtuu muutama työvaihe. Metsähän pitää perinteisen tavan mukaan raivata ennen hakkuuta tai ennen istutusta, jotta entiset alikasvokset eivät syö elinvoimaa uusilta taimilta. Lisäksi palstalla monet kertovat heinäävänsä useamman kerran taimikkonsa. Eikä se istutettu taimikkokaan aina 100 % varmuudella onnistu… No tämä ei ollut pointti vaan se, että kun taimikon saa perustumaan luontaisesti, jää tuo raha sijoitettavaksi jonnekin muualle.

    Suorittava porras mainitsee tulevaisuuteen panostamisen. Sehän se tässä vaihtoehtoisessa mallissa on juuri se pointti. Jos uudistan metsän luontaisesti, jää minulla rahaa sijoittaa jonnekin muualle. Se voi olla toinen metsäpalsta, asunto, arvopaperi tms. Muistakaa, että sen istutetun taimikon tulee tuottaa vähintään sama kuin luontaisesti syntyvän taimikon sekä sen vaihtoehtoisen sijoituksen!

    Visakallo Visakallo

    Olen aika monta luontaisesti syntynyttä taimikkoa auttanut tähän maailmaan ja vastaavasti aika monta kylvänyt ja istuttanut, eli vertailumateriaalia on käytettävissä. Ainostaan karummilla ja suoperäisillä mäntymailla luontaisesti syntynyt männyntaimikko pystyy jotenkuten kilpailemaan edullisuudellaan. Muulla maapohjalla tai puulajilla näin ei tapahdu.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 662)