Keskustelut Metsänomistus Kannattaako lisämetsän hankinta

 • Tämä aihe sisältää 44 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten AvatarJean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)
 • Kannattaako lisämetsän hankinta

  Olisi myynnissä 44ha metsätila josta olisin ehkä jättämässä tarjousta. Metsä on läpeensä samanikäistä noin 40 vuotiasta hiljattain harvennettua vt-männikköä. Osin välillä kivisempiä kohtia ja joitain kosteampia painanteita mutta käytännössä siis kaikki samalla kerralla käsiteltävää. Katselmoinnin perusteella seuraava harvennus tarve lienee noin 10-15v päästä. Ja täten ensimmäinen tulo tästä noin reilun 120te velkaraha hankinnasta siis aika pitkän ajan päässä. En tiedä onko tässä miehellä jokin ikäkriisi vai mikä mutta kovin meinaa tällä kertaa mietityttää onko hommassa mitään mieltä. Tovin saisi korkoja maksella ja kaikki raha pitäisi tähän nyhtää muualta. Saisiko palstalaisilta mietteitä ja henkistä tukea päätökseen? Kannattaako rueta taas kerran velalliseksi ja ostaa tuollaista ostajansa ikäistänsä metsää?

 • Puuki

  Joskus miettinyt , että miten jatkuva hyvin matala korko vaikuttaa talouden toimimiseen pitkällä aikavälillä.  Korkoja ”manipuloidaan” pysymään alhaalla talouskasvun lisäämiseksi . Korko% on keinotekoinen koska esim. talletuskorot ei ole nousseet yhtään.  Kannustetaan siis sijoittamaan eikä säästämään. Siksi useimmissa sijoituskohteissa on sitten paljon ilmaa, myös metsätilojen hinnoissa.   Jos ja kun tulee lamakausi tms, niin suurin osa sijoitusten arvosta tippuu paljon ja  osa ns. rahamarkkinatuotteista häviää kokonaan markkinoilta .  Jatkuvasti lainakorot ei voi olla alle reaalikoron.   Asia ”korjaantuu” yleensä jossain vaiheessa uusjaolla kuten teki esim.90-luvun alun lamassa Suomessa, kun pankit sai erityisoikeuden voittaa oikeudenkäynnitkin yrittäjiä vastaan.

  Rahaa ei kannata pitää säästötileillä koska  arvo vähenee jatkuvasti. Jos joku haluaa elää säästeliäästi, niin se ei oikein toimi enää ainakaan tilille säästämisellä.    Rahallahan on vain sopimuspohjainen vaihdantavälinearvo ja se voi vähetä ja joskus lisääntyäkin.  Joskus aikoinaan säästötilin korko oli aina suurempi kuin lainakorko.  Reaalista ostovoimaa rahalla oli silloin yleensä vähemmän ( tavan pulliaisilla)  ja liikenteessä / käytössä vähemmän kuin useimmiten nykyisin on.

  Kunttakerros

  ”Tämä palsta lienee pohjoisessa Suomessa? Keski-Suomessa hinta olisi noin kaksinkertainen.”

  Pohjanmaalla tämä on. Paljoa yli kolmen en ajatellut hehtaarista tarjota. Toki voi olla että puskaradio on tavoittanut jonkun joka tarjoaa enemmän tai myyjä ei tyydy saaminsa tarjouksiin ja kohde tulee sittenkin yleiseen myyntiin.

  jees h-valta

  Puukin kommenttiin: Ei tuo arvo säästötililläkään kovin kovaa kyytiä huonone. Ei siksi ainakaan kannata riskisijoittamaan lähteä. Olen yhden mamman sijoitustuottoa seurannut nyt viime vuosina ja pitää sanoa ettei tuotto maltillisella ( siis suht turvallisella) ole hääppöinen ollut. Aivan sama olisiko pitänyt säästötilillä senkin summan.

  Itämaan ihme

  Tarjota nyt kannattaa ainakin se mikä itselle tuntuu sopivalta hinnalta. Jos ei jää itselle, niin sitten ei.

  Julkisissa näiden isompien tilojen hinnat alkaa olla jo aikamoisia.

  aegolius

  >Olen yhden mamman sijoitustuottoa seurannut nyt viime vuosina

  ”Mammat” sijoittavat yleensä pankkien tarjoamiin sijoitustuotehimmeleihin (esimerkiksi kolmen osakkeen ”kori”), joiden päätarkoitus on antaa pankille sijoitettavaa pääomaa ja pitää asiakkaan tuotto pienenä tai nollassa – toki myös lähes olemattomalla riskillä. En pidä tuota juuri edes sijoittamisena.

  >Pohjanmaalla tämä on. Paljoa yli kolmen en ajatellut hehtaarista tarjota.

  Jos tässä 40-vuotiaassa pohjalaisessa männikössä on puuta esimerkiksi 100 m3/ha, niin markkina-arvo on lähellä 4000 €/ha. Olet varmaan Hannun (Liljeroos) hintaseurantaa seuraillut. Pohjanmaalla näytti olevan 3700 €/ha kieppeillä hehtaarin keskihinta ja myös 37 €/m3 puustokuution keskimääräinen arvo. Keski-Suomessa vastaava olisi 30-40 % arvokkaampi.

  käpysonni

  Kumma ettei kukaan ole maininnut tulevista eu:n metsien käsittelyä muuttavista määräyksistä, niillä tulee olemaan erittäin paljon metsätalouden kannattavuutta heikentäviä vaikutuksia. Tämä kannattaa ottaa huomioon, todennäköisesti avohakkuut tullaan kokonaan kieltämään, lisäksi ennallistamispakot ym. vaikuttaa.

  mehtäukko

  En jaksa vielä millään uskoa, että eu:n uhittelut toteutuvat. Voisiko kehitys luisua noin sekopäiseen politiikkaan, jossa maan metsätalous ja -teollisuus tuhotaan? Ja metsänsä jo hävittäneet tupruttelisivat vaan edelleen..!

  Jean S

  Aivan varmasti voi luisua. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Enemmistö, joka ei varsinaisesti ymmärrä asiasta mitään, päättää asioista vähemmistön vahingoksi.

   

  Visakallo Visakallo

  Kuinka moni uskoi Venäjänkään hyökkäävän Ukrainaan? Kyllä metsäasiat ovat EU:n komissiossa nyt sellaisten voimien käsissä, että kaikki on mahdollista. Suomen Luontopaneeli on täysin EU:n komisson ohjauksessa.

  Solmyr

  Jos lainan otat metsänostoon niin kannattaa ainakin harkita kiinteäkorkoista. FED lähtee vetään koronnostoja tälle vuotta ja eiköhän olla jossain 1.5-2% välimaastossa kun joulupukki tulee taas käymään.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)