Keskustelut Harrastukset Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

Tämä aihe sisältää 275 vastausta, 34 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi A.Jalkanen 1 kuukausi, 2 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 275)
 • Kauriiden kasvatuksesta Suomessa

  Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti valkohäntäpeurojen aiheuttamista vahingoista viljelyksille. ”Harmittaa sanoa, mutta näennäisviljelyä tämä tarkoittaa, kun osaa pelloista ei kannata peurojen takia viljellä tosissaan. Ennen tuhoja oli metsään rajoittuvilla pelloilla. Nyt peuroja on niin paljon, etteivät aukean keskelläkään olevat pellot säästy.”

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.389700

  Miksi peuroja ruokitaan, kun niitä on paikoin jo paljon?

  Satakunnan riistapäällikkö Antti Impola Suomen riistakeskuksesta kertoo, että tukiruokinnalla on ankarina talvina eläinsuojelullinen merkitys. ”Leutoina talvina ruokinta ei ole välttämätöntä, kovina pakkastalvina sitä tarvitaan. Ankarissa oloissa osa eläimistä voisi nälkiintyä.” Peurojen aiheuttamat vahingot lisääntyisivät, jos ruokintaa ei järjestettäisi.

  Ruokinnalla on iso merkitys myös metsästyksen kannalta, sillä 80 prosenttia saaliista ammutaan vahtimalla ruokintapaikoilta. Ruokintapaikkojen sijoittelulla pystytään Impolan mukaan jonkin verran ohjaamaan peurojen liikkeitä, esimerkiksi pois vilkasliikenteisten teiden ympäristöstä.

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.389950

  Peurat ja kauriit ruokailevat siis kesäisin ”sosialisoiduilla” viljelyksillä ja taimikoissa, ja runsaslumisina talvina ne ovat täysin riippuvaisia ruokintapaikoista. Tällainen menettely ei oikein vaikuttaisi täyttävän kestävän riistatalouden kriteereitä. Luulisi sen edellyttävän ainakin sitä, että riistaeläimet tulevat toimeen villin luonnon antimilla.

  Tulisiko siis helpommaksi ja halvemmaksi kasvattaa sama määrä kauriin ja peuran lihaa isohkoissa aitauksissa Uuden Seelannin tapaan? Ei tulisi liikennevahinkoja eikä punkkitauteja. Jäljelle jäisi hirvi, jonka metsästykseen kaikki keskittyisivät, ja kanta saataisiin Lounais-Suomessakin vakiinnutettua alueellisen riistaneuvoston toiveiden mukaiselle tasolle.

 • Gla Gla

  Ajalliset resurssit on priorisointikysymys, ei riittävyyskysymys. Sinähän jatkuvasti ajelet palstoillesi ties milläkin asialla. Hirviä karkottamaan, jos et muuten. Jos priorisoit nuo muiden asioiden edelle, älä huijaa itseäsi vetoamalla aikapulaan.

  Miksi muuten kauriin metsästys ei sinua kiinnosta, kun ase ja lupa on jo olemassa ja ampumataito riittää vaikka mihin? Ei tarvitse olla riippuvainen muiden aikatauluista, edes ampumakokeeseen ei tarvitse mennä.

  suorittava porras suorittava porras

  Kehittely esittämäni haasteen ympärillä jatkuu . Metsälehti vilautti vihreää valoa ja pari yhteistyökumppania samoin .Teema saattaa laajentua metsien käsittelyyn tavalla , joka vähentää hirvituhojen riskiä. Päivän mittaan voidaan tutustua erityyppisiin kohteisiin.

  ”Työvälineenä” ampumamittelössä voisi olla ilma-ase . Sopisi Annelinkin käteen , eikä metsästyskortti olisi pakollinen , vaikkakin suotava perusvalmiuksia ajatellen.

  Suunniteltu tapahtuma sijoittuu Jyväskylän lähistölle valtatie 23:n tuntumaan. Rakennellaan myöhemmin tapahtumaa koskeva keskusteluketju , kun saan neuvotteluja pidemmälle.

  jees h-valta

  Glan metsästysintoilu alkaa jo kummastuttaa. Kait minä tosiaan priorisoin mutta siinä listalla ei ole kyllä metsästystapahtumaa edes viimeisellä sijalla. On aivan erityyppisestä ajankäytöstä kyse jos mennään metsälle. Ainakin minun vanhanajan metsästystavallani. Eli tosiaan MENNÄÄN METSÄÄN.

  MJO

  Tekstistä päätellen oksentelu on tuiki tavallista suorittavan piireissä. Jos oikein keittolounasta suosittelee suolistajille.

  itse en ole koskaan nähnyt tai edes kuullut moisesta. Varmaan johtuu vähästä 20v  kokemuksesta  hirvihommista. Varmaan kaadetut hirvetkin ovat olleet pelkkää aloittelijan onnea.

  Gla Gla

  Jees: ”Glan metsästysintoilu alkaa jo kummastuttaa.”

  Onko intoilua vastata keskustelussa sinun kommentteihisi? Puhutaanko me metsätalouden sorkkaeläintilanteessa ollenkaan samasta asiasta? Minä luulin, että kyse on ratkaisua kaipaavasta ongelmasta, mutta ehkä olen väärässä, suorittava oikeassa ja taimikoita tuhoavat ja punkkeja levittävät kaurislaumat vain pahaa unta tai korkeintaan indikaattori hoitorästien määrästä.

  ”Ainakin minun vanhanajan metsästystavallani. Eli tosiaan MENNÄÄN METSÄÄN.”

  Avaatko vähän tuota sinun vanhanajan metsästystapaasi, kun en tuosta sitä hahmota?

  jees h-valta

  Asia on varsin hyvin hahmotettavissa kun suljetaan pois tieltä ampuminen ja ruokintapaikoilta ampumiset. Eikö Gla silloin jää vaihtoehdoksi lähinnä metsässä metsästys jota voidaan toteuttaa ajavalla koiralla tai miehissä ajolla. Ja kun mainitsen että Satakunnassakin borrelioosia tarttui 58 kertaa ihmiseen viime vuoden aikana. Ja se tarkoittaa kaksinkertaistunutta määrää. Joten metsästäjien toimet eivät ole onnistuneet lainkaan kauriskannan hillitsemisessä josta syystä saamme kohta miettiä täysin uudet eväät metsästykseen. Ruokintakielto nopeaan ja metsästytoimien uudelleenorganisointi lupavapaaksi ja kaikkien metsästysoikeuden haltijoiden omalla tavallaan hoidettavaksi. Tavat eivät sen enempää kuulu millekkään organisaatiolle. Pääasia että tämä eläinsirkus saadaan nopeaan lopetetuksi vieraslajilla.

  Gla Gla

  Nuo ovat sinun näkemyksiä, joita en ymmärrä.

  Tieltä ampuminen (tien tyypistä riippuen) on kiellettyä. Lain mukaisessa tilanteessa en ymmärrä siihen liittyvää ongelmaa.

  Niin kauan kuin ruokintapaikkoja on ja elukat siellä parveilevat, tottahan sieltä niitä kannattaa kyttäämällä metsästää, eikä tyytyä huutelemaan ruokintapaikkojen turmiosta.

  Metsäkaurista ei yleensä vieraslajiksi lasketa (hiusten halkomiseksi menee keskustelu siitä, onko se vieraslaji) ja se on lupavapaata eli ei kaipaa muutoksia. Vhp on eri asia, kun vaatii luvat. Mutta kun pyyntiä pitää tehostaa, miksi haluat asettaa sille rajoitteita ja samaan hengenvetoon poistaa rajoitteet?

  jees h-valta

  En aseta muuta rajoitetta kuin eettiset metsästyksen pelisäännöt. tuo ei ole metsästystä jos nojaillaan autoon tai lämmitellään kyttäyskopissa ja ammutaan eläimen totutulle ruokintapaikalle. Muuten olen valmis vaikka auttamaan metsästäjiä kunhan peli on tervehenkistä metsästystä. Taitaa sitten olla kaupungistuneelle Glallekin? vieras käsite. Eläimet kulkevat tiettyjä polkujaan joten ruokintapaikka ei ole ainut paikka jossa voidaan jopa kyttäysmetsästystä harrastaa. Ei se tarvitse kuin kuutamoöitä ja hyvää kärsivällisyyttä niin sillä saadaan jo samaa aikaan. Se miksi täyskielto ruokinnalle on juuri siinä ettei tarvitse silloin pitää tätä turhaa spekulointia saako siihen ampua vai ei. Kun ei ruokita asia on terveellä luonnollisella tavalla jokaisen metsästäjän kehiteltävissä miten saalistaan hakee. Silloin myös luonto tuhoaa heikot pois kuten luonnossa kuuluukin.

  suorittava porras suorittava porras

  Jossakin vaiheessa Jesselle ovat suorastaan tyrkyttäneet mahdollisuutta hoitaa peuraongelmaa maillaan pyytämällä mukaan seuraan . Eipä kelvannut tämäkään mahdollisuus ja tuskin kelpaa lopulta pyyntiluvista vapauttaminenkaan. Kaikki olisi toisten tehtävä.  Mutta ehkä oikeasti on parempi ,että ne metsästävät ,ketkä osaavat ja osuvat . Jessestä ei oikeisiin toimenpiteisiin löydy miestä.

  jees h-valta

  Kyllä vain. On varmasti nytkin mahdollista mennä seuraan ja hirviporukkaan ja ainakin heti saa peuran omaan tahtiin pyydettäväksi. Mutta olen tainnut jo kertoakkin, ehkä jonkunkerrankin että metsästys ei ole tämänhetkisessä priorisointiohjelmassa edes hännän huippuna. Ja miksi olisi kun lihaa tulee ilmankin aivan riittämiin. Nytkin on vielä pakkasessa aika hyvä klimppi hirven lihaa. On oikeus olla myös järkevä ja tehdä vain järkeviä toimia joilla saadaan metsätalous pysymään tuottokunnossa Metsästys ottaa aivan liikaa aikaa teki sitä miten tahansa. Varsinkin seuratasolla. Ja viihdyn paljon paremmin tehokkaammissa toimissa kuten esim. metsätöissä. Myös mökkeily ja remontoinnit sun muut menee edelle. Tuntuu ainakin täälläpäin niitä ”uhanalaisia” metsästäjiä riittävän ilman minuakin. Tosin tehottomia mutta siihen kulttuuriin ei yksi mies pysty vaikuttamaan. Se on liian pitkän velttoilun tulosta.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 275)