Keskustelut Metsänomistus Korruptio- onko sitä metsissä ?

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 490)
 • Korruptio- onko sitä metsissä ?

  Uutisista putkahtaa aika ajoin suuremman luokan korruptio-uutinen. Emer.prof. ASalmisen mukaan ”pienempiä” on tänä vuonna 30-40.! Mehtäukon mielestä paljon. Kuinkahan lie metsä-alan tila? Rakennuspuoli ollee puhtoisin…

 • Visakallo Visakallo

  Jätkä: ”MHY ostamaan ja välittämään puutavaraa vientiin.”

  Kyllä sitä vientipuuta meilläpäin MHY nyt välittääkin, ja sitä tehtiin myös 90-luvun laman aikana.

  Jovain

  Kannattaako valittaa, jos ei ole esittää uutta tilalle. Metsuri motokuski: Mikä yksi uusi organisaatio? (Osuuskunta). Tai mehtäukko, suljettu sopimus ei kuulu metsänomistajalle yhtään mitään. Metsäkupsan Mhy, metsänomistajan tili ei paljoa puheiden lisäksi pulskistu. Ei ajatustakaan siitä, miten voisi olla toisin ja toimia paremmin.

  Jätkä sentään on tullut järkiinsä ja ansaitsee tunnustuksen. Tuo esiin tavan ”metsänhoito-osuuskunta”, vaihtoehdon puukauppaan ja korjuun järjestämisee toisella tavalla.

  Eikä vaan ulkomaille, vaan myös kotimaassa. Eikö puulle löydy menekkiä. No, on löytynyt tähänkin asti, mutta hinnalla, joka vastaisi paremmin metsänomistajien tavoitteita.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Minä olen edelleen sillä kannalla että jos tienestiä tulee lisää, sitä tulee hyvästä metsänhoidosta ja teollisuuden puustamaksukyvystä. Jälkimmäinen riippuu tuotteiden menekistä ja arvosta. Jos esimerkiksi ligniini menee polton sijaan akkuteollisuuteen, sellu tekstiileiksi, mäntyöljy ja hartsi kemian teollisuudelle ja niin edelleen.

  Mutta jos Jovain ja muut keksitte oikein viisasten kiven, niin se uusi puukauppatapa varmaan sitten yleistyy vauhdilla. En oikein jaksa uskoa että puun vienti jalostamattomana olisi sellainen. Osa lisäarvosta jää silloin saamatta jalostusketjussa.

  Jos tuo viisasten kivi lisää metsänomistajan tuloa, niin se olisi erinomaista. Muistetaan kuitenkin että ne välikädet, jotka ehkä halutaan pois, tekevät puukaupasta sujuvaa ja logistisesti tehokasta. Jostain syystä teollisuudella olisi juuri nyt maksukykyä mutta ei halua. Tätä taustaa vasten metsämaan hinnat ovat erikoiset kun ne koko ajan nousevat. Onko metsä nyt turvasatama kun muut sijoitukset näyttävät epävarmoilta?

  mehtäukko

  Satusetälle edelleen muistutus: puukauppa on kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti ”suljettu” sopimus. Älä kehtaa vänkylöidä asioihin jotka eivät sinulle kuulu.

  AJ. Markkinathan ne hinnat määräävät. Haluttaisiinko joku markkinahäiriköksi? Silloin myhistys korjuineen näyttäköön esimerkkiä. Heillä on vähiten hävittävää.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei puumarkkina tarvitse häiriöitä vaan mieluummin tasaista kehitystä niin että kohonneet tuotantokustannukset huomioidaan. Miksi osakkeenomistajan pitäisi olla se joka saa ylijäämän joka syntyy hyvästä suhdanteesta. Sen ymmärrän että yrityksille syntyy voitoista rahaa uusiin investointeihin ja tuotekehitykseen. Myös puuntuotannon talouden tulisi olla kestävällä pohjalla.

  mehtäukko

  Kyllä kyllä. Milloinka alkutuotannossa kuin monessa muussakaan täällä kolkassa on voitu olla tyytyväisiä? Mehtäukkokin on aikoinaan syyllistynyt ostamaan Saksasta uitetun 300:n farkkuMersun. Kotimaan autokauppiailla vastaava kiesi oli silloin lähes 14.000 mk kalliimpi! Maajussit ym. yrittäjät tuovat traktoreita,kaivinkoneita ja kaikkea muuta rautaa jatkuvasti keski-euroopan huutokaupoista jne. jne.

  Mo:n on aivan tyhjä takoa päätään Karjalan mäntyyn kohtuullista paremmilla hintavaateilla. Valitettavasti.  Ei ole todellisia paukkuja. Mutta on keskityttävä tekemään puuntuotannon asiat mahdollisimman järkeviksi tilallaan. Noita leimikoita kiertäessä siihen jos mihin olisi aihetta.

  Jovain

  AJ: Tuskin on tarvetta opponoida teollisuuden hyvään puuttumisella. Eihän tässä siitä ole kysymys, tai klusterin minkään muotoisesta alasajosta tai muuttamisesta huonompaan suuntaan, päinvastoin. Vaan täydentämään, voi sanoa myös kehittämmään korjuuta parempaan suuntaan. Osuuskunta pohjaisena, saada metsänomistajat paremmin osallisiksi. Vaikuttaa tietenkin puukauppaan, on suuntaamassa sitä enemmän hankintakaupan, toimituskaupan suuntaan.

  Perko

  On puoli milj. puunmyyjää mutta vain 3-5 ostajaa niin suhde rehdille kilpailulle ja kaupalle on ”syvältä”.  Ostaja on laatinut parisivua sääntöjä pienellä tekstillä.  Varastoi  ostoksensa korvauksetta myyjän maalle  ja myyjänriskillä vuosiksi.   Tuo on räikeä ostajan markkina-aseman vääristymä johon kilpailuviraston tulee puuttua.

  M-teollisuuden ei ole ollut tarpeen  jalostaa juuri kuorimista pitemmälle tuotteitaan koska  raaka-aineen hintaa on  voitu tiputtaa  ja tulosta on syntynyt halvoin kustannuksin vanhoilla koneilla.  (Sama  tapahtui maidon jalostuksessa kun  Valio kaappasi pienet ja isot juustojalostamot).

  Palkatut yliopiston kemistit ja fyysikot  ovat korvanneet teräviilarit.  Tuloksena  puu on pilkottu ”atomeiksi”. Kokoamalla niistä sopivan  uudet yhdisteet ” mäntysuopa ”  on  puulle  luotu laajat käyttökohteet.  Puun myynti ja osto pitää hajottaa samoin ja koota myös uudelleen!

  mehtäukko

  Joko valo alkaa juurenpäässä välähdellä ?: ”Eihän tässä siitä ole kysymys, tai klusterin minkään muotoisesta alasajosta tai muuttamisesta huonompaan suuntaan, päinvastoin.”

  Klusteri varmasti pitää oman korjuunsa näpeissään, kysymys on kuitenkin niin suurista vastuista. Saahan sitä uutta pyörää keksiä, mutta senkin muoto on oltava toimiva!

  mehtäukko

  ”…vain 3-5 ostajaa niin suhde rehdille kilpaoilulle ja kaupalle on ”syvältä”.  Ostaja on laatinut parisivua sääntöjä pienellä tekstillä.  Varastoi  ostoksensa korvauksetta myyjän maalle  ja myyjänriskillä vuosiksi…”

  Perkolta ei totuutta siteeksikään.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 490)