Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • harrastelija harrastelija

    ”Jätkä” $ Kun sahalla tehdään nippukatkaisu, niin mitä ihmeellistä siinä on? Etkö ymmärrä käsitettä Tasausvara? $

    Aikavälillä 1958-64 tein tukkeja ensin kaarisahalla / justeerilla ja kirveellä, vuodesta 1960-> m.sahalla ja kirveellä. Tasausvara oli silloin nimeltään justeeraus. Mo:na ja tekomiehenä sitä noijuttiin ylimääräisenä menekkinä, koska tukissa se oli 6″ ennen kuin jalkamitalla mitattiin varsinainen tukin pituus. 16′ oli aika yleinen mitta, se on 48,8 dm. Pyöristettynä 49 dm, ja siitä kun jaetaan 3 dm:n välein, tulee mittoja 46, 43, 40, 37,,, 52,55.

    Yleiamaailmainen vientimitta oli jalkaperusteinen. Kaivospuut olivat yleiseti joko 6 ’ tai 10 ’. Mo:n ja metsurin kannalta aikamoinen uudistus oli silloin, kun tukki mitattiin todellisena katkaistun kartion tilavuutena. Metsurijätkänä ollessa sai tekopalkan ja mo puun hinnan  lieriön tilavuutena latva halkaisijana.

    Noita sahatavaran kuivattuja lumppeja on välistä polttopuun pituisina. Kuivattuna se on aika tulenarkaa.

    Visakallo Visakallo

    Kummisetäni työskenteli aikoinaan vientipuutavaran huolintatehtävissä.  Pääsin kerran hänen kanssaan käymään sahatavaran pituuspaketointilaitoksella. Paketoidun nipun pään tasaavaa isoa sirkkeliä katsoessani tajusin, mistä ne sedän kanttikkaat saunapuut olivatkaan peräisin!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vähän huolestuttaa, miten metsaan.fi-palvelun käy metsätietolain uudistuksessa. Jos palveluun jätetään julkiseksi vain ns. hilatieto, jolla kukaan ei tee mitään, pakotetaan metsänomistajat valitsemaan joku palveluntarjoaja (vrt. sote-uudistus), joka jalostaa hilatiedosta kuviotason tiedon, sekä asiakkaan niin halutessa tulevan tuotoksen ennusteen sekä toimenpide-ehdotukset eli nk. metsäsuunnitelman. Nykysysteemissä palvelussa on kuviotason metsävaratieto, jota metsänomistaja jakaa haluamilleen tahoille. Nähtäväksi jää, onko uusi systeemi parannus entiseen; ehdotus valmistuu vasta syksyllä. Maalaanko mörköjä seinille, mutta yhtenä riskinä voi olla, että metsänomistajat sitoutuvat entistä tiukemmin valitsemaansa palveluntuottajaan.

    Puuki

    Mikä siinä muuttuisi mo:n kannalta nykyiseen nähden , jos vain hilatieto olisi julkista ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos oikein ymmärrän, metsänomistajalle ei tulisi uudistuksen jälkeen käyttöön enää kuviotietoa.

    Metsuri motokuski

    Ei kai ne nyt tuollaista ole suunnittelemassa ? Vastahan metsäkeskus on markkinoinnut ohjelmaa ja sen ominaisuuksia. Onhan järjestelmä kuitenkin rahoitettu verovaroin ja luulisi että jonkilainen avoimuus ja valinnan vapaus metsänomistajien suuntaan säilyy. Mallihan varmaan sopii teollisuudelle mutta ei metsänomistajille.

    Toivottavasti MTK ja Mhy:t ovat hereillä ja torppaavat esityksen.

    mehtäukko

    Jos tuo on suuntaus,kyllä vääryys taas rehottaa.

    Esittikö Mk Metsään.fi:in markkinoidessaan tällaisen muutoksen olevan alunperinkään tulossa? Jos ei, on mo harhaanjohtaminen oikein tosissaan toteutettu!

    Ja vaikka kuinkin verovaroja suunnitelmaan on käytetty,mutta onkait nyt päivänselvää,että yleisen julkistamisen mahdollisuudesta olisi pitänyt kertoa.?!

    Vai milloin metsävaratieto on sosialisoitu yleiseen jakeluun?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä vähän taustaa kiistalle:

    mehtäukko

    Etämetsänom.Rauno Numminen:

    ”..En näe avoimuudessa suurta ongelmaa.Kuvion arvo ei saa olla avointa tietoa,motit ja puulajit kyllä…”

    En ymmärrä moista pelleilyä muutoin kuin että puhuu omien metsiensä puolesta.

    Onko yleistä tietoa ja velvollisuus ilmoitella sijoitusasuntojensa osoitetiedot ja neliöt tai rahoitussijoitusten kohteet ja alkupääoma?

    Metsuri motokuski

    Luulin ihan oikeasti että MTK on metsänomistajan asialla, mutta paskan marjat. Sehän ohjaa metsänomistajat suoraan mhy:n asiakkaiksi. Juuri kun päästiin metsänhoitomaksuista niin sitten otetaan toiset keinot jolla asia hoidetaan. Keneltäpä ne yksityismetsien metsänomsitajat saavat hilatiedot auki kuin mhy:ltä tai sitten metsäyhtiöiltä. Oiva keino ohjata asiakkaita mielensä mukaan omiksi asiakkaiksi ja siten kaventaa valinnan mahdollisuutta.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 438)