Keskustelut Harrastukset Luoko riista hyvinvointia?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)
 • Luoko riista hyvinvointia?

  Tuoreessa Metsästäjä-lehden pääkirjoituksessa, ”Jokainen erämies tiedottaa”, Suomen riistakeskuksen johtaja Reijo Orava selostaa viimeisimmän metsästykseen suhtautumista koskevan mielipidetutkimuksen tuloksia. Kirjoituksen alussa hän toteaa seuraavaa: ”Suomalaisten suhtautuminen metsästykseen on nyt myönteisempää kuin koskaan aiemmin mielipidetutkimusten aikakautena.” Kirjoituksen lopussa on luettavissa: ”Yleisempääkin hyvää uutista kannataa levittää: Riista luo hyvinvointia.”

  Ilmeisesti metsästäjäpiireissä suunniteltu metsästäjätutkimus oli tehty siten, että kyselyyn vastanneet olivat pakoitettuja vastaamaan kyselyn tehneiden tavoitteiden mukaisesti. Esimerkiksi hyvin harva suhtautuu metsästykseen tapahtumana kielteisesti. Metsästäjien pitäisi hyvin monen mielestä metsästää hirviä ja karhuja nykyistä hyvin paljon enemmän. Tätä ei tutkimuksessa mainittu tai kysytty.

  Tuosta ko. kirjoituksen viimeisestä lauseesta voi olla jopa täysin eri mieltä. Sen oikeellisuutta ei tue edes nyt tehty metsästäjätutkimus.

  Metsästyksessä saadusta saaliista runsas valtaosa kertyy hirvieläinten lihasta. Siis tutkimus koskee lähinnä hirvieläimiä, mutta sitä ei tutkimukseen osallistujille kerrottu. Tulos olisi ehkä ollut toinen, jos olisi rohjettu kysyä suhtautumista hirvenmetsästykseen ja sen aiheuttamiin hirvikolareihin, metsänhoito-ongelmiin ja yhteiskunnallisiin menetyksiin.

 • mehänpoika

  Pyyntiluvallinen hirvieläinten metsästys on tehnyt hirvestyksestä hirvenlihantuotantoa. Se on etääntynyt alkuperäisestä metsästystavasta. Se on saanut hyvin paljon pahaa aikaan yli 40 vuoden aikana. Niistä esimerkkeinä ovat turmat liikenteessä ja vahingot taimikoissa. Valiettavasti niiden aiheuttajista ei vielä ole saatu ketään edesvastuuseen.

  Metsästyksen tuomista tuloista tapahtumapaikkakunnille muistetaan metsästäjien toimesta tiedottaa aina sopivan hetken tullen. Niistä tiedotetaan ehkä liikaakin. Kuitenkin metsästysvarusteissa liikkuva metsästäjä harvemmin menee vilkastuttamaan ravintolapalveluita.

  Eväät ja makkaratulet viikonloppujahdeissa ovat yleisemmin käytössä. Muuten jahdit menevät turhaksi ajeluksi. Siinä ei enemmälti työpaikkoja synny. Lähinnä metsästäjien palvelua varten suurin toivein rakennetut erä-hotellit ovat yleensä menneet konkurssiin. Siinä ovat samalla haihtuneet ilmaan myös yhteiskunnan myöntämät avustusmiljoonat.

  Ainakin hirvenmetsästys on luonut jo riittävästi pahoinvointia.

  Rane

  No joo.Mehänpojalla ei näköjään näin viikonloppuna logiikka pelaa.
  Nuo kuuluuttamasi metsänhoidolle ja liikenteelle aiheutuvat ongelmat johtuu siitä että hirviä ei metsästetä riittävästi.Jos metsästystä lisätään ongelmatkin vähenee mikä olisi tietysti positiivista.

  mehänpoika

  Hirvet ovat tuoneet mukanaan inhottavan hirvikärpäsen. Yleensä hirvikärpäsiä on sitä enemmän, mitä tiheämpi on hirvikanta. Ainakin talvehtimisalueilla on hirvikärpäsistä ollut todellista riesaa jopa metsänhoitotöitä tekeville. Sieltä on jouduttu syksyisin lähtemään niitä jopa karkuun.

  Tänä vuonna voi hirvikärpäsistä olla kuitenkin normaalia vähemmän riesaa, epäilee Oulun yliopiston hirvitutkija Mervi Jaakkola (Karjalainen 19.7). Marjakausi kun on aikaistunut lämpimän kesän ansiosta ja pitkään jatkunut kuumuus on voinut haitata kehitystä ja kotelo voi kuivua.

  Hirvikärpäsiä vähentävä tekijä on tutkijan mukaan myös hirvikanta, jota on pienennetty vuosituhannen alun 140 000 päästä nykyiseen 80-90 000 hirveen.

  Metsien monikäyttöä rajoittava ja synkistävä hirvikärpänen haittoineen on ollut jo pitkään huonontamassa hyvinvointiamme. Tähänkin hyvällä tahdolla onlisi helppo saada parannusta. Kaikki on kiinni hirvipolitiikasta. Näin minun logiikka pelaa sunnuntaiaamuna.

  6 m3 6 m3

  Todella sumeaa logiikkaa mehanpojalta. Soveltuu jopa riekkoluvan Savukoskelta ostaneelle.

  tamperelainen tamperelainen

  Nyt kuusmottinen perusteluja hirvenlihan kasvatuksen puolesta ,kiitos!
  Metsänomistajan omaisuutta hyödyntää yhä useampi,mutta laskun maksaja on aina vain metsäomistaja

  6 m3 6 m3

  Aloittajahan tuota kokoajan perustelee. Oulunlaanin etelapuolella sana riista kasittaa nakojaan vain ja ainoastaan hirven. Samoin kuin ainoastaan tuon samaisen rajan etelapuolella hirvi aihettaa kuusettumista ja sita myota maaperan happamoitumista.

  6 m3 6 m3

  Korjaan edellista. Joensuu-Kuopio- Kokkola linjan alapuolella tuo on ainut totuus.

  mehänpoika

  Hirvi aiheuttaa Etelä-Suomen metsien kuusettumista, mikä lisää juurikäävän aiheuttamaa runkojen lahovikaisuuden leviämistä sekä tulevaisuudessa samoilla alueilla metsien kirjanpainajatuhojen yleistymistä.

  Myös metsäpaloherkkyys lisääntyy laajojen kuusikkoalueiden yleistyessä. Rauduskoivun kasvatus kivennäismailla ehkäisisi tehokkaasti metsäpalojen kesäaikaista etenemistä, mutta hirvituhojen pelossa vain harva ryhtyy kokeilemaan raudukselle uudistamista.

  Metsien happamoituminen on yksi ”6 m”:n esille nostama kuusettumisen aiheuttama haitta. Yleensä puusto kestää hyvin happamaa maapohjaa, mutta haittana on pitemmällä ajalla kuntan paksuuntuminen pieneliöiden toiminnan hidastuessa. Siitä aiheutuu metsämaalle ilmanvaihto-ongelmia ja myös ravinnekierto hidastuu. Vaikutukset kohdistuvat metsän kasvuuun, sitä pienentäen tulevaisuudessa. Tehokas muokkaus uudistettaessa lieventää vaikutusta vitkän aikaa.

  suorittava porras suorittava porras

  …niinhän ne kuusettuvat metsät joo ! kts. lukijoiden kuvat siv.25 ”Suomen metsät kuusettuvat uhkaavasti…” , joskin pääasiassa aivan muista syistä , kun ”mehänpoika ” antaa ymmärtää .

  6 m3 6 m3

  Tuo happamoituminen taitaa vaivata vain mehanpojan ja Anttoon metsia. Useita kommentteja tuli humus ketjussa jotka osoittivat etta kuusen aiheuttama happamoituminen on pelkka kupla. Vai onko vain mo. hapan? Johtuisiko siita ettei ole paassyt hirviporukkaan? Samoin aloittaja nakee ainoastaan hirven riistaelaimena. Onhan se toki suurin ja arvokkain, muttei ainut. Samoin aloittaja on kasittanyt omalla tavallaan Metsastaja lehden paakirjoituksen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)