Keskustelut Harrastukset Luoko riista hyvinvointia?

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)
 • Luoko riista hyvinvointia?

  Tuoreessa Metsästäjä-lehden pääkirjoituksessa, ”Jokainen erämies tiedottaa”, Suomen riistakeskuksen johtaja Reijo Orava selostaa viimeisimmän metsästykseen suhtautumista koskevan mielipidetutkimuksen tuloksia. Kirjoituksen alussa hän toteaa seuraavaa: ”Suomalaisten suhtautuminen metsästykseen on nyt myönteisempää kuin koskaan aiemmin mielipidetutkimusten aikakautena.” Kirjoituksen lopussa on luettavissa: ”Yleisempääkin hyvää uutista kannataa levittää: Riista luo hyvinvointia.”

  Ilmeisesti metsästäjäpiireissä suunniteltu metsästäjätutkimus oli tehty siten, että kyselyyn vastanneet olivat pakoitettuja vastaamaan kyselyn tehneiden tavoitteiden mukaisesti. Esimerkiksi hyvin harva suhtautuu metsästykseen tapahtumana kielteisesti. Metsästäjien pitäisi hyvin monen mielestä metsästää hirviä ja karhuja nykyistä hyvin paljon enemmän. Tätä ei tutkimuksessa mainittu tai kysytty.

  Tuosta ko. kirjoituksen viimeisestä lauseesta voi olla jopa täysin eri mieltä. Sen oikeellisuutta ei tue edes nyt tehty metsästäjätutkimus.

  Metsästyksessä saadusta saaliista runsas valtaosa kertyy hirvieläinten lihasta. Siis tutkimus koskee lähinnä hirvieläimiä, mutta sitä ei tutkimukseen osallistujille kerrottu. Tulos olisi ehkä ollut toinen, jos olisi rohjettu kysyä suhtautumista hirvenmetsästykseen ja sen aiheuttamiin hirvikolareihin, metsänhoito-ongelmiin ja yhteiskunnallisiin menetyksiin.

 • jees h-valta

  Heh! Tuo japine kuvaa kyllä hyvin Lapin metsästäjiä.
  Eipä niistä savuista riistaa hoidella kuin korkeinrtaan pakastimeen.

  mehänpoika

  japine: ””Lapissa kertoivat, että kylän tunnetuin vanha metsästäjä oli nähnyt ko. lehden kaverillaan, ja kysynyt ”Hyvä lehti, mistä sen saa tilattua?”” (Kyseessä oli riistanhoitomaksun maksaneelle tuleva Metsästäjä-lehti)

  Tämä ”kylän tunnetuin vanha metsästäjä” ei ollut ilmeisesti ikinä maksanut riistanhoitomaksua, koska ei ollut saanut ko. maksuun sisältyvää lehteä. Tämä ”japinen” esimerkki kuvaa hyvin metsästäjien napamiesten suhtautumista esimerkiksi metsästyslakiin.

  Tällaiset nykymuotoisen metsästysharrastuksen lieveilmiöt sopinevat tämän otsikon alle siinä mielessä, kun niistä koituu runsaasti tilastoimatta jäävää kustannusta, mikä heikentää yhteiskunnan taloutta:

  Metsästyksen valvonta, riistan haavoittuminen, vahingonlaukaukset, salametsästys, hirvien aiheuttamat liikenne- ja metsätaimikkovahingot, hirvien aiheuttamat metsäojien tukkeutumiset, hirvieläinten loisena elävän hirvikärpäsen aiheuttama haitta metsänhoidolle ja metsien monikäytölle sekä petoeläinten aiheuttama uhka ja vahingot luonnossa liikkujille sekä porotaloudelle aiheuttavat tilastoimatta jäävää menetystä metsänomistajille ja valtiontaloudelle.

  Pienemmällä hirvikannalla menetykset olisivat lähes suorassa suhteessa pienemmät.

Esillä 2 vastausta, 71 - 72 (kaikkiaan 72)