Keskustelut Metsänhoito Männyn konekylvö vs käsinkylvö

 • Tämä aihe sisältää 83 vastausta, 30 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 83)
 • Männyn konekylvö vs käsinkylvö

  Merkitty: 

  Mikko Riikilä kirjoitti Metsälehdessä 9/2017 sivu 14:

  Konekylvö on edullisin ja parhaan tuloksen antava menetelmä.  Siemenet sattuvat aina tuoreeseen kivennäismaahan.

  Käsinkylvölle on vaikea keksiä järjellistä perustetta…”

  Ollaan harrastettu konekylvöä vuosina 2011-16 aika moneen, yleensä puhtaaseen mäntymetsään, tehtyyn aukkoon.  Joskus kylvö on onnistunut hyvin, joskus melko hyvin.  Mutta on sitten useampia tapauksia, ettei tulos ole ollut  Mikon lupaama.  Joskus on heinä nitistänyt sirkkataimet.  Joskus ei kuitenkaan ole havaittavissa mitään silmin nähtävää syytä huonoon taimettumiseen.

  Olen myös harjoittanut aiemmin käsinkylvöä erilaisilla apuvälineillä (viimeksi kylvösauva) edellisenä syksynä laikutettuihin kohteisiin.  Niissä taimettuminen on onnistunut yleensä erittäin hyvin ja omien (epätieteellisten) havaintojeni mukaan taimien kasvuun lähtö on ollut nopeampaa kuin konekylvössä.  Meillä on toki erittäin kiviset ja mäkiset moreenimaat ja lajittuneilla maalajeilla tasamaalla tulos voisi olla toinen.

  Siis meikäläisen havaintojen perusteella käsinkylvö laikkuihin antaa varmemmin halutun tuloksen.  Siinä pystytään peittämään siemenet.  Ne eivät luultavasti ole niin alttiit kuivumiselle kuin pinnalle puhalletut ja taimet saavat paremman lähdön.  Mahdollinen sadekuurokaan  ei niin herkästi vie siemeniä mennessään.  Eivätkä peipot tai muut linnut löydä. niitä.

  Millaisia kokemuksia on muilla?  Ja siis Mikolle tiedoksi, että kyllä käsinkylvölle voi keksiä järjellisiä perusteita.

   

 • arto arto

  Kummsti ne siemen 🌳 saa metsän aikaseksi. Tuuli levitää siemenet rikotuun maahan. Siin se. Aikoinaan kylvin useita satoja ha. Pullo jossa metalli kierre korkki. Siihen sopiva reikä. Tuli aina noin 10 simmentä kerralla. En polkenut äestys alueilla myt niissä kasvaa hienot männiköt.

  jees h-valta

  Olen kerran turvealan uudistanut siementämällä enkä pidä sitä kovin onnistuneena ratkaisuna. Toki metsä on tullut mutta yhtä paljon siemenpuista ja jo olleista pienistä taimista kuin siemenistäkin. Kyllä istutustaimi on varma ja paras ja heti näkyvä tasaisen metsän kasvattaja.

  rööri roope

  Tulhan noita kylvettyä.Alkon pullo oli hyvä kuten edelleen.Arto juotko pullon tyhjäksi vai kaadatko maahan?Mite meni korona vai ootko työkyvytön?

  Pärjäile  jätkä tulee neuvoo puun kasvusta ja kun ei kato kun jatsarin kärkee.

  Muuten koronaviirus ei oo hallinnassa kuten jätkän runkkari toteemi marin väittää.

  Esim Niiralasta kulkee 250 venäläisrekkää päivittäin.Lisänä elämän sulostuttajat suomen peräkammarin pojille eikä mitään karanteenia.

  Tää on tosi.

  Metsänmies

  Tuo Arton konsti riittää. Itse olen työssäni tehnyt samanlaista kylvöä. Puolen litran muoviseen limsapulloon siemenet, korkkiin sopiva reikä, siinä kylvökone. Oikean kokoinen reikä syntyy pienellä harjoittelulla. Siitä vaan syytää siemenet laikkuihin tai mättäisiin. Mitään peittelyä ei tarvita, luonto hoitaa jatkotoimenpiteet. Olen käynyt monella kylvämälläni kohteella jo ajat sitten raivaamassa, enkä ole tavannut aluetta, missä kylvö ei olisi onnistunut.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Tolopainen

  Taitaa Visakallon omat kylvöt rajoittua pirttiviljelyksiin. Selkeästi töpinän miehiä.

  Visakallo Visakallo

  Meikäläisen pirttikylvökset ovat itäneet vain kome kertaa, mutta metsäkylvökset yli miljoona kertaa.

  arto arto

  Rööille töissä olen en siis työkyvytön. Tuli nuorena viikonloppusin muutama puteli tyhjennettyä. Ja kierrettyä suomea. Vanhenuttua ne jää nyt vähemmälle

  metsä-masa metsä-masa

  Onko samoja huomioita ?:  Hienomaalaji kuivalla- ja kuivahkolla kankaalla näyttää olevan kylvölle hankala, kun yöpakkasrouste nostaa sirkkataimet ylös toistuvasti. Männyn istutus syvään tasaisen taimikon saamiseksi näyttää olevan siinä parempi valinta !

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kyllä on, metsä-masa. Myös turvemaa on huono alusta kylvölle rousteen takia.

  Puuki

  Kerran kylvin mä/ku -sekasiemenillä erään melko rehevän hiesumaakuvion , osan alueesta istutin kuuselle, osa jäi luonnon uudistettavaksi kivikkoisuuden takia.  Kuusen taimet ja mä-siemenestä lähteneet kasvaa hyvin ja mä/ko- luonnontaimia on tullut paljon lisäksi.  Laikkumättäisiin kylvöä ei suositella mutta männyt lähti  kylvettyinäkin  sillä kohteella hyvin kasvuun.  Kuivilla ilmoilla ei ehkä onnistuisi.   Kuusen kylvö ei onnistu juuri koskaan.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 83)