Keskustelut Harrastukset Menetetty mesimarja?

Esillä 7 vastausta, 71 - 77 (kaikkiaan 77)
 • Menetetty mesimarja?

  Metsänhoito-osiossa ketjussa ”Avohakkuu sopii hyvin Pohjolan ilmastoon” on muutama mesimarjaa koskeva kommentti. Parasta lienee yrittää kerätä palstalaisten mesimarjatietous oman otsikkonsa alle.

  Kiinnostuin viime kesänä luonnonvaraisesti kasvavan mesimarjamme (Rubus arcticus) tilanteesta, kun havaitsin eräällä avohakatulla alueella runsaasti ”maamuuraimen” viehättävän punaisia kukkia. Siispä kysyin yllä mainitussa avohakkuuta käsittelevässä ketjussa palstalaisten viimeaikaisia kokemuksia ja havaintoja mesimarjasta. Siinä yhteydessä ainoastaan nimimerkki ’vänkäri’ kertoi saunarantansa esiintymästä. Epäselväksi jäi kuitenkin silloin (heinäkuu), millainen oli marjojen muodostus hänen kasvustossaan.

  Olen kiitollinen kaikille, jotka tahtovat jakaa kokemuksensa ja tietonsa mesimarjasta. Erityisesti kasvupaikan luonne kiinnostaa, samoin marjojen esiintyminen. Vanhat muisteluksetkin asian tiimoilta ovat kovasti tervetulleita.

 • Visakallo

  Näkyy Wikipediassa mesimarjan vähenemisen syynä olla, – kuinka ollakkaan, metsätalous! Eipä ollut taaskaan käynyt kirjoittajien mielessä, että karjan metsälaidunnus on muisto vain.

  arto

  Näkyy niitä olevan edellisellä var.perkkuu kuviolla oli paljon .Samoin ahomansikkaa. Hyviä taukopaikkoja.

  Timppa

  Minun mielestäni metsälaiduntamisen loppuminen ainakin paikoin hävitti mesimarjat.  Ei tietenkään metsätalous, joka ei useinkaan vaikuttanut mesimarja-alueille.  Lehmät sen sijaan pitivät heinän kurissa, mikä mahdollisti hennon kasvin menestymisen.

  Typpilaskeumallakin saattaa olla osuutensa.  Heinäkasvusto on voimistunut.

  Tosiaankin joskus aukosta löytyy hyvin mansikkaa.

  A.Jalkanen

  Pinsiön taimisto ja muutama muu näkyvät myyvän mesimarjan taimia. Eri lajikkeita pitää istuttaa samaan kasvustoon, jotta varmistetaan pölytys. Lisäksi kasvatusohjeissa mainitaan, että kasvualustan pitää olla rikkakasviton ja kasvia ei saa lannoittaa liikaa. Vaikuttaa siis ketokasvilta – hento kasvutavaltaan ja heikko kilpailija. Eipä siis ihme että on menestynyt laitumilla. Myös kulotus saattaisi auttaa sitä torjumalla rehevöitymistä.

  Tikan poika

  Oulun korkeudella mesimarjaa kasvaa saaristossa ja merenrannoilla. Koivumetsä (60-80m3) joka sopivan harva luontaisesti / tai harvennettu ja maaperä on hiekkaa. Mutta kuitenkin kostea kun vesi huilaa aika ajoin. Heinää voi olla mutta se on yleensä harvaa.

  Mantereella olen parissa paikassa törmännyt mesku esiintymään. Tuoreenkankaan painanteissa joissa on koivu-kuusi sekametsä. (Verhopuuasento) ja yllätys.. ne on vanhoja niittyjä ollut. Maaperä on ollut kuitenkin hiekkaa vaikka siinä on ollut ,hyvin ohut turvekerros.

  Mantereella mesku sato oli hyvä. 2-3 v. Puuston poiston jälkeen. Sitten liika heinä kasvu valtasi paikan.

   

  Vanhemmat ihmiset puhuu että meskua kasvoi ihan tavallisella pellolla ennen mutta rikkakasvi aineet lienee ne hävittäneet. (Näin tuumivat)

  Mutta nämä vain minun havaintoja.

  Hämis

  Hyvistä kukinnoista huolimatta marjoja ei näkynyt etelässä. Liekö muuten aikojen alussa ollut. Jokusia lillukanmarjoja.

  Puuki

  Metsätalous on osin syynä mesimarjan vähenemiseen. Kun auraus on pääosin lopetettu ja siirrytty kääntö-ja laikkumätästykseen, väheni mesimarjojen kasvupaikat metissä.

Esillä 7 vastausta, 71 - 77 (kaikkiaan 77)