Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,908)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • suorittava porras suorittava porras

    Vie aikansa tottua siihen ,minkä tilan kantavilla teloilla varustetut koneet vaativat. Tämä korostuu  urien risteyksissä ja erityisesti ,kun käytetään pitkätelaista kymppipyörää. Olisiko sitten mukavampi laskea kolhittuja puita ,jos ura on liian ahdas?

    mehtäukko

    sikari…”ja älyttömät risteysalueet?…” Jos niin on, on jokin ihmeellinen tekotyyli taustalla??

    Käytäntöhän on se, että esim. sula-aikana metsäteillä ei ajeta, pinot tehdään leimikosta päin. Jos maasto on kantavaa, urat tehdään pisimmästä sivusta aloittaen säännöllisinä lenkkeinä tien varteen, josta kokoojalla pinoille.

    Missä siellä on ”älyttömät risteysalueet”??

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    TiTu-menetelmää voisi kehittää vielä pitemmälle: ottaisi tekoälyn arvioimaan alkutilanteen. Varmaan se oppisi erottamaan riskikohteet jotka pitää ennakkotarkastaa maastossa ennen ostoa. Laserkeilausaineisto olisi siis oston ja leimikon suunnittelijan apuna. Lisäksi kuvion aiempi käsittelytieto. Jos alueelle on tehty taimikonhoito muutama vuosi sitten, se on todennäköisesti kunnossa.

    Tomperi

    Epämääräinen kuvio rajoiltaan pinta-ala alle hehtaarin, siinä sitä onkin aihetta seurausta suhteellisenn suuren ajoura pinta-alaan.  Mutta ei tarvitse  olla huolissaan, olen nähnyt useita tapuksia joissa ajourat ovat metsittyneet kuusen taimilla luontojjaan niin siitähän sikiää jatkuvan kasvatuksen ala kun seuraavalla kerralla siirtää ajouran uuteen paikkaan. tai hakkaa aavohakkuulla ja ei tarvetta uudistustöihin koska  kuviolla on riittävästi luontaista taimiainesta.

    Tomperi

    nop just TiTu menetelmä, kustannustehokkain juupa juu… kukahan laatii sopivat parametrit… noh tietysti tekoäly senkin tekee.

    Panu Panu

    Viimeisimmässä ensiharvennuksessa omassa metsässäni havaitsin ajourien osalta mm. seuraavaa:

    – Uria on lähdetty tekemään yhteen suuntaan mutta sitten onkin tehty myös toiseen suuntaan, tuloksena ”ruutukaava”.

    – Ajouralta lähtee kolme haaraa viistoon niin lähellä toisiaan, että sain ne kaikki helposti samaan valokuvaan.

    – Risteyksiin ja haaroihin on hakattu pienaukko. Täydennysistutin ne kuusella (männikössä) niin, että jäi vielä hyvin tilaa koneille liikkua seuraavassa harvennuksessa.

    Ostava sellufirma ei nähnyt ongelmaa, perusteli mm. kuvion epämääräisellä muodolla vaikka se oli lähes suorakulmio.

    En ihmettele Metsäkeskuksen löydöksiä enkä sitä, että ongelma on nimenomaan ajourien haukkaamassa pinta-alassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Pikkuisen epämääräinen voi olla ,vaikka onkin suorakulmio. Kun on vähän laaksoa ja kukkulaa sekä pimeää ja enemmän tai vähemmän peitteinen maisema , voivat urat ”lähennellä ” toisiaan ihan luonnollisista syistä. Telavehkeet eivät ole myöskään parhaimmillaan kaltevilla pinnoilla ja tuolloin tilantarve on suuri . Liukkaalla pinnalla huomattavan suuri.

    sikari

    Elikkä käymättömät vehkeet?

    Per Ä Reikäs

    Venäjästä tuleepi mieleeni sananparsi:

    Hullun kanssa saa vängätä ja vasikan kanssa juosta

     

    Nostokoukku

    Vielä työelämässä ollessani ehdin muutaman vuoden tutustumaan laserkeilausaineistoihin ja niistä johdettuihin käsittelyehdotuksiin. Muutama havainto laserkeilauksesta: Jos on kaksijakoinen puusto, esim. korpikuusikko jossa järeää kuusta ja seassa pinotavarakokoista saman ikäistä, niin laskee niistä epämääräisen keskiarvon. Yhden puulajin järeissä puustoissa ei oikein kai luota itseensä puulajien suhteen. Jos puhdas männikkö, niin esittää siihen varulta kolmasosan kuusta. Puulajien tunnistus heikkoa. Tasakokoisissa puustoissa pituus pitää paikkansa, mutta ilmoittaa rinnankorkeusläpimitan muutaman sentin yläkanttiin. Taimikot ja nuoret puustot aina reiluun 10 metriin mitäsattuu koiranoksennusta kaikilta puustotunnuksilta. Esimerkki: kesäkorjuukelpoinen avohakkuuesitys kolmevuotiaaseen kuusitaimikkoon. Perusteluna väärä puulaji. Taimikontarkastaja oli lisännyt puustotietoihin kuusen lisäksi muutaman tuhatta metristä hieskoivun. No meni se oikein korjuuajankohdan esityksessä, talvellahan noita kuusia ei olisi löytynyt. Omalta osaltani asiaa helpotti, että työalueellani ei varmaan ole hehtaariakaan missä en ole jo aikaisemmin käynyt. Työn tekemiseen, jos tarvitaan kertymätiedot puu- ja tavaralajeittain, aineistosta oli saman verran apua kuin harakasta sian teurastuksessa.

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,908)