Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,907 vastausta, 73 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta, sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 1,908)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Hämis

    https://youtu.be/tx2IIrxNAGs

    Mehtäukko, tuossa oli ongelmia, jos vaastaaviin tilanteisiin jotain helpotusta merkkiväreistä, en tiedä.

    Toki kikkare osui tuulettimeen jo, kun aliskasvusta ei ole menty läpi sovelletulla raivuulla missä ennakko tehdään kasvussa olevaa kuusta säästäen.

    Jätkä

    Suoriutuva:”On vahvoja viitteitä siitä , että relaskoopilla arvioitujen kohteiden runkoluvut eivät osu aina kohdalleen. Runkomäärä on todellisuudessa monesti taulukkoarvoja pienempi. Tämä tarkoittaa sitä ,että relaskoopin avulla määritetty pohjapinta-ala antaa joskus liian suuren runkoluvun koealalle. Pohjapinta-ala suosituskäyrällä ja runkoluku onkin jo suositusten alarajan tuntumassa.”

    Voi RISTUS mitä pimeyttä! Etkö tosiaan tajua ristiriitaa jutussasi?

    Pohjapinta-alaan perustuva ohje on täydellinen. Pohjapinta-ala kertoo tasan tarkkaan oikean tunnuksen, kun määritellään oikeaa tavoitetta, eli sitä, että puusto pystyy käyttämään maaperän koko kasvukyvyn täydellisesti siitä mittaus- ja harvennusvaiheesta eteenpäin.

    Tuohan on jo paljastunut kontrollimittauksissakin, että runkoluku puomilla haparoiden menee aina liian harvaksi. Kyse on selkeästi väärästä mittausmenetelmästä, jota ei kaiken lisäksi ole osattu käyttää – sitäkään edes.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Runkolukutavoite pitää siis olla oikea suhteessa jäävien runkojen kokoon. Kun tämä on kohdistettu oikein, riittää puomilla mittaaminen. Työmaata aloitettaessa pitää tehdä se kalibrointi, mutta siihen periaatteessa riittää siis moton mittalaite, ei tarvii välttämättä kahlata lumihangessa relaskoopin kanssa. Kuten aiemmin keskusteltiin: mittaamalla selviää kuinka paljon yksi jäävä runko tuo lisää pohjapinta-alaa.

    Jätkä

    Selityksiä liian voimakkaale harvennukselle on kyllä tullut, mutta ne ovat vääriä. Sen lisäksi ajourat ovat edelleenkin päin prälautaa: = liian leveät risteyksiin tehty toripaikka ja urat on aivan liian tiheässä ja harvassa.

    Haluaisin kuitenkin nnähdä sen mopokuskin, joka tekee runkolukuun perustuvan harvennuksen alaharvennettuun, yläharvennettuun, laatuharvennettuun, ennakkoraivattuun -raivaamattomaan enskaan ja energiapuupalstaan, sekä kolmoskehitysluokkaan käyrille osuvan harvennuksen.

    Koneella mitataan poistuvien puiden rinnantasamittoja, ei jäävien.  Kyllä alalla olisi ”Paljon nuijalla töitä”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kaikille osapuolille ketjussa tämä lienee oppimisen ja ryhdistäytymisen paikka. Metsänomistajien pitää laittaa tulille parempia leimikoita (1), puuta ostavien pitää suunnitella palstat paremmin ennakkoon (2), ja lopuksi korjuuta tekevien pitää tehdä työ niin että syntyy hyvää laatua (3). Jos 1 ja 2 on tehty miksi myös 3 ei onnistuisi.

    Jotenkin tuntuu liian helpolta selitykseltä että korjuujäljen seurannassa syntyy systemaattinen virhe, joka johtuu siitä että mitataan runkolukuja kun pitäisi mitata pohjapinta-aloja. Ei ole kyse rakettitieteestä. Mutta toki tämäkin mahdollisuus kannattaa tutkia.

    suorittava porras suorittava porras

    Jätkän kannattaa tutustua ohjeeseen , jossa kerrotaan ,miten puoliympyräkoealan puut mitataan. Otetaan kouraan keskiarvorunko JÄÄVIEN puiden kokoluokasta ja mitataan se ,ei poistetuista, ja tarvittaessa useampikin ,jos epäilyttää . Syötetään ohjelmaan alalta laskettu kappalemäärä ja syötetään kärjestelmään. Kone kertoo , onko tiheys sopiva. Herjaa heti ,jos on harvennettu liikaa.

    Puuki

    Huonopuoli on jos jää urien leveys ja uraristeysten vaikutus huomioimatta.  Mutta syyt liika harvuuteen voi olla moninaiset, eipä silti.

    Metsuri motokuski

    Nyt puuki osui asian ytimeen.  Puomilaskennassa voi tapahtua systemaattinen virhe. Juuri tuon ajourien ja risteyksien vuoksi.  Periaatteessa ei näin pitäisi olla jos runkoluku ja jäävän puuston pituus syötetään valmiiseen taulukkopohjaan niin kuin nykyään pääosin yhtiöiden leimikoilla tehdään. Samahan tehdään periaatteessa relaskooppimittauksellakin. Virhe voi olla esim laskentakaavassa johonka on syötetty tietty ajouraleveys. Jos ajouran leveys muuttuu suuremmaksi niin ilman muuta jäävän puuston määrä todellisuudessa jää alhaisemmaksi kuin puomimittaus sen osoittaa. Voi olla että ajourien välissä oleva harvennustiheys ei olekkaan niin pielessä vaan ajourat ja risteykset vievät liian paljon pinta-alaa. Tämän korjaaminen tietenkin edellyttää kapempia uria ja se taas edellyttää kapempia koneita.

    Tomperi

    Miten relaskoopilla lasketaan runkoluku, runkoja kpl /ha?

     

    Tomperi

    Kyllä yksi virhelähde on se, että mhy:n väki markkinoi energiapuu tai ensiharvennushakkuita sillä perusteella että hakkuuseen saadaan yhteiskunnan tukea. Miten sellainen mhy:n metsäasiantuntija säilyttäisi työpaikkansa jos tekisi niin että ei kannata vielä hakata etttä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua hakataan ja laskun lähettäs sanomisistaan ja mittauksistaan.  Kylllä vaaan mulle on muodostunut selkeä kuva että mhy organisaation toimintaa ohjataan vahvasti ylhäältä päin teollisuuden tarpeiden mukaan.

Esillä 10 vastausta, 1,071 - 1,080 (kaikkiaan 1,908)