Keskustelut Metsänhoito Metsän uudistamisen kustannukset

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 192)
  • Metsän uudistamisen kustannukset

    Olen vanhoilla päivillä ajautunut ns sellaiseen tilaan että voi sanoa olevansa metsänomistaja,  jonka puuston ikä vaihtelee siellä 50 ja sadan vuoden välillä.  Kun on seurannut metsien uudistamista, kysellyt ja lukenut yms niin tuntuu järjettömän kalliilta ja epävarmalta että tekisi päätehakkuita ja uhraisi metsän uudistamiseen 1500 jopa 2000 euroa per hehtaari. Miten se voi olla kannattavaa, siksi tilasin metsälehden ja aloin seurata  lehteä ja uutisia…  ja ihmeteltävää riittää edelleen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katselin juuri kaupungin äskettäin raivaamalle latupohjalle syntynyttä männyn ja kuusen luontaista taimiainesta. Männyt pisimmillään jo yli 10 senttiä kahden kasvukauden jälkeen. Pohjaksi olettaisin juurikin hietamoreenia. Paikoitellen kyllä heinän kanssa tulee ongelmia. Olisi kelpo tapa saada sekametsä vaikka kaistalehakkuulla, eikä maksa kuin muokkauksen verran.

    Panu Panu

    Kyllä mätästyksessäkin säästää jos mättäitä tehdään vähemmän. Ei välttämättä ihan samassa suhteessa kuin mättäitä vähennetään. Jotkut palveluntarjoajat kyllä hinnoittelevat mätästyksen per mätäs mikä on tietysti paras tapa.

    Runsaan istutustiheyden voi nähdä vakuutuksena, se onkin paras perustelu tähän asti. Itse en näe tarvetta tuollaiselle vakuutukselle mutta kokemukseni metsätaloudesta on vasta 14 vuotta mikä on tällä alalla vähän. Koko ajan oppii.

    Minulla on muuten samanikäinen istutusmännikkö MT-pohjalla kuin Lietzénin kuusikko (28v). Se on harvennettu 2 kertaa, harvennuksissa poistettu 100m3/ha, toisessa jonkinverran tukkia. En ole mitannut tämänhetkistä tilannetta mutta arvioisin 100-150m3/ha. Tämä lienee aika normaalia kasvua toisin kuin Lietzénillä. Seuraavaksi on vuorossa lannoitus ja 3. harvennus varmaan 35 vuotiaana, siinä pitäisi jo tulla tukkia joka puusta. Sitten taas lannoitus ja 43 vuoden kohdalla katsotaan puiden kokoa ja tukin hintaa. Jos ne ovat OK niin päätehakkuu, muussa tapauksessa uusi lannoitus ja päätehakkuu 50v kohdalla. Näin siis jos ei tiukkasyisestä tukista aleta maksamaan huomattavasti korkeampaa hintaa.

    AMMATTIMIES AMMATTIMIES

    TÄÄLÄN PÄIN ON MONIT KYLVÖN,ISÄNTÄT HARMITELTUT ETÄ.MITÄN TULI TEHTYÄ KUIN,E1 TAIMIT OLE NOUSTUT,KUNTOLA ON JÄÄNTYT UUTISTUS,EPÄN TÄYTENLISESKI.VAIN KUIN ON LAITETUT AUKOLEN,TAIMIT NIIN ON TAIMIT JO,KASVUSA PITKÄLÄ SEKÄN,HYVÄSÄ  VAUHTISA.SEKÄN KUIN ON OLTUT SUOMIN AMATI,METURI TAIMIN LAITOSA NIIN,VARMUUTELAN ON TULOSA RAHA METÄ.E1 KANTATA SÄÄSTELTÄ VÄÄRÄSÄ,PAIKASA MUUTEN VOI JÄÄTÄ METÄ TILI,PIENEKSIN.

    Puuki

    Jos haluaa saada mättäitä sen määrän kuin on esim. sovittu 1800 kpl/ha,niin kannattaa käydä mittakepin kanssa katsomassa  tuleeko niitä sen verran vai ei .

    (Ps Miten ihmeessä tämä vanha postaus tänne on nyt mahtanut putkahtaa ?)

    PS 2.  Nyt oli erikoinen viime kesä ja kylvöt epäonnistui monin paikoin koska heinäkuu oli niin kuiva.  Saattoi kuivaa jokunen istutustaimikin siinä erämaakuivuudessa,  ja niin hän niitä on näkynyt kuivaneenkin toisin paikoin.

    Per Ä Reikäs

    Metsähän on jääkaukauden jälkeen tänne itse jo tullut, ilman ihmistä silloinkin.

     

    Puuki

    Itsestään se metsä tullee joskus melkein joka paikkaan täällä Suomessa varsinkin.  Voi viedä aikaa esim. vaikka jopa 100 v jos on oikein heikosti taimettuva alue.

    Männyn kylvöstä tuli mieleen, että onko kellä kokemusta kylvettyjen alueiden siemenen lähdöstä kasvuun vasta myöhemmin  seur. keväänä , jos on kylvö sakannut kuten viime kesänä kuivuuden takia ? Voihan olla että ei ehtineet tulla sirkkataimiasteelle, silloin luulisi olevan mahdollista .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Uudistusalojen täydentyminen kylvöä seuraavana kasvukautena johtuu joko luonnonsiemennyksestä tai mahdollisesti jälki-itämisestä.

    Yli-Vakkuri (1963) on osoittanut, että pieni osa männyn kylvösiemenestä voi kuivina kesinä säilyä itämiskykyisenä seuraavan kasvukauden alkuun saakka.

    http://metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article6881.pdf

    Visakallo Visakallo

    Aloittajalle kommentoisin, että vuodesta toiseen täällä on esitetty mitä moninaisempia korkolaskelmia uudistamiskustannuksista, mutta erittäin harvoin niissä on huomioitu luontaisen uudistumisen hitaus, epävarmuus,  ja jopa täydellinen epäonnistuminen. Eikö sillä olekaan hintaa, että maapohja makaa vuosia, jopa vuosikymmeniä tuottamattomana? Miksi tällaista valikoivaa korkolaskentaa on yleensäkään alettu käyttää, kun se ei anna metsänomistajan kannalta oikeaa vertailutulosta?

    Puuki

    Luont.uudistumisen onnistumisen tai epäonnistumisen tod.näk.  riippuu paljon paikallisista olosuhteista; mm. kasvupaikkatyypistä, maalajista, siementävästä puustosta, kasvatettavista puulajeista, maanmuokkaustavasta ja -ajasta,  säästä, hyvien siemenvuosien vaihtelusta .

    ”Oikeaa” tulosta ei tule , jos oletukset ei pidä ollenkaan paikkaansa.  Ei juuri kannata luottaa luont. uudistumiseen esim. rehevällä Omt:llä jossa ei ole ennestään alikasvosta valmiina.  Paikallistuntemustakin tarvitaan, jotta voidaan tietää paremmin etukäteen uudistumisesta.

    Myös istutus tai kylvö voi epäonnistua vaikka niissä  riski on yleensä pienempi kuin luont. uudistamisessa .  Silloin jos verrataan vaikka  2 eri menetelmää, pitää laskea (ottaa huomioon ) riskilisät molemmille erikseen , jos niillä on paljon eroa.   Tutkimuksiakin erilaisten uudistustapojen onnistumis%:sta on olemassa.

    Ola_Pallonivel

    Kovin tuntuu mustavalkoiselta RR:n ajattelu. Se mikä toimii Lapissa, ei välttämättä toimi etelässä. Ja tietenkin päinvastoin.

    Laitoin Google hakuun ”investoinnin kannattavuuteen vaikuttavat tekijät” ja ensimmäisten hakujen joukossa oli eräs opinnäytetyö

     

    Muutamia poimintoja:

    -Välttämättömyysinvestoinnit perustuvat esimerkiksi johonkin lakiin, ja ne ovat sen vuoksi pakko toteuttaa.

    -Investointeja voi siis luokitella eri tavalla. Luokittelu ja määrittely on kuitenkin erittäin tärkeää, koska esimerkiksi erilaisille investoinneille on erilaiset tuottovaatimukset, ja erityyppisiin investointeihin käytetään erilaisia laskentamenetelmiä.

    -Kiinteistöihin liittyy jonkin verran erityispiirteitä verrattuna muihin investointi- ja sijoituskohteisiin.

    -Kiinteistöillä on myös vakuusarvo.

    -Arvioidaan investointilaskelmilla investoinnin kannattavuutta. Niissä otetaan huomioon kustannukset, tuotot ja riskit.

    -Investointien rahoittaminen on merkittävä osa yrityksen talouden pitoa. Suurten investointien rahoituskysymykset ratkaistaan usein kannattavuuslaskelmia tehdessä. Pienten investointien osalta rahoitusta voidaan tarkastella myös investointipäätöksen jälkeen. Olennaisinta rahoituksen kannalta on, kuinka suuri osa investoinnista voidaan rahoittaa yrityksen tulorahoituksella sekä erilaisilla tuilla ja mikä osa pääomarahoituksella. Rahoitus myös rajoittaa investointien tekemistä, sillä kaikkia kannattaviakaan investointeja ei ole mahdollista toteuttaa käytettävissä olevilla rahoitustavoilla.

    -Riskin kasvaessa myös tuottovaatimus kasvaa.

    Tuo viimeinen ranskalainen viiva on hyvin oleellinen. Jos jätät aukon uudistamatta, riskit kasvaa. Jos istutat esim. kuuselle, uudistuminen on melko varmaa. Näille ei voi käyttää samaa tuottovaatimusta.

     

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 192)