Keskustelut Metsänhoito Metsänhoidolliseti kestävät hakkuut.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 79)
  • Metsänhoidolliseti kestävät hakkuut.

    Tässä aamun valkenemista odotellessa. Mitäpä mieltä olette nykysistä hakkuumääristä, että onko kestävää? Entäpä hiilinieluista. Säilytetäänkö vanhat metsät vaiko isketäänkö potttiputkella jalostettuja taimia muokattuun maahan hiiltä sitomaan. Ajatus tuli mieleen kun aamuradiosta kuuntelin eduskuntatyön jättäneen Pertti Salolaisen huolestumisen maailman luonnon tilasta. Vituroilleen näyttää menevän Suomi metsähommissa. Avohakkuita vain tehdään. Kuulemma parikin kertaa oli käynyt lentokoneella Amatsonin sademetsiä kuvaamassa ja kovin huolissaan oli.

  • Visakallo Visakallo

    Vanhoja ei pitäisi muistella, mutta Reva-Kertulle voisin hieman kertoa asioita 30 vuoden takaa. Elettiin Holkerin hallituksen aikaa 1989. TV-haastattelussa pääministeri kehui hallituksensa saavutuksia ja Suomen huimaa taloudellista menestystä. Kaikki oli erinomaisesti, ainostaan maataloudesta pitäisi ottaa vielä löysät pois. Tutustuin heti tuon haastattelun jälkeen hallituksen uusiin maatalouden tuotannonmuutos-sopimuksiin. Vielä varmistussoitto kunnan maataloussihteerille. Hallituksen tarjous oli niin avokätinen, ettei siitä voinut kieltäytyä. Lehmät korkealaitaiseen ja pellot metsälle! Maksettiin iso korvaus karja- ja maatalouden lopettamisesta, ja vielä kaiken lisäksi pellonmetsityspalkkio kaksinkertaisena! 30-luvun laman lapsena  nähnyt, ja sota-ajan Lottana kokenut äitinikin sanoi silloin, että nyt on maassa sellainen porukka hallituksessa, että tätä ei voi kauan jatkua! – Eikä sitten jatkunutkaan. Minä otin rahat talteen ja toteutin kirjaimellisesti hallituksen toiveen, maataloudesta löysät pois! Pahimpina lamavuosina myytiin sitten kuusitukkeja Japaniin tuplahinnalla tarjottuun kotimaan hintaan nähden. Sitten olikoin jo lama ohi, ja alkoi uudet kujeet.

    Tolopainen

    Eipä niistä  valtion maksamista korvauksista tainnut verojen jälkeen paljon jäädä tilille.

    Visakallo Visakallo

    Kyllä jäi ihan mukavasti, sillä niiden maksatus oli jaksotettu useammalle vuodelle ja niihin pystyi tekemään myös vähennykset normaalisti. Silloin lamavuosina oli myös helppo välttää muita tuloja, ettei veroprosentti noussut.

    Visakallo Visakallo

    Silloin oltiin vielä metsän osalta pinta-alaverossa, joka oli aktiiviselle metsänomistajalle erittäin kannustava. Koskaan ei tarvinut maksaa lähellekään täyttä metsäveroa, joinakin vuosina ei mitään.

    Puuki

    Hiilinielu ei tosiaan ole välttämättä vuosittaisen hakkuusäästön kokoinen koska osa kasvusta on suojelualueilta ja osa ryteiköistä, joissa suuri osa puustosta lahoaa suht. nopeasti.

    Mh:llisesti kestävästi hakatun puun määrä riippuu myös siitä minkälaisista metsistä puut hakataan.  Kasvatusmetsien harvennuksia tekemällä lisätään tukkipuun kasvua kokonaiskasvusta.  Silloin lisääntyy myös pitkäaikanen hiilivarasto tulevaisuudessa. Samoin esim. vajaatuottoisen metsän päätehakkuu lisää hiilen sidontaa.  Vuosikasvu tod. näk  moninkertaistuu n. parin vuosikymmenen kuluessa, jos metsä uudistetaan viljelemällä.

    mehtäukko

    Edellisen kannalla. Olisi hyvinkin tärkeää valistaa mo:t huolehtimaan uudistukset alusta harvennuksiin saakka kunnollisesti. Kehittyvä arvopuu tuo tulosta koko ajan.

    Kurki

    Gla: Hämmästelen edelleen eniten sitä, että ollaan lähinnä kiinnostuneita hakkuiden rajoittamisesta. Ei siitä, miten saataisiin mahdollisimman paljon korvattua fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla. Ja mielellään kotimaisilla.

    Tuokin uusiutuva 10 milj.m3 suomalainen enegiapuun vuosittainen määrä, lasketaan samanarvoiseksi päästöksi kuin fossiilisen polttoaineiden päästö.

    Eikö se uusiutuvana pitäisi poistaa hiilinielulaskelmista?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perusperiaate on että puun käyttö huomioidaan maankäyttösektorilla, ei energiasektorilla.

    Kurki

    Miten energiapuun käyttö siellä maankäyttösektorilla sitten on huomioitu?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tiedä yksityiskohtaisesti mutta olisiko niin, että energiapuu tilastoidaan polttopuuksi ja sisältyy sitä kautta poistumaan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 79)