Keskustelut Puukauppa Metsänomistaja selätti UPM:n hakkuukiistassa(MT 10.7.2019)

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 149)
  • mehtäukko

    Ilmaisin ehkä heikosti. Tukin ja parrun värimerkkauksesta vatvoessa ajatus kulki kuten metsässä: ensin karsiutuu tukki ja pysähtyy  jos pituus loppuu vaikkapa 160 mm,- viimeistään 150mm päälle. Sen jälkeen onkin parru…kuten Jätkä kertoo.

    Yksinään pötköttävä 145 – 149mm parru ilman väriä tukin pituuksilla on arpomista. Jo motomies tehdessään toisen toista metrin etäisyydelle sekoittaa helposti ptl. Aikoinaan ( n.35 v. sitten) eräs sininen verkonpainokoura oli painajainen. Nyt on toisin.

    Puuki

    Parrun max latvaläpimitta on ollut 12o mm.  Pituudet eroaa myös tukkien pituuksista. Riippuu tietysti ostajasta mitä mittoja ottaa.

    mehtäukko

    Eräs suuri yksityisaha: lpm 80 – 149 mm, pituudet 27 – 55.

    Jätkä

    Parrut parruna ja kuitu kuitina. Tässä lähellä on aika merkittävä  parrun ja pikkutukin ostaja – ostaa kyllä myös vähän isompaakin tukkia omaan käyttöön, mutta ilmeisesti eivät omista sahalaitteita, joilla isojakin tukkeja saisi silputtua.

    Muistelen, että on lehdessäkin ollut juttua, kuinka hinta on ollut sidottu kuituun niin, että maksavat vitosen verran enemmän kuin kuidun hinta on.

    Pikkutukit taitavat olla katkottu tukin mitoille, mutta parrut näyttävät olevan lähinnä kahta pituutta.

    Sahaus suoritetaan veistosahoilla, jotka ovat todella nopeita ja mittatarkkoja.

    Tolopainen

    Ei ole Jätkällä mitään käsitystä puunhinnoista,  parrun hinta on kympin enempi kuin kuidun ainakin meilläpäin päätehakkuussa.

    Jätkä

    Päätehakkuussa kuidunkin hinta on jotain muuta kuin enskassa, mutta varsinaiset parrut ja pikkutukit tulevat hieman järeähköstä kuitupuuharvennuksesta, jossa poistuva puusto ei yllä tukille.

    Tolopainen

    Jätkä katsoo hinnat paikallislehdestä ja joku muu kauppasopimuksesta, siinä on vissi ero. Jotkut myy enskaa kympillä ja jotkut saa tuplahinnan, sehän on valintakysymys mitenhoitaa metsiä ja kenelle myy, joskus sellufirma vain maksaa kuidusta ja parrusta parhaiten, lisäksi tietenkin boonukset ja muut lisät. Jätkän sahat jää toiseksi.

    Metsuri motokuski

    Tuossa on kyllä Tolopainen oikeassa että kauppasopimuksessa hinnat voivat olla paljon muutakin kuin esim. mhy:n julkaisemissa hintatilastoissa. Olen monelta ostajalta kuullut että valtakirjakaupoissa kuutiohinta on eri (yleensä aavistuksen pienempi) kun suoralla kaupalla, koska valtakirjakaupan hinta menee valtakunnalliseen tilastoon ja nostaa puun keskihintaa. Itse en ole kovin tarkasti asiaan perehtynyt onko nin käynyt, että suoralla kaupalla tehdyt myynnit ovat olleet parempia kuutiohintojen osalta kuin alueelliset keskihinnat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hintatilastoon, jota Luke kerää, menevät tietenkin kaikki kaupat niiltä ostajilta jotka ovat systeemissä mukana. Mhy-ketjulla on erikseen oma tilasto valtakirjakaupoille. Välitetty puu pitäisi olla hieman kalliimpaa jotta Mhy:n kautta kannattaa myydä. Toisaalta kokonaisuuteen vaikuttaa myös katkonta, ja sen vaikutus ei näy hintatilastosta vertaamalla.

    suorittava porras suorittava porras

    …eikä katkontaa voi vertailla ,jos ei tiedetä puuston laatua. Väärään paikkaan aikoinaan istutetut männiköt alkavat tulla päätehakkuuikään. Siellä ei tukkiprosenteilla juhlita. Mo sasa olla kiitollinen ,että on kuiduttavaa teollisuutta. Sahafirmoja moiset eivät kiinnosta vähääkään. Luonnontuhojen kohteeksi joutuneiden alueiden pöllikasoissa ei liioin näy sahafirmojen pinolappuja.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 149)