Keskustelut Metsänomistus Metsäpalstan hinnasta

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 103)
 • Metsäpalstan hinnasta

  Moroo!

  On arvioitu metsätila ja käypä arvo on noin 20 000 eur.
  Hyvä sijainti kulkuyhteyksineen, muutama kilometri
  kaupungilta. 12,9 ha.

  Montako prosenttia ylöspäin kipuaa yleensä myyntihinta?
  Onko tarjouskilpailu hyvä keino?
  Eräs vastaavan palstan myyjä myi 27 000 eurolla.

  Voi tuota verotusta…

  t. J.S

 • Reima Ranta

  Kannattavan metsäkaupan edellytys on se, että metsään mahdollisten hakkuiden jälkeen sitoutunut pääoma tuottaa enemmän kuin metsän ostoon käytetyn rahan korko tai korkovaatimus on. Oston jälkeen metsästä on perusteltua poistaa kiireesti puusto, jonka suhteellinen arvokasvu on ostoon käytetyn rahan korkoa tai tuottovaatimusta pienempi. Näin voidaan riskiä pienentää ja metsään sitoutuvan pääoman suhteellista arvokasvua selvästi suurentaa eli saada kauppa kannattamaan.

  Seurasin joskus huvittuneena Metsähallituksen metsänostotoimia, silloin kun metsähallitus vielä aktiivisesti pyrki ostamaan metsiä. He eivät ostaneet mistään hinnasta pelkkiä taimikoita tai hyvin nuoria metsiä. Kuitenkin he olivat valmiita panostamaan metsänuudistamiseen summia, jolla markkinoilta olisi saanut jo melkeinpä kuitupuumetsää. Sama älyttömyys on vallalla eri merkityksessä siellä nytkin, kun he tekevät 4 %:n reaalikorolla avohakkuita. Tilanteessa, jossa valtion velan reaalikorko taitaa olla jopa negatiivinen ja jota lähellä oleva korko olisi huomattavasti  paremmin perusteltua kuin 4%. Koko valtion metsien taloudellinen hoito vuotuisine tuloutusmäärineen on älytön!

  hatelo

  Joo, ja joku haluaa päästä metsästysseuraan ja ostaa siksi taimikkoa. Jos sitä halvalla saa ja hoitaa, niin kyllähän siinä palstan arvon nousun kautta saa nettovarallisuutta ja korkoa korolle. Asiaa voi kukin pohtia omien tavoitteidensa ja kannattavuusmittariensa valossa.

  jees h-valta

  Tuli juuri uudet päivitykset kasvuista Metsäverkkoon. Se paras on nyt 23%! ja 16 ja 13%:ia löytyy myös. Vain kaksi tilaa on alle kymmenen prosentin kasvuilla. Mutta kun ei vieläkään aukea suunnitelma kuin etusivustaan ei vielä sen tarkempaa analyysiä. Mutta nyt jopa rohkenisin väittää että ostamani tilat olen kasvuun onnistunut laittamaan. Kiireelliset hakkuutkin hipoo jo kuuttakymmentä tuhatta! On hoitosaldoakin melkein kolmekymmentä tuhatta mutta siinä on mukana sellaista jota ei voi edes tehdä vielä. Kun ei ole hakattukkaan. Maanmuokkauksia ja taimetuksia tuleviin uudistuksiin.

  Jätkä

  Varttunut taimikko, jonka ensiharvennus odottaa muutaman vuoden päässä on hyvä sijoitus, jos sen saa alle taimikon perustamiskustannusten, kuten yleensä hinta on.

  Enskan jälkeen alkaa varsinainen arvokasvu, vaikka Puuki onkin jo tukkikauppoja tehnyt ensiharvennusmetsästä (Omien puheittensa mukaan)  No- Valheitahan voi aina murjoa, mutta kyllä meilläpäim tukkeja otetaan vasta kolmoskehitysluokan metsästä.

  jees h-valta

  Minulla alkaa olla jo toinen kierros menoillaan eli nämäkin tilat olen kertaalleen päätehakannut ja uudistanut. Nyt niiden arvokasvu loikkii aika mukavasti taimivaiheen ohittaneena ensiharvennuksiin. Haavikoissa suoraan päätehakkuisiin. Niidenkin markkina elää mukavaa kutuvaihetta kun Harjavallassakin uusi yritys jalostaa kaikkea erikoispuuta ja tosi järeääkin puuta. Haapalauteita näin juuri heidän tekemästään pelkkahirsipaneelisaunassa kuvattuna ja kontrasti oli upea. Vaalea haapa tummahkolla seinämaterialla tuli todella kutsuvan pehmeänä esiin. Vanha koulukaveri vielä yrittäjän isänä mukana joten suhdanteetkin aika mukavalla mallilla.

  pihkatappi

  Eri aikaan ja eri paikoissa on erilaiset markkinat. Joskus osti Metsäliittokin haapatukkia 300 markkaa motti Keskisuomessa. Nyt hankinnalla menee koivukuidun mukana 36 euroa motille, kun tekee pienen nökkösen. Paikallinen jalostus erikoistyville tai mille tahansa erikois tavaralle on harvinaista, sellainen näkyy jo metsätilan arvossakin. Eli kannattaa myydä sitä haapatukkia nyt, muutaman vuoden päästä on ehkä lauteet tehty.

  Puuki

  Jätkä täällä näköjään yrittää provosoida , tapansa mukaan.   Silloin aikoinaan kerroin erään männikön myöhässä tehdystä ensimmäisestä harvennuksesta, josta sai muutamista rungoista jo  tyvitukkejakin, niin sai tämä besservisseri tietysti aiheen koettaa mollata.  Kaikki ne metsäjutut on tietenkin mahdottomia, jos Jätkä ei itse niitä ole nähnyt tai keksinyt tehdä ensin tai paremmin, kuin muut.    Mistähän kenkä nyt puristaa ? Taidampa arvata : erään toisen otsikon aiheen kommentistani.  Täällä on vain niin että politiikka-aiheitakin saa muutkin kommentoida kuin vain vas.laidan päsmäri.

  Jätkä

  Annoit silloin niin vakuuttavan lausunnon enskan tukkien hakkaamisesta, että ei olisi luulenu ammattihenkilön sellaiseen pa..aan sortuvan, vaikka hänellä onkin huono näkö kuin hitsarinlasien läpi.

  Ylispuuhakkuu on hieman eri juttu kuin ensiharvennus.

  oksapuu

  Jahas…

  Juuri valmistui pariin kertaan raivatun männikön ensiharvennus, keskipoistuma 90 litraa. Ja kyllä, tuli myös jonkimmoinen tukki nökkärä tienvarteen…

  Pieniähän ne tukit oli mutta harvennus tukin hinnalla ostettiin 🙂 …

  Gla

  Jätkä: ”Varttunut taimikko, jonka ensiharvennus odottaa muutaman vuoden päässä on hyvä sijoitus, jos sen saa alle taimikon perustamiskustannusten, kuten yleensä hinta on.”

  Kertaakaan en ole tavannut myynnissä tilaa, jossa voisi päätellä yhden kuvion hinnasta jotain. Tai kerran oli 9 ha, josta suurin osa aukkoa. Vielä en ole sen toteutunutta kauppahintaa selvittänyt. Mutta jos T2/02 puuston hinnoittelee alta uudistamiskulujen, pitää ottaa ero takaisin muista kuvioista.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 103)