Keskustelut Metsänomistus Metsät ja vaalikevät 2019

Viewing 10 replies - 281 through 290 (of 322 total)
  • Metsät ja vaalikevät 2019

    Vaaleihin liittyvä keskustelu leviää moneen ketjuun, josko saisimme tähän keskitettyä ajankohtaiset asiat. Alkuun pari linkkiä: https://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2018/10/vas_ilmasto-ohjelma_web-1.pdf

    Lainaan sieltä  pätkiä metsäosiosta, käykää itse lukemassaloput:

    Vastuullisella metsäpolitiikalla tulee ylläpitää ilmaston kannalta optimaalinen metsien kehitysluokkajakauma. Tehokkaimpia hiilen sitojia puut ovat kasvaessaan kuitupuusta tukkipuuksi. Uudistuskypsät metsät sitovat hiiltä, mutta ne ovat erityisesti hiilen varastoja, joten liian nuorta metsää
    hakattaessa tämä potentiaali menetetään. Metsien kiertoaikaa olisikin saatava pidennetyksi, niin että puu ehtisi käyttää hiilensidontapotentiaalinsa ennen raaka-aineeksi päätymistä.

    Metsien maaperään on sitoutuneena merkittävä määrä hiiltä sekä kivennäismailla että eloperäisillä mailla. Voimakas maan muokkaus päätehakkuiden yhteydessä heikentää maan hiilitasapainoa, ja maaperän hiiltä vapautuu myös ojitettujen kasvuisien metsien maaperästä. Toisaalta puuston lisääntynyt kasvu osalla
    ojitetuista soista kompensoi maaperän hiilipäästöjä. Poimintahakkuita toteuttamalla voidaan pohjaveden tasoa pitää korkeammalla, jolloin hiili pysyy sitoutuneena eloperäiseen maahan, eikä kunnostusojituksia tarvita. Haittana voi olla metaanipäästöjen lisääntyminen, mikäli suo vettyy.

    Metsänomistajat ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Puihin sitoutuvan hiilen määrää voidaan lisätä parantamalla metsänhoidon käytäntöjä. Tämä on usein myös metsänomistajan etu. Tulisikin rakentaa kannustinjärjestelmä, joka kannustaa hiilinielun vahvistamiseen. Kannustinjärjestelmän tulisi olla
    sellainen, jossa metsänomistaja palkitaan hakkuiden lykkäämisestä ainakin aikaisemmassa metsälaissa määriteltyihin uudistamisikiin. Mikäli metsä kuitenkin kaadetaan etuajassa, osa saadusta kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin. Tuen tulee kasvaa sitä mukaa, mitä vanhemman metsän säästämisestä on
    kyse, jotta kiertoaika pidentyisi. Järeämmästä puusta saa paremman hinnan, joten vaikka tulot viivästyvät ja osa kannustimesta perittäisiin verotuksessa takaisin, saisi metsänomistaja kuitenkin taloudellisen hyödyn
    hiilivaraston kasvattamisesta.

    Metsien hiilinielun vahvistamiseksi Suomen tulisi mm.
    · asettaa hakkuut kestävälle tasolle hiilinielujen vahvistamisen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun näkökulmasta. Tämä on huomattavasti alempi taso kuin puuntuotannollisesta näkökulmasta. Oikea taso määräytyy viimeisimmän tieteellisen tiedon avulla.
    · kehittää kannustinjärjestelmä maanomistajille hiilinielujen kasvattamiseen.
    · parantaa metsätalouskäytänteitä neuvonnan ja ohjauksen kautta siten, että puuston ja maaperän hiilensidonta ja monimuotoisuus lisääntyvät talousmetsissä.
    · ohjata puuta erityisesti pitkäikäisiin korkean arvonlisän puutuotteisiin.
    · tukea metsänhoitotapoja, joissa maanmuokkausala minimoidaan siten, että riittävä
    uudistamistulos saavutetaan.
    · uudistaa Kemera-tukea niin, että se ohjaa aidosti kestävään metsätalouteen.
    · kohtuullistaa Metsähallituksen tuloutustavoitetta.

     

    Tämän linkin https://www.sll.fi/2019/02/25/luonto-pyrkii-eduskuntaan/?fbclid=IwAR1Wr-RdzRhCUjyw-Z-7nUiyTicUmkUbQU09PRNrC1rnBqMKknX5egfuwjE Takaa puolestaan löytyy luonnonsuojeluliiton kysely puolueille, kaikkien puoueiden vastaukset on sieltä luettavissa.

     

     

  • Visakallo

    Tuo Metsänmiehen kertoma voi ollakin tuleva hallituspohja. Voi toki käydä lopulta niinkin, että tulee vähemmistöhallitus, joka joutuu ostamaan isolta, mutta hajanaiselta oppositolta kannatuksen kulloisiinkin päätöksiin. Rinne tuntuu olevan tähän tehtävään kaikkein sopivin, kun lupauksista päätellen on kaikkein eniten varoissaan. Olisiko aika jo kypsä nähdä demari maa- ja metsätalousministerinäkin? Se voisi madaltaa raja-aitoja ja poistaa turhia veräjiä eri osapuolten väliltä. Suomessa on aikojen saatossa ollut kymmenkunta erilaista vähemmistöhallitusta, jotka ovat toimineet yllättävänkin hyvin.

    jees h-valta

    Hyviä ajatuksia edellä paitsi tämä toivotontoloppa. Kuulostellaan nyt kun on hallitusta jo pienen aikaa sorvattu. Toivotaan että lasit päässä ja järki myös.

    Tolopainen

    Rinteenkö muka pitäisi alkaa tekemään poliittisia lehmänkauppoja kaukana SDP:stä olevien persujen kanssa, ei tule taatusti Antti sellaista hallitusta muodostamaan. Kokoomuksen kaa löytyy helposti yhteinen sävel, nehän ovat muutenkin ohjelmiltaan lähes sama puolue ja tekevät yhteistyötä etelän kaupungeissa. Pieniin eläkkeisiin tulee se 20€ korotus ja se on siinä. Maaseudulta otetaan rahat kuten tähänkin asti. Vihreät on kuitenkin pakko ottaa seuraavaan hallitukseen ilmastopoliittisista syistä, hakkuiden rajoituksista löytyy helposti yksimielisyys.

    Vasemistoliitto saa sen urheiluministerin paikkansa, mikä tilapäisesti oli sinipersuilla.

    Metsänmies

    Visakallo tuolla aiemmassa kommentissa arveli, että yksi vaihtoehto olisi, että tulisi vähemmistöhallitus. Itse en usko, että se toimisi Suomessa. Ruotsissa se kyllä näytää olevan mahdollista. Vähemmistöhallitukset eivät saa mitään merkittävää aikaan, ei suuntaan, eikä toiseen. Eikä tuollainen hallitus olisi oikein myöskään äänestäjiä kohtaan.

    Visakallo

    Kyllä vähemmistöhallitustakin voisi edes kokeilla, koska ne ovat toimineet ennenkin Suomessa. Vaalitulos oli nyt niin kaksijakoinen, ettei toimivaa enemmistöä välttämättä saada ainakaan pidemmäksi aikaa. Vähemmistöhallitus voisi madaltaa hallitus-oppositio asetelmaa. Talous- ja maailmantilanne voivat nyt muuttua niin nopeasti, että tarvitaan kansallista yhteisvastuuta yli puoluerajojen. Tiedustelulakin hyväksyntä oli siitä jo hyvä esimerkki. Kyllä suomalaiset ovat aina tiukan paikan tullen osanneet toimia yhdessä maansa hyväksi ja osanneet torjua ulkopuolelta tulevat vaikutusyritykset. ”Ilmastoinnin kautta” metsäpuolelle tapahtunut hyökkäys pääsi jo aika pitkälle, mutta uskon, että siitäkin kansallisella yhteistyöllä vielä selvitään.

    MaalaisSeppo

    Nykyisenä someaikana vähemmistöhallitus on valtava riski osallistuville. Voisi pelittää Suomen EU- puheenjohtajuuden ajan. Tänä aikana oppositio lihoo ja vetää hallitukselta n vuoden päästä maton alta ja valta vaihtuu. Mieletön ajatus.

    Visakallo

    Joskus mielettömän tuntuiset ajatukset voivat muuttua todeksi ja jopa toimiakin. Katsotaan nyt, vuoden-kahden kuluttua ehkä olemme asiassa viisaampia.

    Tolopainen

    Ei tule olemaan minkäälainen ongelma muodostaa enemistöhallitus, SDP ja kokkarit ovat lähes tasoissa eli avain ministeripaikat voidaan hyvin jakaa kahden puolueen kesken. Loppu on pelkkää täydennyssälää. SDP ei todellisuudessa ole pieneläkeläisistä kiinnostunut, joten vaalilupauksen syöminen ei tuota mitään ongelmia. Perinteinen valtiohoitajan rooli muutenkin löytyy nopeasti.

    MaalaisSeppo

    Demari-Kokoomusakseli voisi toimiakin. Edellytyksenä olisi salainen lisäsopimus, jolla ko puolueet keskenään sopivat, mikä vaalilupaus torpataan ja kumpaa siitä julkisuudessa syytetään. Esim eläkelupauksen kokoomus torppaa ja demarit saa sitä julkisuudessa kritisoida (lievästi). Vastaavasti verotusta ei suurituloisilta kevennetä ja kokoomus saa sitä kritisoida. Hallituksen pienpuolueet seuraavat huuli pyöreänä, mutta tyytyvät osaansa.

    Timppa

    Vaalien jälkeisenä perjantaina Matti Apunen luetteli ”Jälkiviisaissa” jo avainministeritkin.  Siis PM Rinne, Vvm Orpo, Um Haavisto ja Oik min Henrikson.

Viewing 10 replies - 281 through 290 (of 322 total)