Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 430)
  • Metsätalouden kannattavuus

    Otetaanpa uusi ketju kun kannattavuus liittyy nyt jo kahteen keskusteluun: monimuotoisuus (metsäsertifiointi) ja jatkuvapeitteinen kasvatus. Linkin artikkelissa on haastateltu metsänomistajia Päijät-Hämeen alueelta – eli maamme parhaalta puuntuotantoalueelta – siitä miten he hahmottavat kannattavuuden.

    ”Haastatellut metsänomistajat mainitsivat runsaasti erilaisia kannattavuuden mittareiksi tulkittavia arviointitapoja, joiden perusteella kannattavuuteen suhtautumisessa voitiin erottaa kuusi perustyyppiä: absoluuttiset, suhteuttajat, tulojen turvaajat, riskin tiedostajat, arvon mittaajat ja markkinattomat.”

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5966.pdf

  • Puuki

    Luin pari pv sitten erään tutkimuksen NNA-laskennan epävarmuustekijöistä. Siinä kerrottiin mm. ilmeiset heikkoudet ennustaa puun hinnan kehitystä, kustannuskehitystä  ja muitakin oleellisia kannattavuuteen vaikuttavia  tekijöitä pitkällä aikavälillä.    NNA sai vain yhteen aikaan paljon palstatilaa mutta aiheellinen ja asiallinen  kritiikki ei niinkään.  Niistä heikoista puolista esim. ennustaa tulevaa on kyllä mainittu joissakin NNA-laskentaa käsittelevissä kirjoissakin.

    Yhden mo:n kannalta katsottuna NNA laskelma joka ulottuu tästä hetkestä ikuisuuteen jatkuvien kiertoaikojen summana on lähinnä teoreettista  numeroiden pyörittelyä ja sormiharjoitusta jolla voi olla jossain tapauksessa merkitystä  mutta yl. vain ohuesti yhteyttä todelliseen valintatilanteeseen.     Lyhyemmän tarkasteluajan tapahtumat luonnon rajoitteineen vaikuttaa enemmän .

    Jovain

    Onhan siellä Ketolan talouskoulussa hyvä läpileikkaus pystykaupasta ja jaksottaisesta metsän kasvatuksesta ja on kulupuolella kirjattu 15 %, lähinnä metsänhoidon kulut. Puuhuollon ja puukaupan kustannukset on sivuutettu nollakustannuksina ja sinnehän ne kuuluvat pystykaupassa, mutta ovat kuitenkin olennainen kustannuserä metsänomistajan toimialana.

    Puunhinnan realikehityksessä näkyy, että kuusitukki on ainut puutavaralaji, jonka hinta on noussut 30-vuoteen. Tuskin ovat hyvätkään kannattavuuden tunnusluvut auttamassa hintakehityksen taantumaan, jos kysymys on metsänomistajien hintakilpailun puutteista tai metsänomistajien kilpailukyvyn puutteesta.

    Tolopainen

    Myymällä metsän pohjineen pois, sijoitetulle pääomalle saa kolminkertaisen tuoton, mitä puuraaka-aine tuottamisesta maksetaan. Vaikka sijoittamalla s pankin kuluttomiin rahastoihin. Eikä syö hirvet eikä kirjanpainajat pääomia.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tolopaisella edellä hyviä neuvoja, jos metsätalous on kannattavuuden osalta tuottanut pettymyksen. Metsät pohjineen myymällä saa historiallisen hyvän hinnan, jolloin rahaa irtoaa sijoitettavaksi jo pienemmältäkin metsätilalta.

    jees h-valta

    Harkinnassa on. Kyllä Toloppa oikeassa on.

    Perko

    Istutuksia on lisättävä, paperimiehen palkkaan  menee pystyhintaista kuitupuuta 300 m3/kk ja joka kolmas kuitupuuvaunullinen kuuluu verottajalle.  Taimikoiden kunnostuksella on kiire!

    Jovain

    Mieluummin kotiuttaa kuin maksaa, omistaminen ja hallintaoikeus ovat siinä mielessä merkittäviä. Miksei myös kepu, on vasemmisto hallituksessa, mutta kyllä siellä ratkaisuja myös haetaan.

    Tolopainen

    Edullista on mätästys, hiukan yli 200€/ha netto ja taimet 250€/ha. Kun myyn jättöpuut hankinnalla ja vähän lisäksi harvennuskuitua, menot on kuitattu ja etelän reissu päälle. Se on hjuva juttu tuo omistajan oikeus tehdä metsissään kuten parhaaksi näkee. Ilman vihreitä elämä Suomessa olis aika mukavaa. Tai onhan se kun katselee Netflix:sitä vain elokuvia ja  jättää uutiset väliin. Seuraavat 100v menisi vielä aivan hyvin ilman suojeluhöpinöitäkin, sen jälkeen hiilipäästöt vähenee, kun öljyvarat on käytetty.

    Jovain

    Johan tuolla hallitaoikeuden menettämisellä etelän reissun tekee ja omistajana vielä jättöpuut päälle. Kauanko tuota metsätilan putsaa ja siihen vielä avohakatut pohjat hyvällä hinnalla päälle.

    mehtäukko

    ”…myymällä metsät pohjineen pois…” Ei ne sieltä minnekään häviä. Kun alaan luottava ostaja laittaa työt käyntiin ja tuulemaan hoitotoimenpiteissä kuin hakkuissa, uutta puun kasvua ei voi estää mikään.

    Tuo metsätilan putsaaminen on taas sitä pöljyyttä, jota ei voi suositella kenellekään.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 430)