Keskustelut Metsänomistus Metsätalouden kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 430)
  • Metsätalouden kannattavuus

    Otetaanpa uusi ketju kun kannattavuus liittyy nyt jo kahteen keskusteluun: monimuotoisuus (metsäsertifiointi) ja jatkuvapeitteinen kasvatus. Linkin artikkelissa on haastateltu metsänomistajia Päijät-Hämeen alueelta – eli maamme parhaalta puuntuotantoalueelta – siitä miten he hahmottavat kannattavuuden.

    ”Haastatellut metsänomistajat mainitsivat runsaasti erilaisia kannattavuuden mittareiksi tulkittavia arviointitapoja, joiden perusteella kannattavuuteen suhtautumisessa voitiin erottaa kuusi perustyyppiä: absoluuttiset, suhteuttajat, tulojen turvaajat, riskin tiedostajat, arvon mittaajat ja markkinattomat.”

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article5966.pdf

  • Puuki

    Se mainittu  n. 750 € /ha uud.kustannusraja ei tarkoita ollenkaan sitä, että joka paikassa olisi tasaikäisen viljellyn metsän kannattavuusraja siinä.   Riippuu ensinnäkin siitä minkälaisella kasvupaikalla ollaan (ja  onko edes edellytyksiä luont. uudistamiselle tai jk:lle).    Esim. lehtomaisella kankaalla norm. kuusen istutus tuottaa paremmin/kiertoaika kuin tuottaisi jk samalla paikalla (jos olet. olisi jo valmiina alikasvosta riittävästi sitä varten)  3-4 %:n korkokannalla.

    Perko

    Jos on 2- 3 m taimikko metsässä valmiina niin istutus tuottaa silti paremmin.  Näinkö on käsitykset?    Taikuri on  nyt ylittänyt kykynsä ja varmaan hämmästyy itsekin!

    Puuki

    Vaikka olisi se pitkä 2-3 m taimikko (joka on yleensä ryhmittäinen, joten th on tarpeen, usein täyd, istutuskin) olemassa, niin istutuskuusikko kasvaa niin hyvin nykyään , että toiseksi jää jk useimmissa tapauksissa.  Sulkeutuneissa kuusikoissa harvemmin on alikasvoskuusikkoa alla.  Yleensä ei ole yhtään kasvatuskelpoista tainta valmiina.

    Sinä se taikuri olet joka ylittää itsensä.  Et ole vielä edes kertonut niitä uusia erinomaisia metsänkasvatuskeinoja joita jaksat kyllä vihjaillen kehua palstalla.    Minä lasken olemassa olevien metsikkötietojen  pohjalta oikeita tuloksia ja olen kertonutkin joskus myös tarkempia tietoja niistä.

    Visakallo Visakallo

    Perkolle on sanottava, että Puuki on täysin oikeassa, eli kyllä meitä ”taikureita” riittää nykyisin. Aliskasvoskuusikon kasvatus on useinmiten työlästä ja huonosti tuottavaa.

    Perko

    ” Sulkeutuneissa kuusikoissa harvemmin on alikasvoskuusikkoa alla.  Yleensä ei ole yhtään kasvatuskelpoista tainta valmiina.”  Totta puhut,  silloin  lähtö jotain aivan muuta kuin jatkuvaa tai vapaata.  Kai  se kuvani 5 m tukin lavalustoista kertoo jotain !

    Puuki

    Lisääntyvät käynnit samalla kuviolla/kiertoaika  harsinnoissa on sekin vielä ratkaisematon ongelma muiden ongelmien lisäksi.  Kun reaalimaailmassa pyritään vähentämään harvennuskerrat kuusikoissa max 2:een, niin teoriametsänhoidossa niitä lisätään vaikka korjuuolosuhteet on tulleet ja tulee entistä haastavammiksi .

    Perko

    Käynnit tulee olla tuottavia eikä tuhoavia turhia !

    Jovain

    Tulee vielä tälläkin hetkellä ostopalstojen yhteydessä hoitamattomia ja vajaatuottoisiksi luokiteltavia metsiä. Esim. vanhoja peltoniittyjä, karjanlaitumia tai vastaavia ahomaiksi luokiteltavia metsiä. Hyvillä kasvupohjilla, joille luokiteltava ohje on metsän uudistaminen ja viljely.

    Myytävän puuston arvo voi olla muutamia tuhansia euroja ja siihen muutama tuhat euroa lisää odotusarvoksi ensimmäiselle puun myynnille. Vaihtoehto on metsän kunnostus ja kohteessa olevan kehityskelpoisen metsän edelleen kasvatus.

    Edelleen kasvatus tuottaa tukkia hyvällä kasvulla. Jäähän tähän sellainen 30 vuoden menetetty puuston tuoton arvo ja siihen vielä viljelyn ja hoidon kustannukset päälle. Tuskin kannattaa tamppaajienkaan muistuttaa metsänhoidon paremmuudesta, kun niitä käytettävissä olevia vaihtoehtoja on käytettävissä puoleen jos toiseen.

    Puuki

    Ei ole tarvinnut tamppaamista harrastaa koskaan, jos lukuun ei oteta nuoruudessa joskus tehtyä mäkien tamppaamista.  Jankkaajat on tällä palstalla ainakin isompi haitta kuin tamppaajat , mitä sillä tampaamisella sitten tarkoitetaankaan  mh:n  yhteydessä.

    Jovain

    Olisiko tuo tamppaajat sen kummempi ilmaisu kuin teoriametsänhoitokaan?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 430)